Bidet-toilet: hygiënisch en milieuvriendelijk alternatief voor toiletpapier

Badkamermeubel GerberitSpiegelkast GerberitToilet GerberitKunstwerk Japandi abstractie van Mad Dog Art Werk aan de MuurTissuehouder van Aquanova vtwonenKandelaar van pt vtwonenTandenborstelhouder van Marc O’Polo vtwonenHanddoek van Södahl vtwonenOverig Hema Beeld

Ben je ooit naar het buitenland op vakantie geweest, dan heb je ‘m vast weleens gezien: een bidet. Hiermee spuit je het onderlichaam na het toiletbezoek weer schoon. Dit maakt het een hygiënisch en milieuvriendelijk alternatief voor toiletpapier. Denk je erover om een bidet toilet in huis te installeren? Leer meer over de verschillende bidet-toilet soorten en ontdek de voordelen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een bidet-toilet?

De bidet is Franse uitvinding uit het begin van de 18e eeuw. Het is een lage keramische pot met een kraantje naast het toilet. Bidet is een oud Frans woord voor ‘pony’. Het sanitair kreeg deze naam, omdat je op de bidet zit zoals je op een pony zit. Een toilet met bidet sproeier kan voor zowel de voor- als de achterkant van het onderlichaam worden gebruikt. Als je een bidet gebruikt, heb je geen toiletpapier nodig.

Het bidet toilet: de verschillende soorten

Tegenwoordig bestaan er naast de klassieke bidet ook een toilet met bidet en toiletbrillen met een geïntegreerde watersproeier. Een los bidet wordt in onze moderne tijd nog maar nauwelijks verkocht. Veruit de meeste mensen kiezen voor een bidet-toilet, een toilet met bidet, of een wc-bril met bidet-functie. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk?

  • Een bidet-toilet
Lees verder onder de advertentie

Een bidet-toilet is, zoals de naam al doet vermoeden, een toilet met een ingebouwde bidet. Dit type wordt ook wel een douche-wc genoemd en is een luxe keuze. Dit toilet heeft niet alleen een ingebouwd watersproeisysteem, maar vaak ook een ingebouwde föhn. Je spoelt het onderlichaam schoon met een zachte straal verwarmd water. Met de föhn blaas je het onderlichaam vervolgens droog waardoor je helemaal geen toiletpapier meer nodig hebt. Zeer luxe bidet-toiletten beschikken vaak ook over een wc-brilverwarmer, geurafzuiging en oriëntatielicht. Zo kun je de douche-wc ook in het donker gebruiken. Handig als je ‘s nachts naar het toilet moet, maar geen felle badkamerlamp aan wilt zetten.

  • Een toilet met bidet

Naast een toilet met ingebouwde bidet kun je ook kiezen voor een toilet met een losse bidetkraan naast het toilet. De bidetkraan met een douche lijkt op een kleine versie van een handdouche, maar het is niet hetzelfde. Een bidet douche heeft namelijk kleinere sproeiers dan een klassieke handdouche waardoor hij een zachtere waterstraal heeft.

Lees verder onder de advertentie
  • Wc met bidet-functie

Een wc-bril met een bidet-functie is een toiletbril met een geïntegreerde watersproeier. Dit bidet kan op een bestaande wc worden geplaatst. Na het toiletbezoek druk je op een knop aan de zijkant van de toiletbril om de watersproeier tevoorschijn te toveren. De sproeier is aangesloten op de waterleiding en verbruikt daardoor geen stroom. De reguliere wc-bril met bidet-functie heeft maar één sproeier. De luxere versie beschikt vaak ook over een zogenaamde ‘ladydouche’: een tweede sproeier, speciaal ontworpen voor het reinigen van de intieme delen van de vrouw.

De voordelen van een bidet-toilet

De belangrijkste functie van een wc met bidet-functie of bidet-toilet is hygiëne. Met toiletpapier lukt het niet altijd goed om alles volledig schoon te krijgen. Wanneer je het onderlichaam besproeit met water weet je zeker dat alle bacteriën wegspoelen. En omdat je niet met je handen in de buurt komt, loop je minder kans op het verspreiden van bacteriën die in de ontlasting zitten. Daarnaast kan toiletpapier huidirritatie of zelfs aambeien veroorzaken door de ruwe kwaliteit van het papier of door ruw afvegen. Ook zeep veroorzaakt snel irritatie op de gevoelige huid van het onderlichaam. Gebruik daarom nooit zeep wanneer je de bidet gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Kies voor duurzaamheid met een bidet-toilet

Het gebruik van een bidet-toilet is niet alleen een schone, maar ook een duurzame keuze. Hoe meer de wereldbevolking groeit, hoe meer wc-papier er wordt geproduceerd. Toiletpapier wordt gemaakt van houtpulp, wat betekent dat er voor de productie van wc-papier bomen moeten worden gekapt. Minder gebruik van toiletpapier betekent dus minder houtkap. En minder gebruik van toiletpapier betekent ook minder afval. Wist je trouwens dat de manier waarop je de wc-rol ophangt veel over je zegt? Ontdek of jouw karaktereigenschappen matchen met je ophangvoorkeur.

Welke variant je ook kiest; een bidet-toilet, toilet met bidet op een bestaande wc of een wc-bril met een bidet-functie, ze zijn allemaal goed te gebruiken. Kan het kleinste kamertje naast een bidet ook wel wat liefde gebruiken? Geef het toilet een make-over zodat het straks perfect bij de rest van het interieur past.

Om het toilet mee te stylen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld : Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra