Voor deze schoonmaakklussen kun je beter géén baking soda gebruiken

Spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), Klein schaaltje (privé bezit), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), Bulk glas met pompje – 2,50 Beeld

Baking soda wordt niet voor niets gezien als een soort wondermiddel. Je krijgt er tegels en voegen mee schoon, kunt er de afwas mee doen en ook kurkumavlekken verdwijnen erdoor als sneeuw voor de zon. Het lijkt de oplossing te zijn voor bijna alles. Toch zijn er ook dingen waar je het spul absoluut niet bij mag gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Waarvoor baking soda niet gebruiken?

De tijd dat baking soda alleen werd gebruikt tijdens het bakken, om deeg of beslag te laten rijzen, is al jaren verleden tijd. Het simpele poeder, dat ook wel zuiveringszout wordt genoemd, is bij een heleboel mensen nu ook een graag geziene gast in de schoonmaakkast. En wist je bijvoorbeeld dat het vervelende geurtjes uit je kleding kan halen? Ook is het spul bijvoorbeeld ideaal om je gootsteen weer te laten stralen.

LEES OOK
Dit kan je allemaal wél schoonmaken met baking soda

Maar het wondermiddel kent grenzen. Sterker nog: met deze dingen mag je het níét in contact laten komen. We leggen je uit waarom.

Lees verder onder de advertentie

Aluminium potten en pannen

Zuiveringszout is honderd procent veilig voor metalen oppervlaktes, maar aluminium knapt er niet bepaald van op; het kan erdoor gaan roesten of verkleuren. Aluminium potten en pannen kun je daarom het best te lijf gaan met water en afwasmiddel. Goed nieuws: al het andere keukengerei, dat dus niet van aluminium is gemaakt, kun je wél gewoon schoonmaken met baking soda.

Marmeren aanrecht

Blijf hier ver, héél ver bij uit de buurt met baking soda, anders kunnen je goede (schoonmaak)bedoelingen nog weleens duur uitpakken. Zuiveringszout kan je marmeren aanrecht namelijk uitbijten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je salontafel, eettafel en andere marmeren oppvervlaktes. Water en een milde zeep zijn het best om marmeren spullen weer te laten glanzen.

Goudkleurige spullen

Heb je veel gouden accenten in huis en wil je dat die er altijd op hun paasbest bij staan? Poets ze dan vooral niet op met baking soda. Hierdoor kun je het goud aantasten, waardoor het gaat schilferen of verkleuren. Dan maakt je interieur ineens een snoekduik van sjiek naar sloeberig.

Lees verder onder de advertentie

Zilver bestek

De aanslag die na een tijdje op je zilverwerk ontstaat, ziet er niet fraai uit. Maar wat voor goud geldt, gaat ook op voor zilver: je kunt het aantasten door het met baking soda schoon te maken. Breng je spullen liever naar een specialist.

Bron: Libelle. Voor jouw dagelijkse updates over royalty, entertainment, reizen, koken, bijzondere interviews, aangrijpende verhalen, columns en nog veel meer.

Bron: tekst Libelle | beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Lees verder onder de advertentie