schoonmaken

Zó veel bacteriën zitten er op een vaatdoekje

 
Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah – 9cm – 4,95 – (Dille & Kamille), flessenborstel (Mijn Stijl ), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm – 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), borstel – bruine spons – (Mijn Stijl), Bio ruit vaatdoek – bruin – 2,50 (Dille & Kamille), Bio ruit vaatdoek – blauwgrijs – 2,50 (Dille & Kamille), Boender s-vorm – Beukenhout – 3,95 (Dille & Kamille), Plumeau merinowol – 12,95 – Dille & Kamille). Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti\n
Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti\n
 
Leestijd 3 minuten

Vaatdoekjes zijn onmisbaar in de keuken voor een schoon aanrecht en kruimelloze eettafel. Maar wist je dat dit onschuldig ogende doekje een broeinest van bacteriën is? Vaak valt het je niet op dat ie vies is, totdat er in de keuken opeens een muffe lucht hangt. Dit is hoeveel bacteriën er op een vaatdoekje zitten én hoe je 'm weer fris maakt.

Lees verder onder de advertentie

Vaatdoekjes zijn broeinest van bacteriën

Vaatdoekjes vormen een ideale omgeving voor bacteriegroei. Er kunnen duizenden bacteriën leven op een vaatdoekje. Na 24 uur kan ie zelfs meer dan 4 miljard bacteriën bevatten. Dit komt omdat ze vochtig blijven na gebruik, wat perfect is voor de groei van micro-organismen.

Veel voorkomende bacteriën zoals E.coli, salmonella en stafylokokken komen regelmatig op vuile vaatdoekjes voor. Deze bacteriën kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals maagklachten en infecties. Regelmatig vaatdoekjes vervangen is dus een must.

Hoe vaak een vaatdoekje vervangen?

Hoe vaak vervang jij een vaatdoekje? Het is aan te raden om een vaatdoekje dagelijks te vervangen. Op deze manier minimaliseer je de kans op bacteriegroei en houd je de keuken schoon en hygiënisch. Als je merkt dat je vaatdoekje snel onfris ruikt, is het verstandig om deze vaker te vervangen. Een onaangename geur kan namelijk wijzen op een hoge concentratie bacteriën.

Lees verder onder de advertentie

Om te voorkomen dat bacteriën zich snel verspreiden, is het raadzaam om voor verschillende taken aparte vaatdoekjes te gebruiken. Gebruik er bijvoorbeeld een voor het aanrechtblad en een andere voor de afwas. Op deze manier minimaliseer je het risico op kruisbesmetting.

Hang ook altijd de doekjes uit en leg ze niet in een prop of opgevouwen op het aanrecht. Hoe sneller de doek opdroogt, hoe langzamer de bacteriën zich vermenigvuldigen en het doekje gaat stinken.

Toe aan nieuwe frisse vaatdoekjes? In onze shop vind je veel schoonmaakdoeken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
7x dit kun je in de keuken beter én vaker schoonmaken dan je misschien doet

Vaatdoekjes schoonmaken

Het is belangrijk om je vaatdoekjes grondig schoon te maken na elk gebruik, om de bacteriegroei te verminderen. We hebben een aantal schoonmaak-tips voor je op een rij gezet:

  • Regelmatig vervangen: vervang vaatdoeken regelmatig. Gebruik je de doekjes intensief?  Vervang ze dan het liefst elke dag.

  • Grondig wassen: spoel vaatdoekjes grondig uit na gebruik. Gebruik her water en zeep voor om voedselresten te verwijderen. Wring overtollig vocht uit de doek. Dit voorkomt dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

  • Stop ze in de wasmachine: een andere optie is om ze in de wasmachine te wassen op een hoge temperatuur. Een wasbeurt bij 60 graden Celsius of hoger is ideaal om bacteriën te doden.

  • Apart wassen: was vaatdoekjes apart van ander keukentextiel - zoals handdoeken en theedoeken - om te voorkomen dat ze besmet raken met bacteriën van andere oppervlaktes.

  • Drogen: laat vaatdoekjes volledig drogen door ze uit te hangen, in plaats van ze opgerold of samengepropt te laten liggen op het aanrecht. Zonlicht heeft natuurlijke desinfecterende eigenschappen. Het drogen van vaatdoekjes in direct zonlicht kan helpen om bacteriën verder te verminderen.

Lees verder onder de advertentie

Tijd voor een nieuwe poetsdoek?

Dit artikel is mede tot stand gekomen middels AI.