Blijft dat zo? Onafgewerkt is juist mooi!

Soms moet je niet de kwast erbij willen pakken, maar de muur, deur, trap of dat vintage meubel gewoon laten zoals ie is. Rauw, afgebladderd en roestig is soms vele malen mooier dan strak in de lak. En als iemand je vertwijfeld vraagt of je het nog gaat verven of dat het zo blijft, dan schuif je ze dit even onder de neus. Onafgewerkt is juist hartstikke mooi!

vtwonen 02-2021 | grote ronde lamp met verschillende kunstwerken met diepte, en houtkachel
Betonnen houtkachel vanaf € 6500,- (dekleinenvanhoff.nl). Grijze kunststof stoel Roly Poly van Driade € 410,- (kmpkantoormeubilair.nl). Papieren-bamboe hanglamp Bali, 80 cm (Ø) € 695,-, grote kunstlijst met wit reliëf 123x100x4 cm (lxbxd) € 629,-, kunstlijst wit rechts naast de kachel, 83x62x4 cm (lxbxd) € 449,-, linnen plaid 130×170 cm € 169,95 (hkliving.nl). Lijst met reliëfkunst op stapel hout € 199,- (urbannatureculture.nl). Zwart-witte collage, ingelijst, prijs op aanvraag (artinreturn.nl). Wit object vrouwenhoofd (vintagehoarder.com). Poef Sequoia bekleed met schapenvacht van Fredericia, 40×42 cm (Øxh) vanaf € 865,- (designtales.nl).

Bakstenen muur

Nieuwe bewoners van oude huizen kunnen meestal hun geluk niet op als er achter een voorzetwandje een piekfijne bakstenen muur tevoorschijn komt. Het zorgt meteen voor sfeer en is een prachtige tegenhanger van die strakke keuken of design bank. Je krijgt het er het ultieme loftgevoel van, lekker zo laten dus!

Heb je zo’n mooie muur gevonden? Dan is het belangrijk om hem eerst goed schoon te maken met een zachte borstel en eventuele gebroken stenen te vervangen. Hiervoor kun je vaak bij een handel in oude bouwmaterialen terecht. Daarna kun je de voegen en stenen fixeren met een speciale vernis, zodat de muur waterafstotend wordt en je minder last hebt van stof uit de wand. 

Beton

Nog zo’n rauwe, stoere geluksmaker: de betonnen wand. Of trap, ook mooi! Wisten we eerst niet hoe snel er een behang of stuclaag overheen moest, nu vinden we ‘m onafgewerkt juist mooi, zelfs in een nieuwbouwwoning. Net als de bakstenen muur is het wel een stofmagneet, dus behandel de muur, trap of een ander kaal betonnen object wel met een finish.

Wil je een look-a-like betonnen muur? Geef hem dan een behang met een betonprint. Je zijn het verschil bijna nauwelijks, zeker van een afstandje.

Vintage meubels

Geen haar op je hoofd die eraan denkt om die parel uit de vintage winkel of kringloop een nieuwe verflaag te geven. Juist met zo’n oud meubel is onafgewerkt mooi, omdat je dan de geschiedenis ervan duidelijk blijft zien. Soms is het wel nodig om de stof of het mechaniek van een oude lamp of stoel te laten repareren om hem weer te kunnen gebruiken, zoek hiervoor iemand uit die ervaring heeft met het stofferen of herstellen van vintage design. Even om je heen vragen bij collega-verzamelaars levert vaak al snel de gouden tip op.

Oude deuren

Niet alleen in een jaren dertig woning, maar juist ook in een nieuwbouwhuis kan een oude deur – het liefst ontdaan van elke verflaag – veel sfeer brengen. Zit zo’n mooie houten deur al in huis? Schuur hem dan mooi op en geef hem een kleurloze laklaag of beits. En wil je juist die kunststoffen dertien in een dozijn-deur vervangen door een houten exemplaar met een rijk verleden? Ga dan net als Marlon van vtwonen snuffelen tussen de honderden deuren bij Jan van IJken of Burbi. Zorg dat je de goede maten bij de hand hebt, zodat je weet wat je zoekt.

Wil je een oude deur faken? Dan zijn er gelukkig ook nog deurstickers met de juiste looks.

nog meer: styling