Sfeervol, warm en persoonlijk: upgrade de slaapkamer met mooie decoratie

Kamerscherm, 180x130x3 cm (hxbxd), lamp met zwarte voet en witte bol (nordal.eu). Crèmekleurige jas van Fant, beige linnen blouse van Fant (sukha). Opgerolde linnen plaid, leren instappers, donkerbruin linnen dekbedovertrek met kussenslopen, 200×220 cm, bruine glazen waterkan (hm.com). Zwart-beige gestreepte shopper, beige nettas (maisonnl.com). Donkerbruine leren poef van Poltrona Frau, hoge marmerlook vazen prijs op aanvraag (covanderhorst). Hoofdbord geschilderd in verf kleur Tobacco, per liter (bauwerkcolour.com). Linnen dekbedovertrek in kleur Hazel vanaf, kussenslopen in kleur Hazel vanaf, linnen laken in kleur Sea Shell, 160×260 cm vanaf (bymolle.com). Donkerbruine plaid met beige patroon (homestede). Beige kussen met patroon van zwart zeegras (loods5). Zwarte zeepschaal op pootjes van Ferm Living, witte bollamp op marmeren ring van Ferm Living (vtwonen.be). Stuk koraal, hoge vaas (thingsilikethingsilove.com). Zwarte houten kruk Alila, 50×35 cm (hxØ) (casagitane.com). Overig privébezit. Beeld

Een bed als een wolk, verduisterende raambekleding en eventueel een kast om kleding en andere spullen uit het zicht in te bewaren. Meer heeft een slaapkamer niet nodig, toch? Mis! Voor meer sfeer is decoratie onmisbaar. Van kaarsen en kunstwerken tot kussens en behang: met decoreren tover je de slaapkamer om tot de meest onweerstaanbare ruimte in huis.

Lees verder onder de advertentie

Decoratie = the fun part!

De vloer ligt, de wanden zijn gesausd en de meubels staan na lang schuiven eindelijk op hun plek. Tijd voor het leuke werk (als je het ons vraagt): stylen! Met accessoires bepaal je de uitstraling van een ruimte en geef je uitdrukking aan jouw smaak. De juiste decoratie maakt van een slaapkamer een toevluchtsoord en een plek om even te ontsnappen aan de hectiek van de dag.

Check je slaapkamerstijl

Begin de styling van de slaapkamer door te bepalen welke slaapkamerstijl bij jou past. Als je een helder idee hebt van de stijl dan wordt het kiezen van accessoires veel eenvoudiger. Maak vervolgens een moodboard, kies een kleurenpalet en wees niet bang je persoonlijkheid te laten spreken. Een slaapkamer is onmiskenbaar de meest persoonlijke ruimte in huis, dus maak ‘m helemaal van jou (of van jullie samen).

Bewaar de rust

Je wilt een rustige en ontspannen sfeer creëren die je verzekert van een goede nachtrust. Hoe pas je decoratie toe zonder dat het onrustig wordt in de slaapkamer? Als je de volgende richtlijnen hanteert zit je altijd goed.

Lees verder onder de advertentie
  • Het toverwoord is éénheid. Houd het harmonieus door te kiezen voor kleuren uit hetzelfde kleurenpalet. Combineer met twee of drie accentkleuren voor een frisse en speelse twist.
  • Combineer materialen, maar met mate. Met name veel verschillende houtsoorten bij elkaar zorgt voor een rommelige uitstraling. In principe kunnen alle materialen bij elkaar maar houd de boel in toom door te kiezen voor maximaal twee a drie typen materialen. Neem de vloer als uitgangspunt, want die vervang je niet een-twee-drie. Gietvloer? Staal en hout komen fantastisch tot hun recht op zo’n ondergrond.
  • Clusteren is key. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: groepeer accessoires. Als er overal iets decoratiefs staat, wordt het al snel chaotisch.
  • Laat accentkleuren terugkomen in de decoratie. Stem prullaria af met het kleurenpalet, zodat het een aanvulling is en geen afleiding.
  • Voorkom de beruchte ‘chairdrobe’, oftewel de stoel naast het bed die vooral dienst doet als garderobekast. Berg spullen zoveel mogelijk op in kasten of in andere handige opbergers.

Houd het harmonieus door te kiezen voor kleuren uit hetzelfde kleurenpalet.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De kledingkast optimaal indelen? Dat doe je als volgt.

Van tierelantijntjes tot statements pieces

Met de volgende decoratie-ideeën transformeer je de slaapkamer tot een heuse retreat:

  • Kamerplanten stralen niet alleen rust uit, ze verbeteren ook de luchtkwaliteit en een gezonde, frisse lucht draagt op haar beurt weer bij aan een goede nachtrust. Planten zijn dus ideale slaapmaatjes. Luchtzuiverende planten zijn Aloë vera, Sansevieria, Ficus elastica en Dracaena.
  • Een bed als een wolk? Decoreer met sierkussens en een sprei. Weinig overtreft een mooi opgemaakt bed. De kunst van bedden mooi opmaken kijk je hier af.
  • De functionaliteit van raambekleding liegt er niet om: het biedt privacy, verduistert en isoleert. Tegelijkertijd heeft een knap stel gordijnen een decoratieve meerwaarde voor de slaapkamer. Een mooie stof voor de ruiten, heeft een verbindend effect en kleed de gehele ruimte aan.
  • Vloerkleden zijn geluiddempend en staan – platvloers gezegd – gewoon hartstikke gezellig. Maak een statement met een opvallend dessin of ga voor zachtheid en harmonie met een kleed in dezelfde kleur als het sprei.
  • Let there be light! Sfeerverlichting in de slaapkamer is een doeltreffende manier om een warme, intieme sfeer neer te zetten. Ook kaarsen zijn ware sfeermakers. Niet vergeten uit te blazen voor het slapen gaan.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Kleine slaapkamer indelen? Benut elke meter en creëer een droomplek

Decoratie voor op de vensterbank

Omdat de meeste planten daglicht nodig hebben, is de vensterbank bij uitstek een goede plek voor hen. En die groeiende stapel boeken die je nog eens wilt lezen? Leg een stapeltje op de vensterbank. Wel met de boekomslag naar achteren voor een rustig effect. Ook leent de vensterbank zich prima voor het clusteren van pronkstukken: schelpen, vazen, beelden of persoonlijke items en foto’s bij elkaar op één plek. Nog meer ideeën nodig? Bekijk onze tips voor het stylen van de vensterbank.

Dág saaie muur

Wandkleden, ornamenten, wandlampen en dat kekke behang op die kale muur kunnen een slaapkamer precies dat beetje extra geven wat het nodig heeft voor wat sjeu.

Lees verder onder de advertentie

Bewaak ook hierbij weer de eenheid door kleuren te kiezen die terugkomen en hous de proporties in de smiezen: één iel lijstje op een grote wand heeft een vervreemdend effect. Zoek altijd naar de juiste verhoudingen.

Inspiratie voor een dreamy slaapkamer?

De leukste ideeën voor slaapkamerdecoratie kijk je stiekem af. We inspireren je graag met de best gelukte slaapkamers die wij voor je konden vinden. Stuk voor stuk plaatjes om bij weg te dromen. Is het al bedtijd?

Nog één keer snoozen. Shop hier alles voor een droomslaapkamer

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

slaapkamer Kleine slaapkamer indelen? Benut elke meter en creëer een droomplek

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

raamdecoratie 5 manieren om het slaapkamerraam te verduisteren

beeld vtwonen Beeld

slaapkamer Van trendy PVC tot klassiek tapijt: welke vloer kies je voor de slaapkamer?

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Volg de Moodboard cursus van Frans

Bron: Beeld 1: vtwonen 09-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 2: vtwonen 11-2014 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie