Wat is warm en wat is koud?
Ben je bekend met de kleurencirkel van Itten? Deze kleurencirkel is globaal in twee kleurgroepen verdeeld: warme kleuren aan de ene kant en koude kleuren aan de andere kant. Nog geen heel helder beeld van wat warme en koude kleuren precies zijn? Deze voorbeelden helpen je:
Warme kleuren doen denken aan de zon en haar warmte, zoals rood, geel en oranje.
Koude kleuren – denk aan blauw, groen, paars en grijs – roepen associaties op met water en de lucht.
Warme kleuren stimuleren, koudere kleuren geven rust.
Met een warme kleur creëer je intimiteit, met een koude tint schep je juist helderheid.
Een slaapkamer in warme kleuren roept een wat dramatisch gevoel op, met een slaapkamer in koude, koele kleuren juist sereniteit.
Het effect van warme kleuren
Kleuren hebben een krachtige uitwerking. Niet alleen op de uitstraling van de kamer, ook op ons gevoel. Warme kleuren zijn energiek, werken stimulerend en hebben – afhankelijk van het gebruik – een speels, dramatisch of intiem effect. Heb je een grote slaapkamer en krijg je 'm met geen mogelijkheid gezellig? Schilder de slaapkamer in een warme kleur, bijvoorbeeld terracotta of roestbruin. Je zult zien dat het er in één klap een stuk knusser uitziet.
Het effect van koele kleuren
Koude kleuren hebben juist een kalmerend effect op onze geest. Het zijn immers kleuren die je veel in de natuur terugvindt. Deze kleuren tonen fris, helder en ruimtelijk en zorgen ervoor dat je je kalm, ontspannen en verfrist voelt. Om die reden worden koele kleuren vaak toegepast in kamers waar het draait om ontspanning: in de slaapkamer dus. Zowel de blauwe slaapkamer als de groene slaapkamer zijn bewezen effectief voor een goede nachtrust. Wist je trouwens dat kleur niet alleen je gevoel beïnvloedt, maar ook daadwerkelijk een effect heeft op je gevoelstemperatuur? Is het snel warm in jouw slaapkamer, dan doe je er verstandig aan de wanden met koude kleuren te verven – en vice versa.
Bepaal de ondertoon
Bepalen of je voor warme of koude kleuren gaat, kan best een uitdaging zijn. Zeker als het witte, grijze en neutrale verfkleuren betreft. Een truc bij het kiezen van deze tinten is om ze met elkaar te vergelijken, in plaats van ze afzonderlijk te beoordelen. Probeer de ondertoon te bepalen en kijk in de kleurencirkel of het tot warme of koude kleuren behoort. Wanneer je bijvoorbeeld een witte kleur met een gele ondertoon naast een witte kleur met een blauwe ondertoon houdt, wordt het verschil tussen warm en koud meteen zichtbaar. Overigens, óók voor zwart en wit zijn rollen weggelegd in de slaapkamer. Wit fungeert dan als een koele kleur en zwart als een warme.
Verlichting zorgt voor verkleuring
We weten dat verlichting invloed op een verfkleur heeft. Dat geldt voor zowel natuurlijk licht als voor kunstmatige verlichting. Een kleurstaal kun je daarom het beste in verschillende soorten licht observeren, voordat je liters aanschaft. Ook de bekende kleurtesters zijn een uitkomst om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Breng de minitesters bij voorkeur eerst aan op (dik) papier en houd deze tegen de verschillende muren in de slaapkamer om het effect van het licht erop goed te kunnen zien.
Warme kleuren in de slaapkamer zorgen voor een gevoel van geborgenheid, zachtheid en gezelligheid
LEES OOK
Dit is het effect van lichtinval op kleuren
Balans vinden
Vaak worden warme en koude kleuren door elkaar gebruikt. Dat kan goed werken. Zoek daarbij wel steeds naar de balans. Het hoeft heus niet 50/50 te zijn, maar ga liever voor een 60/30/10-balans. Zoek bij het kiezen van warme en koude kleuren voor de slaapkamer elke keer weer naar combinaties die samen de door jou gewenste sfeer helpen creëren.