Stoffen zetel schoonmaken? Zó doe je dat in een handomdraai

Die lelijke, oude vlekken op de zetel zijn een doorn in het oog. Zeker op een lichte stof vallen vlekken en viezigheid behoorlijk op. Hoog tijd om ‘m eens goed door de wasstraat te halen. Alleen hoe maak je een stoffen zetel schoon? Lees hoe je in een paar stappen een stoffen zetel reinigt, hoe je oude, hardnekkige vlekken veilig verwijdert en hoe je ze vanaf nu voorkomt. Met deze tips is het zo gepiept.

lichte stoffen bank
M.m.v. karwei.nl (muurverf Warm Grey van vtwonen), vtwonen.nl (vloertegels Blancs Naturel van vtwonen, salontafel Insert van Ferm Living, vaas Vulca van 
Ferm Living, bijzettafel Cedric van Fest Amsterdam, boekensteun van Hay, zandkleurige geribbelde vaas Bloomingville, witte pot met deksel van Broste Copenhagen), nordicnew.nl (bank van Gubi), 
designtales.nl (fauteuil en poef van Fredericia), luxurybynature.nl (kussens, vaas met rond gat), studio-yen.com (sculptuur van vierkanten), weldaad.com (marmeren schalen en papier-maché schaal), couleurlocale.eu (plaid), hm.com (schaal op plank), neeflouis.nl (vintage flesvazen).

Een goed begin is het halve werk

Stap één: laat de stofzuiger zijn werk doen. Voordat je de stoffen zetel kunt schoonmaken, is het slim om hem volledig vrij te maken van kruimels en stof. De meeste stofzuigers hebben een speciaal opzetstuk voor meubels. Handig, want hiermee kom je makkelijker bij alle hoeken en randen. Zie je veel pluizen of kleine bolletjes op de zitvlakken? Pak dan de pluizentondeuse erbij die je normaal voor kleding gebruikt. Trek de stof strak en beweeg de tondeuse over de zitvlakken. Je zult zien dat de zetel er gelijk een stuk nieuwer uitziet. Lees hier tips hoe je pillen en pluizen voorkomt. Is de zetel stof- en pluisvrij? Dan is ‘ie klaar voor de reiniging.

Kleine wasjes, grote wasjes

Haal de (sier)kussens van de zetel, verwijder de slopen en was ze in de wasmachine volgens het voorschrift. Heb je de mogelijkheid, maak dan ook de hoes van de zetel los en was deze apart op een mild programma. Schud de hoezen goed uit en laat ze volledig drogen. Let er op dat lang niet alle hoezen in de wasmachine kunnen. Controleer dit dus goed voordat je de stof in de machine stopt. In sommige gevallen is de hoes niet afneembaar of heeft de zetel een specifieke stof die niet gewassen mag worden. Is dit het geval? Sla een machinewas dan over.

LEES OOK
Tips voor het wassen: zo kom je sneller door de berg was heen

Stoffen zetel schoonmaken? Stomen maar

Nu is het tijd om de stoffen zetel schoon te maken met een stoomreiniger. Misschien heb je hem zelf in huis, anders kun je er ook een huren. Bijvoorbeeld bij een van de bekende bouwmarkten. Check wel van tevoren of de stof gereinigd mág worden met een stoomreiniger. Sommige stoffen kunnen de hoge temperatuur namelijk niet aan. Is de zetel geschikt? Dan ben je good to go. Behandel de oude en hardnekkige vlekken met een speciaal antivlekkenmiddel voordat je met de stoomreiniger in de weer gaat. Smeer dit middel op de vlekken en laat het even intrekken. Zo’n antivlekkenmiddel haal je bij de drogist of een interieurwinkel. Door dit te doen, pakt de stoomreiniger de vuiligheid makkelijker aan en is de kans groter dat alle vieze plekken eruit gaan. Reinig hierna de bank met de stoomreiniger en laat de zetel daarna goed drogen.

