Van paasdecoratie tot feestelijk ontbijt: alles in huis voor een vrolijk Pasen

De paasdagen komen eraan! Dit jaar trekken we alles uit de kast, want we mogen eindelijk weer met de hele familie aan tafel. Ga jij ook all the way met paasdecoratie, takken en een mooi gedekte tafel? Dan kun je vast wat inspiratie gebruiken voor de paasversiering en tafelstyling. Met deze tips wordt Pasen vrolijker dan ooit!

vtwonen | vrolijk Pasen in huis
Parket visgraat eiken wit geolied van vtwonen (karwei). Ronde eikenhouten eettafel, roze eetkamerstoel (coosdewitwonen). Geel linnen tafelkleed (letoile.store). Roze etagère (loods5.nl/design). Schaaltjes XS in blauw en roze, S in blauw, M in geel, roze en rood (studioharmenelke). Ornament gezicht, rond bord met opstaande rand, rond terra dienblad (hkliving). Zwarte houten etagère (paviljoennoord.com). Roze placemat (klevering). Niet perfect rond bord met spikkeltjes, vergrijsd blauw bord (loods5). Lichtblauw bord van keramiek met bloemprint (letoile.store). Rechthoekige schaaltjes in verschillende tinten roze, geel glas (hm.com). Houten lepel (restored). Roze fluwelen poef (covanderhorst).

Wanneer is het eigenlijk Pasen?

De paaseieren liggen steeds vroeger in de schappen en dat maakt dat we ons al ver voor Pasen afvragen wanneer het zover is. En dat de paasdagen elk jaar weer anders vallen, maakt het er natuurlijk ook niet makkelijker op. Hoe het zit? De datum waarop Pasen valt, wordt berekend aan de hand van de christelijke kalender. Pasen en paasmaandag vallen op een zondag en maandag en tussen 22 maart en 25 april. De eerste volle maan na 21 maart wordt aangehouden als eerste paasdag. En dat betekent dat Pasen in 2022 valt op 17 en 18 april.

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag, maar het hoe en wat is niet bij iedereen bekend. Het zijn vooral dagen geworden waarop we samen aan tafel gaan, niet van de chocolade-eieren af kunnen blijven en het huis versieren met paastakken en andere paasdecoratie. De een wat uitbundiger dan de ander.

Even in een nut shell: de vrijdag voor Pasen is het Hemelvaartsdag, de dag van de kruisiging en het overlijden van Jezus Christus. Twee dagen later, op zondag, is de wederopstanding van Jezus en dat is voor christenen natuurlijk reden voor een groot feest. Omdat zondag een rustdag is, werd paasmaandag erachteraan geplakt. Zo kan er op deze dag ook buitenshuis Pasen worden gevierd.

Het paasontbijt

Hoe het paasontbijt zo bij Pasen is gaan horen? Vroeger werd er in de maand voorafgaand aan Pasen gevast en het paasontbijt was traditioneel dus de eerste maaltijd na deze vastenperiode. Tijd voor een gezellig samenzijn en lekkere gerechten! Het vasten ligt, voor de meeste mensen, achter ons, maar het paasontbijt of paaslunch is nog elk jaar vaste prik in veel huizen.

vtwonen | mooiste servies

Tips voor een mooi gedekte tafel

Een paasontbijt met familie of vrienden vraagt natuurlijk om een mooie styling. Zijn bij Kerstmis de glitters en glans favoriet, gaan we met Pasen voor pastellen en lentekleuren. Het tafellinnen is de basis. Kies gerust voor een wat groter exemplaar, het mag een beetje op de grond hangen, dat staat extra feestelijk. Dek de tafel met kandelaren, servetten, stijlvolle borden, bestek en wijnglazen. En vergeet de eierdopjes niet!

Fan van mixen en matchen? Breng dan ruim voor Pasen een bezoek aan de kringloop, hier vind je de mooiste parels als je een beetje op tijd bent. Ook voor andere paasdecoratie ben je hier aan het goede adres. Meer stylingtips voor een prachtige paastafel.

AFKIJKEN VAN DE PRO’S
Zo dekken de vtwonen-stylisten in 30 minuten de paastafel

Servies met paasversiering

Wil jij het paasthema doorvoeren tot het servies? Ga dan aan de slag met porseleinverf en basic servies. Van paashaas tot bloemen, in zachtroze of eigeel: laat je feestelijke creativiteit erop los. Zo gaat het beschilderen van servies in zijn werk.

Paastakken horen erbij

Wat de kerstboom voor Kerstmis is, is de paastak voor Pasen. Hij hoort erbij, maar is bij iedereen weer anders. Van uitbundig en kleurrijk tot minimalistisch en zo min mogelijk tierlantijnen. Ontbreken mag hij in ieder geval niet in een voorjaarshuis.

De weelderige paastak komt meestal van de wilg (Salix), maar een tak van de Forsythia is ook geschikt. Je koopt ze bij de bloemist, sprokkelt ze zelf uit de tuin of kijkt een wilgenbezitter lief aan. Zet ze in een mooie glazen vaas en versier de takken met beschilderde of glazen eieren, strikken of andere mooie paasdecoratie. Met een pastelkleurige vaas scoor je dubbele punten.

Mix en match: pasteltinten

Met accessoires in lichte pastelkleuren geef je je huis op een subtiele manier kleur. Mix en match tinten als zachtroze, groen en ijsblauw en combineer het palet met natuurlijke materialen zoals rotan en hout. Ben je bang dat een kleurpalet van pasteltinten te zoet of romantisch wordt? Combineer de zachte tinten dan met strakke lijnen, felle kleuren en een frisse basis.

Met Pasen de tuin in

Die vrije paasdagen zijn ook de perfecte aftrap van het tuinseizoen. Met een beetje geluk zit er zelfs een brunch in de tuin in! Maar eerst is het tijd om eens op inspectie te gaan: heeft jouw tuin de winter goed doorstaan? Soms zit er niets anders op dan te starten met opruimen, bladeren wegvegen, buitentegels schoonboenen en tuinmeubilair weer op zijn plek te zetten. Voorjaarsbollen kunnen de grond in en misschien heb je wel grootste plannen voor de tuin. Deze borderpakketten helpen je een handje met het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin. Lees hier wat je allemaal in april in de tuin kunt doen.

Kun je niet wachten om in de tuin te eten, maar is het eigenlijk nog te fris? Dan zijn terrasverwarmers een uitkomst.

nog meer: styling