Optisch groter én praktisch: zo richt je een kleine hal in

De hal of gang krijgt meestal niet al te veel aandacht als het om inrichting gaat. Zeker als de hal klein of smal is, kan het een uitdaging zijn de ruimte optimaal te benutten. Zonde! Want de hal geeft juist de eerste indruk van het huis. En als deze verpletterend is, kunnen gasten zich opmaken voor de rest van het huis. Optisch groter én praktisch: zo richt je een kleine hal in.

Opbergen in de gang of hal | waar winterjassen opbergen

Natuurlijk licht

Als een ruimte klein of smal is, moet je ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen valt. Dit zal een kleine of smalle hal een stuk ruimtelijker doen aanvoelen. Kies bijvoorbeeld voor een voordeur met veel glas en zorg dat ramen niet worden bedekt door gordijnen. 

LEES OOK
Zo creëer je daglicht in een donkere ruimte

Lichte kleuren

Donkere kleuren kunnen voor een bedompt gevoel zorgen. Zeker als de ruimte klein of smal is zoals bij de meeste kleine hallen het geval is. Probeer de ruimte dan ook zo licht mogelijk te houden door lichte en natuurlijke kleuren te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een lichte vloer in combinatie met een witte wand. Kleur kun je altijd nog toevoegen in de accessoires!

Spelen met licht

Om ervoor te zorgen dat al het natuurlijke licht dat binnenvalt de ruimte vult, kun je een aantal kleine of grote spiegels aan de muur hangen. Omdat de spiegels het licht zullen reflecteren, zal de ruimte optisch een stuk groter lijken.

vtwonen weer verliefd op je huis | Eva in Alblasserdam

LEES OOK
Fake it ’till you make it: zo lijkt een ruimte groter

In het verlengde

Om een smalle en kleine hal optisch groter te laten lijken, kies je voor items die de ruimte verlengen. Leg bijvoorbeeld een smal vloerkleed op de grond om de vloer optisch te verlengen. Ook smalle, maar lange sidetables of kapstokken zullen een ruimte optisch vergroten. En een schoenenkast zoals deze is ideaal voor in een kleine hal.

Wil je graag items aan de muur hangen? Kies voor rechthoekige lijsten en hang deze in de breedte om de ruimte te verlengen en verticaal om de ruimte optisch hoger te maken. Liever meerdere lijsten bij elkaar? Zorg dan dat ze op een fotoplank worden geplaatst om het verlengende aspect erin te houden.

Kies in ieder geval niet voor te brede items die te veel de ruimte in komen. Hierdoor zal de ruimte er niet alleen een stuk krapper uitzien, ook de bewegingsruimte wordt belemmerd. Niet zo fijn.

Luchtigheid geboden

Naast het gebruiken van smalle items is het ook aan te raden om ‘luchtige’ items te gebruiken. Hier bedoelen we mee: geen massieve en zware meubels, maar items op hoge poten of met een fijne afwerking. Deze sidetable zou bijvoorbeeld perfect staan in een smalle en kleine ruimte. Zo krijgt een kleine hal geen volgebouwde indruk, maar houd je het ruimtelijk en rustig.

Keep it calm

Ook als het om accessoires gaat: probeer het zo rustig mogelijk te houden in een kleine hal. Een accent van een mooie kamerplant is altijd goed, maar probeer verder niet al te veel decoratie in de toch al beperkte ruimte te plaatsen. Decoreer liever de wanden met mooie spiegels, posters, fotolijsten of een mooi wandkleed. 

nog meer: styling