Glad & glanzend: velours of fluweel schoonmaken doe je zo

Velours, velvet of fluweel: het is een grote trend op interieur gebied en de kans is groot dat ook jij een velours item in huis hebt. De meest voorkomende items zijn toch wel zetels of kussen. Prachtig, want de stof straalt elegantie en luxe uit. Tot er een vlek in de stof komt… Zo kun je velours op de juiste manier schoonmaken.

Elementenbank Bow van Cassina in sleetse velours Gordon, vanaf € 2150,- per element (frozenfountain.com). Keramieken ronde bijzettafel van Marie Michielssen vanaf € 345,- (serax.com). Fauteuil van touw en hout € 700,- (sukha). Stalen salontafel met blad van terra tegels, 165×42,5×34 cm, vanaf € 795,- (boxworx.nl). Hoogpolig vloerkleed 180×120 cm € 439,- (hkliving). Vaal kleed met print, 180 x120 cm € 195,- (iblaursen.dk). Matraskussen van geel velours € 62,- (deens). Gordijn van linnen Sutton House Reloaded, kleuren CH2351/022 en 023 van Chivasso, kamerhoog, breedte 310 cm per meter € 144,50 (jab.de). Op de bank: plaid van Malagoon € 39,95, rechthoekig kussen van Hay € 79,- (eijerkamp), rond kussen van Madam Stoltz € 34,50 (vtwonen.be). Op tafel: ovaal zandkleurig dienblad van Serax € 61,-, zalmkleurig dienblad van Bloomingville € 24,95, theepot van Normann Copenhagen € 80,50, glazen vazen van Mica, € 26,95 en € 27,95, (vtwonen.be). Mokken met oor van hkliving € 7,75 (eijerkamp). Kalkverf kleur Cypria, per liter vanaf € 45,85 (brechtmurreatelier).

Wat is velours eigenlijk?

Velours wordt ook wel velvet of fluweel genoemd. Er zitten piepkleine verschillen tussen, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Namelijk de speciale manier waarop de stof is geweven. Fluweel of velours komt voort uit een weeftechniek waarbij kleine opstaande lusjes worden gecreëerd. Bij velours worden de lusjes uiteindelijk doorgeknipt, waardoor deze open gaan staan en er kleine haartjes ontstaan. Die maken de stof zo zacht, laten het glanzen en van kleur veranderen als je er overheen wrijft. Bij fluweel blijven de lusjes juist intact waardoor de stof nog meer glanst. Velours is dan juist weer een stuk zachter dan fluweel. 

Items van velours of fluweel werden vroeger altijd gemaakt van zijde, maar tegenwoordig ook van katoen. Daarnaast worden er nu ook af en toe synthetische stoffen toegevoegd om het velours of fluweel elastischer te maken. 

De speciale manier van weven, maakt het schoonmaken van velours of fluweel extra lastig. Viezigheid kan zich makkelijk nestelen tussen de lussen en de stof kan makkelijk beschadigd raken door bepaalde handelingen. Ga dus altijd voorzichtig en zorgzaam te werk met het schoonmaken als je het velours item mooi wilt houden. 

LEES OOK
Fluweel in huis: dit moet je weten

First things first

Stofzuigen is key als het op het schoonmaken van velours of fluweel aankomt. Zeker bij fluwelen stoelen of banken wil je kruimels en andere vuiligheden niet de kans geven om vlekken te maken op de bank. Daarnaast kunnen kruimels gaan schuren op de stof en de boel beschadigen. Stofzuig de velours zetel en stoel minimaal eens per week om dat te voorkomen.

Vlekken op velours schoonmaken

Heb je een vlek gemaakt in een velours of fluwelen item? Dan is het meteen tijd voor actie. Hoe verser de vlek, hoe makkelijker deze te verwijderen is. Heb je gemorst met een vloeistof? Leg dan eerst een stuk keukenrol op de plek van de vlek en laat deze zijn werk doen door de vloeistof te absorberen. Leg het papier er simpelweg op: dat betekent dus niet deppen, wrijven en drukken. Zo druk je de vlek alleen maar dieper in de stof.

Neem nu een extra zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek. Kies in ieder geval niet voor een droge, harde of schurende doek. Maak een klein sopje van lauwwarm water met een druppeltje afwasmiddel of wasverzachter. Doop de doek hierin en veeg het over de vlek. Let op dat je met de polen van de stof meegaat in plaats van er tegenin. Dit maakt het schoonmaken makkelijker én je zorgt ervoor dat de stof niet beschadigt. 

LEES OOK
Ga voor luxe, ga voor een velvet fauteuil

Finishing touch

Nu je de vlek succesvol hebt verwijderd, kun je de plek nog even goed nadrogen met behulp van een föhn. Zorg alleen dat je deze op gepaste afstand houdt, anders kun je de stof verbranden. Dan ontstaan er vlekken waar je echt niet meer vanaf komt…

Om het velours of fluweel weer mooi in vorm te krijgen, kun je een fluweelborstel gebruiken. Deze kun je vinden in de vorm van een kleding- of textielborstel of als opzetstuk voor de stofzuiger. 

Platgedrukt

Heb je plekken in het velours of fluweel die platgedrukt blijven? Zonde, want dat valt in velours items extra goed op en kan een doorleefde indruk geven. Gelukkig kun je dat makkelijk oplossen met een stoommachine of een stoomstrijkijzer. Behandel de plek niet te lang en ga secuur te werk. Let daarbij altijd op dat je in één richting beweegt, zodat het velours weer de goede vorm terugkrijgt. 

nog meer: schoonmaken