Aan de slag met huis-tuin-en-keukenspul

Liever de stoffen zetel schoonmaken zonder stoomreiniger? Geen probleem. Je kunt een stoffen zetel ook reinigen met middeltjes die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt. Maak bijvoorbeeld een sopje met groene zeep. Dit is een natuurlijk en mild schoonmaakmiddel waarmee je de zetel prima reinigt. Of doe een paar scheppen baking soda in een emmer met heet water. Pak er een spons bij en beweeg over de stof tot de vlekken niet meer zichtbaar zijn. Ook dit is een veilige, effectieve manier om de zetel schoon te krijgen. Als je een sopje gebruikt, let er dan wel op dat de zetel niet te nat wordt. Wring de spons of doek eerst goed uit, zodat het water niet te diep in de kussens trekt. Anders droogt de zetel erg moeilijk en ligt schimmelvorming op de loer. En dan ben je een stuk verder van huis.

schoonmaken emmer

“Geen stoomreiniger? Je reinigt een stoffen zetel ook met middeltjes die je hoogstwaarschijnlijk al in

huis hebt”

Ook oude vlekken in de stoffen zetel verleden tijd

Hardnekkige vlekken in de zetel? Oude plekken uit de stof krijgen kan een flinke uitdaging zijn. Schaf – om oude vlekken uit een stoffen zetel te verwijderen – een sterke vlekkenverwijderaar aan. Vaak is dit een speciale reinigingsspray die je rechtstreeks op de vieze plek spuit. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het product daarna weg met een absorberende, schone doek. Zit de vuiligheid er nog steeds? Ga niet aan de slag met agressieve schoonmaakmiddelen, maar schakel liever een professionele reinigingsservice in. Een professioneel bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen van meubilair en maakt de stoffen zetel in no-time schoon. Grote kans dat zij zelfs de meest hardnekkige vlek eruithalen.

De neus wil ook wat

Als je de stoffen zetel regelmatig schoonmaakt, heb je minder snel last van vervelende geurtjes. Toch voorkom je het soms niet helemaal. Heb je bovenstaande stappen gevolgd, maar ruikt de zetel nog niet bepaald naar rozen? Er zijn speciale interieursprays te koop bij interieurwinkels die je op de zetel spuit voor een frisse geur. Een goede spray laat muffe geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zeker als je huisdieren hebt die graag op de zetel liggen, kan zo’n spray ideaal zijn. Hoe lief hij (of zij) ook is, de kans is groot dat je trouwe viervoeter af en toe ongewenste luchtjes meebrengt.

LEES OOK
DIY: zo maak je een duurzame roomspray met je favoriete geur

Houd de stoffen zetel schoonmaken goed bij

Nu de zetel weer het frisse pronkstuk van de woonkamer is, wil je natuurlijk dat ‘ie zo mooi schoon blijft. Een stoffen zetel schoonmaken is – afhankelijk van de situatie – meestal maar één of twee keer per jaar nodig. Door de zetel tussendoor regelmatig te stofzuigen, voorkom je dat er stof en vuil in de zetel terecht komt waardoor hij gaat stinken. Neem hem daarom één keer per week mee als je het huis stofzuigt. En klop dan ook de kussens meteen even stevig op zodat de zetel er weer lekker vol uitziet. Het is ook slim om de zetel te impregneren. Dit laat je idealiter meteen bij de aankoop doen, maar je kunt ook op een later moment zelf een coating aanschaffen. Lees hoe je een zetel zelf kunt impregneren. Hardnekkige vlekken trekken zo minder diep in de vezels van de stof en zijn makkelijker van de zetel te ‘vegen’. En komt er toch een vlek op de zetel? Niet getreurd, als je deze meteen aanpakt krijg je de vlek een stuk makkelijker weg.

Zo zie je maar: een stoffen zetel schoonmaken is met de juiste techniek zo gebeurd. Is de zetel doorgezakt? Geen probleem! Zo blaas je er nieuw leven in.

Voor een fris huis…

nog meer: schoonmaken