7 dingen die je beter niet met water kunt schoonmaken

Wat schoonmaken betreft kom je vaak al een heel eind met wat heet water. Toch kan in sommige gevallen het gebruik van (alleen) water meer kwaad dan goed doen.

witte emmer doek
Emmer – zink – offwhite – 10 L – € 9,95 (Dille & Kamille), bio zand ruit vaatdoek – €2,95 – (Dille & Kamille),

Als je niet goed weet hoe je iets schoonmaakt, is je eerste reactie vaak ‘met een beetje water’. Toch is dit niet altijd de beste oplossing. Deze dingen kun je bijvoorbeeld beter nooit met alleen water reinigen:

Leer, fluweel en suede

Of het nou om kleding, accessoires of meubels gaat: het gebruik van water op leer kan strepen en vlekken achterlaten. Hierdoor kan het leer na verloop van tijd gaan barsten. Het is niet voor niets dat je leren laarzen of een leren zetel voor gebruik met een speciale spray moet behandelen. Gebruik om leer te reinigen daarom ook een speciale leerreiniger.

Elektronica

Het klinkt logisch, maar toch worden toetsenborden, televisies en afstandsbedieningen nog vaak genoeg met een natte doek schoongemaakt. Dit is niet slim, want vocht en elektronica gaan niet goed samen. Het kan de producten beschadigen. Gebruik daarom een brilpoetsdoekje of een microvezeldoek en een kleine hoeveelheid alcohol om elektronica schoon te maken.

Zilver en messing

Je krijgt zilveren of messing bestek of sieraden wel schoon met water, maar het kan er vlekken op veroorzaken. Bovendien gaat de beschermende laag na verloop van tijd slijten, wat voor aanslag kan zorgen. Gebruik daarom poetsmiddel dat speciaal is gemaakt om zilver of messing schoon te maken en te beschermen.

Houten meubels

Sommige soorten hout kunnen prima tegen water, maar meestal zijn hout en water geen goede combinatie. Neem het zekere voor het onzekere en stof houten meubels regelmatig af met een droge doek en gebruik houtpoetsmiddel of citroenolie voor een diepere reiniging.

Houten vloer

Hetzelfde geldt voor een houten vloer. Water kan de beschermende afwerking van de vloer wegvreten en vervolgens in het hout sijpelen. Hierdoor kan er verkleuring of uitzetting ontstaan. Stof je hardhouten vloeren regelmatig af en gebruik een hardhouten vloerreiniger en microvezelmop die de vloer niet beschadigt. Als je per se een dweil wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze nauwelijks vochtig is in plaats van nat.

Gasfornuisbrander

Het is verleidelijk om tijdens het schoonmaken van het gasfornuis ook met een natte doek langs de gasbrander te gaan. Toch kun je dit beter niet doen, want hierdoor gaat het fornuis minder goed werken. Heb je ooit weleens ervaren dat je ontsteker klikt zonder ‘m uit te schakelen? Dan kan het schoonmaken met water de reden zijn. De ontstekers kunnen namelijk beschadigd raken. Sproei alleen wat reinigingsmiddel op een droge doek, of zorg dat de doek nauwelijks vochtig is.

Zijde

Zijde is een erg kwetsbare stof. Daarom lijkt het voor veel mensen de beste manier om vlekken in zijde alleen met water schoon te maken, maar water kan sporen achterlaten. Was het kledingstuk daarom in de wasmachine op het zachtste programma of met de hand met een beetje wasmiddel. De veiligste optie is om het naar een stomerij te brengen.

Voor een fris huis…

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.be

nog meer: schoonmaken