Zwart in de kinderkamer: zo style je het zacht en licht

Zwart is zo’n kleur die je lekker makkelijk met alles kunt combineren. Zwart heeft het allemaal: het past bij elke andere kleur en straalt luxe of juist stoerheid uit. In kinderkamers doen we vaak voorzichtig met de donkere kleur, maar dat is niet langer nodig. Op deze manieren style je zwart op een zachte manier in de kinderkamer.

kinderkamer bed zwart wit

Balans

Met het stylen van zwart in de kinderkamer is het belangrijk om balans in je achterhoofd te houden. Te veel zwart wordt namelijk al snel somber, grauw en donker en dat is geen fijne omgeving voor een kind. We raden je daarom aan om één categorie te kiezen waarin je zwart wilt laten terugkomen. Dit kunnen de meubels, accessoires of de muren zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat zwart de kinderkamer niet overheerst.

Een andere manier om balans aan te brengen is door de zwarte elementen te combineren met zachte kleuren. Denk hierbij aan lichtbruin, -roze, -groen en -blauw. Ook wit doet het altijd goed in combinatie met zwart. Het grote contrast tussen zwart en wit zorgt voor veel licht, maar kan ook kil worden. Dit los je op door accessoires in warme tinten en materialen te gebruiken.

Om meer warmte aan te brengen in een zwarte kinderkamer, kun je ook voor materialen met structuur kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wollig vloerkleed, rieten manden of een lamp met een zachte stof zoals deze. Materialen met zachte structuren geven een geborgen gevoel. Ook dit brengt balans aan in een zwarte kinderkamer.

kinderkamer zwart roze bureau

Meubels

Zwarte meubels zorgen voor een goede basis in de kinderkamer. Ze zijn tijdloos, stijlvol en zowel stoer als chic te combineren. Je kunt de rest van de kamer als het ware om de meubels heen ontwerpen. Een zwart bed of bureau style je zacht door het te combineren met een warme kleur. Bijvoorbeeld door het meubel voor een roze muur te plaatsen zoals je hierboven ziet. Door de zachte stoel en het vrolijke patroon op de muur krijgt de kamer meteen een lieve uitstraling. Geef de kinderkamer een muurkleur en accessoires die bij de stijl van jouw kind passen. Zo speelt zwart een rol in de kinderkamer, zonder dat het de kamer een donkere sfeer geeft.

LEES OOK
Zo style je een hoogslaper leuk én praktisch

kinderkamer zwart wit zacht

Accessoires

Als je zwart een iets minder grote rol in de kinderkamer wilt geven, kun je de kleur zwart perfect toepassen in accessoires. Kies voor een dekbedovertrek of een vloerkleed waarin zwart terugkomt, zoals deze met een geruite print. Een vloerkleed brengt ook direct warmte en sfeer aan in de kamer. Ook kun je zwarte wandplanken ophangen en daar warme accessoires op plaatsen of zwart terug laten komen in schilderijen of posters. Op deze manieren geef je de kinderkamer een subtiele touch of black.

behang ruimte zwart

Dit vtwonen Space behang shop je hier.

behang wit zwart tipi cactus

Muren

Ben je team all the way? Verf dan de hele muur zwart. Door de juiste combinaties met warme kleuren en zachte materialen zorg je voor genoeg balans in de kamer. Een zwarte muur is overigens erg stijlvol wanneer je het combineert met gouden details. Of ga juist voor leren accessoires voor een stoere, robuuste look. Geef je kind een leuke extra door zwarte krijtbord verf te gebruiken, want welk kind wilt er nou niet op zijn eigen muur tekenen? 

Als je een volledig zwarte muur toch net een stap te ver vindt, zijn er genoeg andere opties voor zwart op de muur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een behang waarin zwarte details zijn verwerkt. Denk eens aan een wit behang met zwarte stippen of een zwarte planten- of dierenprint. Een andere leuke optie is om een lambrisering op de muur te schilderen. Trek een horizontale, of nog leuker, verticale lijn over de muur en verf één kant van de lijn zwart. Zo heb je zwart op de muur, maar wordt het direct in balans gehouden door de andere, lichte, helft van de muur. 

nog meer: styling