Een duurzame keuken kopen? Hier kun je op letten
Een nieuwe keuken? Leuk! Maar wat is er veel te kiezen. Voor ons droomhuis willen wij graag een duurzame keuken kopen. Hier deel ik onze zoektocht. Verrassing: de duurzaamste opties zijn tegelijk ook het goedkoopst. Lees je mee?
Het duurzaamst: gebruik wat je al hebt
Misschien niet het antwoord wat je verwacht als je op zoek bent naar een nieuwe keuken. Maar gebruiken wat er al is, is echt het allerduurzaamst. Verf de deurtjes of zet andere grepen op je keuken. Stoor je je al jaren aan het blad, maar is de rest nog prima? Investeer dan alleen in een nieuw keukenblad. Scheelt een hoop geld en je keuken kan er weer tegenaan.
Ook heel duurzaam: tweedehands kopen
Geen bruikbare keuken meer in huis? Kijk gauw op 2ehands-sites of groepen op Facebook. Daar staan er duizenden online. Van een vintage Piet Zwart jaren 30 keuken tot exemplaren van slechts een paar jaar oud. De kans is klein dat je een keuken vindt die precies past én helemaal naar je zin is. Maar met wat aanpassingen in opstelling, kleur of greepjes realiseer je toch jouw droomkeuken. En omdat tweedehands goedkoper is, kun je misschien wel een keuken scoren van dat ene luxemerk of natuurlijke materialen.
Nieuwe deurtjes op je bestaande keuken
Nog een mooie duurzame oplossing: er zijn verschillende merken die losse keukendeurtjes verkopen. Perfect als de indeling van je keuken nog prima is, maar je een andere stijl wil. De meeste merken werken op de maat van IKEA keukens, maar op verzoek kunnen ze soms ook andere formaten leveren. Als je hiervoor kiest, kijk dan goed naar het materiaal. Veel keukendeurtjes worden gemaakt van goedkoop plaatmateriaal ingepakt in melamine, een soort plastic. Liever niet toch?
Bamboe keuken
Er zijn gelukkig ook prachtige duurzame opties. Zoals de bamboe keukens van het Noorse Ask og Eng. Bamboe groeit heel snel: het kan na 4 tot 6 jaar geoogst worden, terwijl een boom zo’n 50 jaar moet groeien. Daarnaast heb je geen pesticiden of geen kunstmest nodig. Ook het Nederlandse Koak Design heeft bamboe keukendeuren in haar assortiment. De bamboe keukendeurtjes van beide merken zijn van massief bamboe en FSC gecertificeerd.
Keukendeurtjes van linoleum en afvalhout
Het Deense merk Reform CPH heeft verschillende designs. De meest duurzame lijn heet UP. Ze gebruiken hiervoor afvalhout van vloerfabrikant Dinesen. Want hoe precies je ook werkt, bij het maken en leggen van een houten vloer blijven er altijd stukjes over. En in de BASIS collectie kun je kiezen voor frontjes bekleed met furniture linoleum. Dit is, een natuurproduct gemaakt van lijnzaadolie, houtmeel en hars.
Een nieuwe duurzame keuken
Als bovenstaande opties niet bij jou passen, kun je ook voor een compleet nieuwe keuken gaan. Hieronder lees je suggesties voor een duurzaam exemplaar, maar je kunt ook zelf op onderzoek uit gaan. Stel veel vragen in de keukenzaak, zoals: van welk materiaal is het gemaakt? Zitten daar schadelijke stoffen in? Is het hout FSC gecertificeerd? Waar worden de keukens gemaakt? Kun je makkelijk iets vervangen als het kapot gaat?
Helaas wordt het binnenwerk van bijna alle keukens gemaakt van spaanplaat bekleedt met melamine. Spaanplaat bestaat uit houtsnippers met een bindmiddel, hierin zit de giftige stof formaldehyde. Het maakt hierin niet uit of je voor een goedkoop of duur merk kiest. Nog een argument dus om voor een tweedehands keuken te gaan, want daarin zijn deze gassen al meer verdwenen.
Duurzaamheid gaat niet alleen over de keuken zelf, maar ook over hoe jij er mee om gaat. Zorg er goed voor en vermijd materialen die snel lelijk worden. Ga voor een tijdloos ontwerp, zodat het niet over 5 jaar weer begint te kriebelen. Een muur kun je prima oververven, maar met de basis van je keuken wil je toch minimaal 20 jaar vooruit.
Duurzame keuken van IKEA
De KUNGSBACKA-keuken is de meest duurzame keuken van IKEA. De mat-antracieten keukendeuren zijn voor minimaal 90% gerecycled. Het hout komt van oude meubels en verpakkingsmateriaal. Het plastic komt van PET-flessen, je weet wel, waar je cola uit drinkt. Van dat plastic wordt een dikke folie gemaakt, die over de houten deuren gespannen wordt. Et voilà: een keukendeur gemaakt van afval. Ook heeft IKEA de VARIERA bestekbakken van het duurzame materiaal bamboe.
Goed om te weten
Tot slot nog een kanttekening: Veel mensen beginnen bij een nieuwe keuken bij de looks. Welke kleur kastjes en ga je voor leren greepjes of toch metaal? Maar veel belangrijker is de apparatuur die je kiest. Kies je een koelkast en vaatwasser met minimaal A+ label? Die keuzes maken de komende 20 jaar dagelijks het verschil.
En: het grootste deel van de impact van je keuken zit in het voedsel dat je daar bereidt.
Laura en James
Laura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar . Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met . Laura verbouwt op dit moment haar jaren 30 woning van energielabel G naar A.
Fotocredits | foto 1: keukenfront lichtgrijs Reform CPH, edelsteen Celestien de Verrijking, bamboe staal Ask og Eng, groen en blauw servies H&M, ketting studio JUX, bewaarblikje vintage, goudkleurig bestek Amefa, okerkleurig doekje Liewood, donkerblauw Chocolate Blues Marmoleum, achtergrond grijze verf van Mommy Paint | foto 2: keukenfront lichtgrijs Reform CPH, bamboe staal Ask og Eng, goudkleurig bestek Amefa, zwart bestek vtwonen, donkerblauw Chocolate Blues Marmoleum, grijs Earl Grey Chocolate Marmoleum, houten bogen Grimm’s, achtergrond Mommy Paint | foto 3: keukenfront zwart en goud Reform CPH, tegels Mosa, vloer stalen Marmoleum, achtergrond blauwe verf van Mommy Paint | foto 4: bamboe stalen Ask og Eng, groen en blauw servies H&M, tegel Mosa, achtergrond grijze verf van Mommy Paint | foto 5: keukenfront lichtgrijs, groen en blauw Reform CPH, tegels Mosa, behang Bibelotte, achtergrond blauwe verf van Mommy Paint