Bouclé is back (en hoe!)

beeld vtwonen Beeld

Welk resultaat krijg je als je de aaibare stoffen-trend en de comeback van de fifties bij elkaar optelt? Bouclé natuurlijk! De retrolook van de geweven stof levert in de kleuren van nu hebberigmakend mooie stoelen en zetels op.

Lees verder onder de advertentie

Wat is bouclé?

Bouclé wordt ook wel een Chanel-stof genoemd: de befaamde jasjes van ontwerpster Coco Chanel werden meestal gemaakt van een geweven stof met lusjes. Het Franse woord bouclé is dan ook de letterlijke vertaling van lus of ring en zegt niet zoveel over het soort materiaal dat wordt gebruikt.

Voor meubels en tapijten wordt vaak met wol geweven, maar polyester kan bijvoorbeeld ook. Er worden in alle gevallen oneffen garens gebruikt, waardoor het resultaat niet super strak is. Dit wekt de indruk dat het met de hand wordt gemaakt, wat niet per se het geval is. Het heeft ook als voordeel dat het niet kreukt en het heel sterk is.

Nieuw jasje

Een zetel of fauteuil van bouclé is een echte magneet in huis. Het is dan ook meestal vechten om die ene plek, want de zacht en aaibare stof nodigt uit tot een avond lekker nestelen. Bovendien is de stof chic en comfortabel tegelijk.

Lees verder onder de advertentie

Je ziet bouclé vooral terug in wittinten, soms met een vleugje bruin of grijs. Dit zorgt ervoor dat er in elke stijl wel plek voor een stoel, zetel, hocker of kussen in deze stof is. In een clean Scandinavisch interieur zorgt bouclé voor warmte. Ook in een vintage interieur of een romantische woonstijl maken we graag ruimte voor een aaibare beauty. De combinatie met andere stoffen en meubels is dan ook geen enkel probleem.

Bouclé en vlekken

De enige ‘ja-maar’ die je bij bouclé kunt bedenken – en helemaal in zo’n lichte kleur – is dat het geen optie is in een huis met veelvuldig morsende gezinsleden. Met lichte stoffen is het inderdaad oppassen en wordt vaak aangeraden om het meubel te impregneren om hem vuilafstotend te maken. Check dit van tevoren bij de leverancier, want of dit mogelijk is heeft te maken met de soort stof.

Lees verder onder de advertentie

Is het toch ergens misgegaan en zit er een kersverse vlek midden op de zetel of stoel? Probeer ‘m dan zo snel mogelijk te verwijderen. Het liefst met een schone doek met lauwwarm water en wat zacht schoonmaakmiddel. Blijf deppen en ga vooral niet wrijven, dan maak je het meestal alleen maar erger en worden de lusjes er ook niet mooier op. Gaat het om een item dat in de wasmachine kan, bijvoorbeeld een kussenhoes of een losse zetelhoes, dan kun je proberen om de stof op 30 graden weer schoon te krijgen.

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

badkamer De badkamer in een huurhuis opknappen: dit kun je wél doen

Lees verder onder de advertentie

Nieuws Scrollen maar: de meest gelikete vtwonen België foto’s van 2022 op Instagram

beeld vtwonen Beeld

vtwonen collectie Tijd voor kleur met de vtwonen verfcollectie

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

vtwonen magazine Nu in de winkel: vtwonen nr. 01-2023

Bron: beeld: vtwonen 6 2021 | styling Fietje Bruijn, fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie