Zonnescherm schoonmaken? Met deze stappen verdwijnt elke vlek

Vergelijkbare lampen via Combitex, prijs op aanvraag (com-anders..nl). Houten bank met wit kussen € 129,-, houten borden per stuk € 12,99, blauw met witte borden per stuk € 12,99, ontbijtborden per stuk € 7,99, glazen vazen op tafel vanaf € 9,99, bruine houten bloempot links op de grond € 24,99, groene bloempot op pilaar € 14,99, bloempot rechtsachter op tafel van gevlochten hout € 19,99, gevlochten mand op bank € 17,99 (hm.com). Kommen Merci n°1 van Serax, 12,5 cm (Ø) per stuk € 15,95, witte decoratie Cockatoo van Pols Potten € 57,50, rodewijnglas Surface van Serax set van 4 € 31,35, witte decoratie Pineapple van Pols Potten € 59,-, bestek Base van Serax 24-delige set € 169,-, blauwe plaid Ocean Cay over stoel van Rivièra Maison € 99,95 (vtwonen.be). Rieten mand links op de grond € 35,99 (zarahome.com). Rieten hoed € 29,- (couleur-locale.eu). Pilaar van HKliving 24x24x85 cm € 239,-, ronde beige kruk van HKliving € 195,- (deens). Tafelkleed met print 160×300 cm € 110,-, servet met streep per vier € 33,75, servet met bloemenprint op mand per 4 € 33,75 (bungalow.dk). Buitenstoel Dedon Mbrace met wit gevlochten patroon € 1120,-, teakhouten buitentafel Tibbo van Dedon,103x338x74 cm (bxlxh) € 6690,- (dacks). Houten buitenstoel met gevlochten zitting € 200,- (kavehome.com). Blauw linnen kussen op bank Brera Lino van Designers Guild € 88,- (wva). Witte kan € 99,- (sukha.nl).  Beeld

Een zonnescherm is een behoorlijke investering. Logisch dus dat je er lang plezier van wilt hebben. Maar ja, na een paar seizoenen is hij niet meer zo blinkend schoon als ie ooit was. Met een goede schoonmaakbeurt op z’n tijd heb je langer plezier van het zonnescherm én ziet hij er weer als nieuw uit. Maar waar begin je? En hoe verwijder je die weerplekken, groene aanslag en schimmel? Geen zorgen, met deze stappen maak je het zonnescherm goed schoon en verdwijnen zelfs de meest hardnekkige vlekken als sneeuw voor de zon. 

Lees verder onder de advertentie

1. Zonnescherm reinigen: de voorbereiding

Voordat je het zonnescherm gaat schoonmaken is het slim om te kijken naar de weersvoorspelling. Is er veel zon op komst? Heerlijk, maar laat de poetsspullen dan even staan. Bij felle zon drogen zeepresten en water namelijk extra snel op en hierdoor kunnen vlekken ontstaan. En laat dat nou nét zijn wat je niet wilt. Een zonnescherm reinigen doe je het best in het voorjaar als de zon niet te fel schijnt, maar wanneer er ook geen regen voorspeld is. Zo kan het scherm goed drogen nadat je hem hebt schoongemaakt, maar droogt hij niet té snel door de felle zon.

2. Verwijder oppervlakkig vuil met een borstel

Pak bij het schoonmaken van het zonnescherm eerst een schone, zachte borstel of bezem en veeg over het zonneschermdoek. Loszittend en opgedroogd vuil zoals bladeren en vogelpoep verwijder je op deze manier alvast. Borstel voorzichtig zodat het doek en de naden van het zonnescherm niet beschadigen. Is het doek niet heel vies en heb je vooral te maken met oppervlakkig vuil? Dan volstaat deze droge techniek meestal om het zonnescherm er weer fris uit te laten zien. Bij hardnekkige vlekken ga je verder met de volgende stappen.

