Zó verwijder je de witte kalkaanslag van zwarte badkamertegels

beeld vtwonen Beeld

Zwarte badkamers winnen anno 2022 terrein. Van zwarte kranen en accessoires, tot groter geschut als zwarte badkuipen of een gehele zwarte tegelwand. Stijlvol? Zeker. Handig? Dat minder. Op zwarte badkamertegels zie je witte kalkaanslag namelijk direct. Maar met deze handige tip maak je er korte metten mee.

Lees verder onder de advertentie

Badkamertegels deluxe

Veel badkamers zijn voorzien van tegels. Het is immers een mooie, stijlvolle en makkelijke manier om een muur van net iets meer sjeu te voorzien. Waar vroeger veelal voor standaard witte tegels gekozen werd, wordt er inmiddels naar hartenlust gevarieerd met kleur en zelfs print voor de tegelwanden.

Hotel-chic tintje

Momenteel maken zwarte tegels een opmars en wordt een dergelijke donkere badkamer door steeds meer mensen omarmd. Het oogt stoer en klassiek tegelijk en geeft direct een hotel-chic allure. Het kan overigens op allerlei manieren uitgevoerd worden, van een kleine wand in de douche, tot een complete muur met zwarte tegels.

LEES OOK
Voegen in de badkamer: zo maak je ze schoon

Lees verder onder de advertentie

Nadeel van zwarte badkamertegels

Toch kleeft er een nadeel aan deze stijlvolle tegelwand. Want de welbekende witte kalkaanslag zie je op zwarte tegels vrijwel direct. Het ontsiert de uitstraling van je badkamer, oogt ietwat viezig en kan daardoor een doorn in het oog zijn. Goed om te weten is dat kalkaanslag niet echt vies is, maar een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes. Deze stoffen zijn slecht oplosbaar in water, waardoor het als kalkaanslag zichtbaar wordt.

beeld vtwonen Beeld

Blijf uit de buurt van te agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen je tegels aantasten.

Lees verder onder de advertentie

Witte kalkaanslag verwijderen

Niet getreurd, want je kunt kalkaanslag gemakkelijk van zwarte badkamertegels verwijderen. Te agressief schoonmaakmiddel kan zwarte kranen, douchekoppen en tegels aantasten, dus je kunt het best in de weer gaan met een zelfgemaakt mengsel. Dit heb je nodig:

  • Groene zeep
  • Schoonmaakazijn
  • Schuursponsje
  • Plantenspuit
  • Microvezeldoek

Zo doe je het

Smeer de tegels eerst volledig in met groene zeep en boen met de schuurspons goed over de tegels. Vul de plantenspuit met het schoonmaakazijn en spray dit nu over de tegels. Laat het vervolgens tien minuten intrekken. Poets het geheel daarna schoon met een lichtvochtige doek. Zorg ervoor dat je de tegels goed droog maakt, voor een glanzende finishing touch.

Lees verder onder de advertentie

Aanslag voorkomen

In het geval van witte aanslag is voorkomen beter dan genezen. Na iedere douchebeurt de zwarte badkamertegels afnemen en droogmaken, is dan ook van groot belang om de witte aanslag zoveel mogelijk voor te zijn.

Bron: Foto 1: Styling: Cleo Scheulderman | Fotografie: Jeroen van der Spek. Foto 2: Styling Chloe Verheul Fotografie Sjoerd Eickmans