3x Hoera voor bamboe!

beeld vtwonen Beeld

Bamboe is booming en terecht. Het is niet alleen een van de meest duurzame houtsoorten, het is bovendien mooi, supersterk en buigzaam. Dat maakt het een ideaal materiaal voor vloeren, keukens, lampen, banken en ja… wat eigenlijk niet. We zetten bamboe graag in het zonnetje met deze drie toepassingen.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe op de vloer

Bamboe is een duurzaam alternatief voor andere soorten houten vloeren. Het filtert co2 uit de lucht en bovendien groeit bamboe zo snel dat er om de vier tot vijf jaar kan worden geoogst. Na deze periode is het hard genoeg om er bouwmaterialen van te maken. Door deze snelle groei leidt de vraag naar het hout niet tot ontbossing. Bovendien is het hout recyclebaar en loeisterk. Dit allemaal wetende is bamboe niet alleen een mooie keuze, het voelt ook een stuk fijner.

Bij een bamboe vloer denk je misschien aan een wat gelige kleur, maar net als bij vloeren van andere houtsoorten zijn er allerlei kleuren en afwerkingen mogelijk. Je kunt kiezen voor verschillende breedtes en legmotieven en – ook niet onbelangrijk – de houtsoort is geschikt voor vloerverwarming en redelijk geprijsd.

Duurzame keuken

In de keuken kun je niet alleen kiezen voor bamboe keukenkastjes, maar ook voor een aanrechtblad van dit duurzame materiaal. Het duurzame hout is keihard en kan goed tegen vocht. Dat het maakt het een ideale houtsoort in deze ruimte. De bijzondere nerf geeft de keuken een natuurlijke en bijna aaibare uitstraling. Je hebt de keuze uit een verticale of een horizontale nerfrichting, hierdoor kun je spelen met het materiaal en juist de hoogte of breedte van de keuken benadrukken.

Lees verder onder de advertentie

Groene curator Laura de Jong van Laura en James schreef voor vtwonen een blog over haar zoektocht naar een duurzame keuken. Haar keuze viel uiteindelijk op een basis van Ikea met op maat gemaakte deuren van… bamboe.

Natuurlijke raambekleding

In vtwonen Weer verliefd op je huis transformeerde Fietje de woning van Regina en Yvonne tot een warm nest. Voor de raambekleding werd gekozen voor bamboe jaloezieën. De lamellen zorgen voor een natuurlijke en warme sfeer en de prachtige tekening maakt het net even anders dan andere houten of kunststof jaloezieën. Doordat het materiaal licht en sterk is, kun je jaloezie makkelijk naar boven trekken en is de kans op beschadigingen of breken minimaal. Kijk hier het de metamorfose door Fietje in Krommenie terug.

Shop bamboe…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 12 | styling Fietje Bruijn, fotografie Barbara Kieboom