De tafel dekken als een pro? Gebruik dit stappenplan

Tafelkleed, bord met tekst, zwarte beker (anna-nina.nl). Zwart-witte gevlochten stoel, witte mok met zwarte rand (loods5.nl). Ronde slinger met streep (sukha.nl). Groot bord linksonder, wijnglas met streep (zarahome.com). Schaal met patroon links, witte servetring, grijs bakje met cake alles (brechtmurreatelier.nl). Servet met fijne streep, 50×50 cm (bymolle.com). Geblokt servet (ikea.nl). Bord Happy, gestreept mini-dienblad (maisonnl.com). Zwart bestek Vintage van Amefa, 16-delig stone wash (vtwonen.nl). Schaal op bord met tekst, bord daarin, witte kan met tak (annemiekebootsceramics.nl). Beeld

Ken jij de etiquette van tafel dekken, oftewel de juiste plek en volgorde van bestek en glazen? Of je nu gaat voor een feesttafel of een casual diner, een mooi gedekte eettafel kan natuurlijk iedere dag. Haal je sjieke servies en het zilveren bestek uit de kast en maak er een intiem, maar superfeestelijk diner van.

Eerst het tafelkleed

Je begint het tafel dekken uiteraard met het tafellaken. Wil je het helemaal goed doen, dan leg je eerst een onderlaken of een molton neer. Dit zorgt ervoor dat het laken goed blijft liggen en dempt het geluid van bestek. Over het onderlaken leg je een mooi katoenen of linnen tafelkleed en deze laat je aan alle kanten 15 centimeter over de tafelrand hangen. Voor elke gast kun je ongeveer 50 centimeter bewegingsruimte rekenen.

Verschillende borden

De borden zet je recht voor de stoel neer, op een vingerbreedte of 2 centimeter van de tafelrand. Je begint met het onderbord, dit staat er puur voor de sier: als een leeg bord wordt weggenomen, dan heb je nooit een lege tafel.

Op het onderbord leg je een servet en daarna stapel je de borden van groot naar klein. Het kleinste bord is voor het voorgerecht. Je kunt het bord voor het hoofdgerecht ook eventueel verwarmen en later serveren. Links van de borden zet je een klein broodbordje neer. Het botermesje leg je rechts op dit bordje met de onderkant evenwijdig aan de rest van het bestek.

Lees verder onder de advertentie

Volgorde van bestek

Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. De onderkant van al het bestek moet op 1 lijn liggen met het onderbord, de snijrand van het mes wijst naar het bord en lepels en vorken liggen met de bolle kant op tafel. Het bestek voor het nagerecht ligt horizontaal boven het bord. Het heft van het lepeltje ligt rechts, het heft van het vorkje ligt links.

Volgorde van de glazen

De glazen staan rechts van de borden. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige truc is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.

De tafel dekken met stylist Marianne

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Decoratie van je feesttafel

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie Een nieuwe eettafel kopen? De belangrijkste tips op een rij

beeld vtwonen Beeld

Kleur Sweet statement: zo style je de tafel met ton-sur-ton

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

shopping 10x toffe hanglampen voor boven de eettafel

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie