Zo zen zie je het zelden

Bed, geschilderd in de kleur Basalt van Little Greene, riek, hoge sidetable links (). Vaasje (). Tweepersoons dekbed Kleon 3, kussens Morfeas, hoeslaken Kalypso 14.1, dekbedovertrek met kussenslopen Elvira 3.1 in indigoblauw ().  van House Doctor in zwart en ivoor,  met wit kruis van De Kussenfabriek, van House Doctor (vtwonen.nl). Lamp Pulpo, bijzettafel van Vitra, houten beer (). Kinderkimono, kalligrafie v.l.n.r. Wens, Aziatische vriend en Vier jaargetijden door Machito Okemoto (). Print Rijzende zon (). Beeld

Een paar accessoires die elkaar perfect in balans houden. Een palet van indigo, papierwit, inktzwart en bamboe. En alles op zijn plek, ook de multifunctionele meubels. Zo simpel vertaal je de kalmte van traditioneel wonen in Japan naar een Westers huis.

Lees verder onder de advertentie

Alles in verhouding

Dankzij de brede ombouw lijkt het bed iets van de vloer te komen, waardoor het niet te massief is. Zelfs de geverfde lambrisering zit mooi laag en de kleur past precies bij de gekalligrafeerde teksten.

Geribbelde vaas, metalen gieter, dienblad van bamboe ().  van HK Living (vtwonen.nl). Print van menukaart in zwart-wit op behangpapier (). Kwast (). Beeld
Tafel, geschilderd in kleur Chocolate van Little Greene (). Tafelloper gemaakt van zijdepapier (). Op de vloer tatamimatten (). Dienblad vooraan (). Etagère achteraan (). Groene kan (). Kom met streep, met bloem, met lijn en met krul, blauw, Japanse theepot van gietijzer (). Kommetjes Beijing Blue, klein schaaltje met stippen, rood bord (). Grotere schaal (). Kussens Lee (). Beeld
Lees verder onder de advertentie

Vorm en Ritme

Ook van een kleine verzameling keramiek kun je iets moois maken. Eronder een deel van een Japanse menukaart, uitvergroot en geprint op stevig papier.

Theetijd is rekbaar

Theedrinken is een ritueel in Japan, waarvoor je op de grond zit. Er worden prachtige kommen voor gemaakt en gietijzeren theepotten die de thee lang warmhouden. Met andere woorden: geniet ervan.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Hanglampen Moon Scraplight series van Graypants (Van Mokum). Bijzettafel van de designbroers Bouroullec voor Vitra, aan de wand foto's Japanese Girls per stuk, daybed van Flexform met leren rolkussen (Mobilia). Grote metalen vaas van Pomax, plaid van House Doctor in zwart en ivoor (vtwonen.nl). Witte vaas privébezit.

€43.99 BePureHome Spool Sierkussen

€37.50 €23.99 MOOS Trix Plaid 130 x 170 cm

Lees verder onder de advertentie

Kijkmeditatie

Een fijne hoek om bij te komen van de drukke werkweek, helemaal als je ‘m aankleedt met ingetogen vormen en lijnen waar je ogen graag langs glijden.

Tafelblad, gelakt in kleur Chocolat van Little Greene, schragen ().  van House Doctor in groen en zwart, Groene vazen van House Doctor, 32 cm en 21,5 cm (). Kandelaar van Frederick Roijé (). Foto’s aan de wand van Jakob Nijsen, geprint op karton (). Tijdschrift Japan Interior Design 1978 en kopje privébezit. Beeld
Behang uit de serie Addiction van NLXL, ontworpen door Paola Navone (). Lage kisttafel (). Poef Marrow (). Grote opbergmand van bamboe, medium mand ().  Braxton Hayley, , op de grond:  House Doctor Bars, hangend: lantaarn Strip van Pols Potten,  van Bloomingville (vtwonen.nl). Bloesemtak € 17,50 (). Beeld
Lees verder onder de advertentie

Groot = klein

Als je net als in een grote stad zoals Tokio moet woekeren met woonruimte, zijn multifunctionele meubels een uitkomst. Deze tafel is zo uit de weg, want de schragen zijn inklapbaar. De krukken kunnen eronder, of gestapeld tegen de muur.

Romantisch mysterie

Het silhouet van een geisha is zo herkenbaar, dat de eenvoudigste schets al genoeg is om het te herkennen. Combineer dat beeld met bamboe lantaarns en je hebt een dromerige hoek die de hele kamer sfeer geeft.

Het stilleven van wit keramiek op de houten tafel zorgt voor een mooi contrast

Lees verder onder de advertentie
Aan de wand grafisch werk van Hedwig van Onna (). Sidetable (). Erop v.l.n.r. vaas Ogama, schaal, theeset bestaand uit een pot en twee bekertjes, penselen (). Kwasten (). Gevouwen vaasje ().,   Beeld

Duo Kras & Deuk

Wabi-sabi is het Japanse idee dat imperfectie en vergankelijkheid hun eigen schoonheid hebben. Asymmetrie en oneffenheden horen daarbij. Dus ook bij je zelfverzamelde stilleven van wit keramiek.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 05-2016 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje Bruijn