Van zithoogte tot het aantal: alle praktische info voor dé eetkamerstoel

Met of zonder armleuning, vier- of zespersoons, van hout of kunststof: de opties voor een eetkamerstoel zijn divers. Ben jij op zoek naar een nieuwe eetkamerstoel? En wil je weten hoeveel stoelen er om je eettafel passen en met welke afmetingen je rekening moet houden? Wij geven alle praktische info die je nodig hebt!

eetkamerbank
Gordijnen van linnen Sutton House van Chivasso  (jab.de). Tafel van Hay, afmeting 250 x 90 cm , rotan bank, 140 cm breed , stoel Wire in roze, stoel van bamboe van Madam Stoltz, amberkleurige lamp van Normann Copenhagen  (vtwonen.be). Op tafel: koffiepot van Normann Copenhagen, roze bord, donkerrood bord (vtwonen.nl). Onderste tafelkleed van zachtroze linnen, gele servetten (hkliving.nl). Overige servetten (gabrielle-paris). Tafelkleed van terrakleurig linnen (weldaad.com). Messingkleurig bestek € 21,99 per driedelig couvert (nordal.dk). Plaid van Hay (eijerkamp.nl).
 

5 praktische vragen beantwoord

De eetkamerstoel heeft een belangrijke plek in huis. Of je nu ontbijt met je familie, dineert met vrienden of een stoeltje bijschuift tijdens een verjaardag: eetkamerstoelen zijn onmisbaar in huis. Maar hoeveel eetkamerstoelen heb je nodig? En hoe breed, hoog en diep moeten deze zijn? Wij beantwoorden 5 belangrijke vragen over eetkamerstoelen.

1. Wat is de ideale zithoogte?

De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van 43 tot 46 centimeter. Die hoogte past perfect bij de gemiddelde eettafel. Die is namelijk zo’n 76 tot 79 centimeter hoog. Je kunt natuurlijk een iets lagere eettafel kiezen, bijvoorbeeld omdat je iets kleiner bent. Houd er dan bij eetkamerstoelen met armleuningen rekening mee dat de leuningen onder de tafel passen. Zo voorkom je beschadigingen aan je meubels.

Heb jij een prachtige, industriële schoolstoel op de kop getikt of speur je kringlopen en marktplaatsen af op zoek naar een set vintage eetkamerstoelen? Houd er rekening mee dat dit soort stoelen vaak een lagere zithoogte hebben.

2. Hoe breed is de gemiddelde stoel?

De breedte van een eetkamerstoel varieert van 45 tot 55 centimeter. De uiteindelijke breedte is afhankelijk van het design. Een fluwelen kuipstoel met armleuningen is een stuk breder dan een basic, houten eetkamerstoel. De smalste eetkamerstoelen zijn vaak de stapelbare modellen of de Scandinavische, basic stoelen. Heb je te maken met een erg kleine eetruimte? Voorkom dat stoelpoten in de weg staan en kies voor een eetkamerstoel met bijvoorbeeld een slank buisframe. Of ga voor een ronde eettafel waarbij het onderstel in het midden is geplaatst.

LEES OOK
Mix it up: verschillende eetkamerstoelen combineren

roze eethoek
zwarte kuipstoel

3. Hoeveel ruimte rondom de eetkamerstoel heb je nodig?

Maar met alleen de breedte van de stoel ben je er niet. Ook de ruimte rondom is belangrijk. Je armen moeten langs de stoel kunnen hangen en als je naar achteren schuift, wil je comfortabel kunnen opstaan. De benodigde ruimte is per persoon verschillend, maar houd ongeveer 70 centimeter per stoel aan. Als de tafel tegen een muur staat, dan heb je zo’n 60 tot 70 centimeter nodig om naar achteren te schuiven met de stoel. Wil je daarnaast ook nog achter de eetkamerstoelen langs kunnen lopen? Reken dan het dubbele (120 centimeter).

4. Wat is de gemiddelde zitdiepte? 

Meestal is de zitdiepte van een eetkamerstoel zo’n 40 centimeter. Wanneer je lange bovenbenen hebt, is een diepere stoel fijn. Zo verdeel je het gewicht van je bovenbenen over de hele zitting. Heb je korte benen, dan kun je een ondiepe eetkamerstoel kiezen. En anders bieden kleurrijke kussens in de rug ook een oplossing.

5. Hoeveel stoelen passen er rondom mijn tafel?

Rond, vierkant, rechthoekig, groot, klein: eettafels zijn er in alle formaten. Aan een kleine eettafel van 60 tot 80 cm passen twee stoelen, terwijl aan een grote rechthoekige eettafel van 220 cm wel acht stoelen passen. Ook het onderstel van de tafel heeft impact op hoeveel eetkamerstoelen aan de tafel passen. Bij sommige tafelpoten is het lastig om een stoel aan de kopse kant te schuiven.

LEES OOK
Take a seat: met deze eetkamerstoelen style je de eethoek

Wil je weten hoeveel eetkamerstoelen er aan jouw eettafel passen? Wij hebben een handig overzicht voor je.

Rechthoekige eettafel:

LengteAantal stoelen
120 cm4 stoelen
140 cm4 stoelen
160 cm4-6 stoelen
180 cm6-8 stoelen
200 cm8 stoelen
220 cm8-10 stoelen

Ronde eettafel:

DiameterAantal stoelen
60-80 cm2 stoelen
90-100 cm2-4 stoelen
120 cm3-4 stoelen
130 cm4-5 stoelen
140 cm5-6 stoelen
150-180 cm6-10 stoelen

Vierkante eettafel:

LengteAantal stoelen
60-80 cm2 stoelen
90-100 cm4 stoelen
120 cm4-6 stoelen
140 cm6 stoelen
160 cm6-8 stoelen
180 cm8-10 stoelen
nog meer: styling