Vloertegels schoonmaken in een handomdraai

Heb je plavuizen, marmer of een ander soort tegelvloer in huis en heb je nog geen manier gevonden om deze écht goed proper te krijgen? Let dan goed op, want we delen praktische tips waarmee vloertegels schoonmaken een eitje wordt (en nee, we vergeten de voegen niet).

vtwonen 10-2019 | lichte kleur tegels hal met kapstok | vloertegels schoonmaken

Opruimen

Voordat je begint met het schoonmaken van de vloertegels, is stap één het opruimen van de ruimte. Of het nu de gang, slaapkamer, woonkamer of keuken is waar de vloertegels geschrobd moeten worden: zorg dat je alle losse spullen zoals schoenen en kastjes uit de weg ruimt. Alleen op deze manier zal het schoonmaken van de tegelvloer makkelijk gaan.

Stofzuigen

Begin het schoonmaakproces met stofzuigen. Daarmee haal je de meeste kruimels, haren en stofdeeltjes weg, waardoor het resultaat alleen maar beter wordt. Vergeet niet om de plinten mee te nemen!

Ruikt de stofzuiger muf? Met deze tips maak je de stofzuiger schoon.

Ontvetten

Yes! Het echte werk gaat beginnen. Een tegelvloer trekt vet aan (lopen op blote voeten, koken, etc.), dus het is belangrijk dat je ‘m regelmatig ontvet. Een goede ontvetter is schoonmaakazijn. Roer een flinke scheut door een emmer warm water dweil hier de vloer mee. Let wel op: heb je een vloer van natuursteen, dan kan azijn het steen aantasten. Weet je niet precies van wat voor materiaal de vloer is gemaakt, test dan eerst op een onopvallende plek voordat je aan het boenen slaat.

De voegen

Lastige plekken om schoon te maken zijn de voegen van een tegelvloer. Niemand heeft tijd om op zijn knieën met een tandenborstel aan het werk te gaan, dus delen we een efficiëntere manier. Maak een mengsel van baking soda en water en zorg dat het geheel een soort pasta wordt. Breng dit met je vingers of een doek aan op de voegen en laat het inwerken. Als het gaat bruisen zit je goed: het vuil wordt losgeweekt. Dweil de boel na een kwartier schoon en voilà, de voegen zijn weer als vanouds.

Lees hier wat je wel niet allemaal nog meer met baking soda kunt schoonmaken.

nog meer: schoonmaken