3. Maak de randen van het zonnescherm schoon

Voordat je het doek van het zonnescherm zelf schoonmaakt, reinig je eerst de structuur, balken en randen met een spons of dweil, water en een beetje mild schoonmaakmiddel. Door met de randen te beginnen voorkom je dat het doek meteen weer vies wordt als je tegen de randen botst tijdens het schoonmaken van je zonnescherm.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Tuinmeubels schoonmaken: zo pak je het aan

4. Zonnescherm schoonmaken met het juiste middel

Denk je dat de vlekken in het zonnescherm niet zo hardnekkig zijn, probeer dan eerst of de vlekken uit het doek gaan met een spons en lauwwarm water. Is dat niet het geval? Ga dan aan de slag met schoonmaakmiddel:

  • Zonnescherm schoonmaken met soda, Biotex of groene zeep
    Bij normale vlekken gebruik je een natuurlijk, mild schoonmaakmiddel om het zonnescherm schoon te maken. Baking soda is dankzij de reinigende en ontvettende werking bijvoorbeeld erg geschikt. Naast het zonnescherm kun je nog meer schoonmaken met baking soda. Voor het schoonmaken van het zonnescherm zijn groene zeep of biotex andere natuurlijke middelen die uitstekend hun werk doen. Grote kans dat je een van deze middelen al in huis hebt. Meng een kleine hoeveelheid van het product in een emmer met lauwwarm water en wrijf het met een spons over het zonnescherm. Laat het sop ongeveer een kwartier inwerken.
  • Zonnescherm schoonmaken met azijn
    Is het zonnescherm verkleurd of verbleekt door de zon? Azijn is dan je beste vriend. Dit middel zorgt er namelijk voor dat kleuren opfrissen en weer ‘tot leven’ komen. Daarnaast is azijn zeer geschikt om vlekken en schimmels mee te verwijderen. Maak een mengsel van een gelijke hoeveelheid lauwwarm water en azijn. Dompel een zachte doek of een spons in het azijnwater en wrijf hiermee over het zonnescherm. Als de doek of spons vies wordt, spoel je deze tussendoor af met schoon water. Hierdoor verspreidt het vuil zich niet over de rest van het zonnescherm. Laat het mengsel minimaal een kwartier zitten.
Lees verder onder de advertentie
  • Zonnescherm reinigen met HG
    Groene aanslag, schimmel of weerplekken verwijderen uit het zonnescherm? HG heeft een middel dat speciaal geschikt is om zonneschermen te reinigen. Dit product spray je, nadat je het scherm vochtig hebt gemaakt met water, gelijkmatig over het oppervlak. Met een zachte borstel of bezem masseer je het product voorzichtig in het zonnescherm. Laat het product minimaal vijf minuten inwerken en borstel vervolgens nogmaals zodat het vuil beter loskomt. Zo geniet je na het schoonmaken van het zonnescherm weer van zonwering zonder groene aanslag of weerplekken.

5. Afspoelen met water

Een belangrijk stap bij het reinigen van het zonnescherm is het afspoelen van het schoonmaakmiddel. Zo voorkom je dat het middel in het scherm trekt en er nieuwe vlekken ontstaan. Sproei zeepresten weg met een tuinslang. Richt de tuinslang omhoog in plaats van rechtstreeks op het doek, zodat het water net zoals regen op het zonnescherm neerkomt. Heb je geen tuinslang? Gebruik dan een emmer en giet steeds voorzichtig water op het doek. Let op dat het water vanaf het zonnescherm naar beneden stroomt, dus zorg ervoor dat er geen objecten in de weg staan die niet nat mogen worden. Laat het doek vervolgens goed drogen voordat je het oprolt. Anders gaat de conditie van het doek sneller achteruit en heb je bovendien meer kans op schimmelvorming. Een zonnescherm schoonmaken met een hogedrukspuit is absoluut geen goed idee, want dit geeft te veel kracht. In het ergste geval houdt het doek deze druk niet en ontstaan er scheuren.

6. Maak het zonnescherm waterdicht

Als laatste stap kun je het zonnescherm impregneren. Hierdoor is het waterdicht en beter bestand tegen vuil en schimmels. Er bestaan verschillende waterafstotende textielsprays die hier geschikt voor zijn. Laat het doek weer goed opdrogen en breng vervolgens een tweede laag aan. Is de tweede laag ook goed opgedroogd, dan rol je het zonnescherm weer op. Door het scherm jaarlijks opnieuw te impregneren behoud je een optimale bescherming en waterdichtheid. Vuil trekt hierdoor minder makkelijk in het scherm, waardoor je ook minder lang bezig bent om het zonnescherm schoon te maken. Kun je er zelf lastig bij, of laat je het impregneren of schoonmaken gewoon liever over aan een professional? Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van zonweringen.

Lees verder onder de advertentie

Voor een fris huis…

Bron: Beeld: vtwonen special tuin 04-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans