Er is een aantal dingen dat je kunt doen om het milieu minder te belasten tijdens het schoonmaken. Zo kun je chemische schoonmaakmiddelen, zoals bleek, vermijden. Ga verder zuinig om met water en zorg dat je het zo min mogelijk vervuilt. Je boekt ook flinke winst met energiebesparing, dat betekent wassen op lage temperaturen en vaker de bezem erbij pakken. Ook is het beter om afval zoveel mogelijk te voorkomen en het goed te scheiden.
Schoonmaken met azijn en soda
Wist je dat je met azijn en soda ontzettend veel kunt schoonmaken in huis? De middelen van vroeger werken nog steeds en zijn in veel gevallen voldoende om alles in huis goed schoon te krijgen. Het is milieuvriendelijk en erg goedkoop. Ideaal dus! Hieronder een lijst met dingen die je met schoonmaakazijn en soda schoonmaakt:
-
Ramen, kozijnen en spiegels maak je streeploos schoon met lauw water en een scheut schoonmaakazijn
-
Vetaanslag in de keuken krijg je ook met azijn weg (meng het eventueel met water in een handige spuitfles)
-
Vlekken in het tapijt krijg je weg door te deppen met een doekje en een beetje azijn
-
Azijn is een geweldige kalkreiniger, bijvoorbeeld in de waterkoker (aanzetten met water en wat azijn) of de badkamer
-
Met soda maak je de tegels, wasbak, toilet en douche schoon
-
Je poetst met soda vieze plekken op de vloer weg
-
Koffie- en theeaanslag en vieze geurtjes uit de snijplank verwijder je ook met soda
Ecologische schoonmaakmiddelen
Wil je liever toch aan de gang met schoonmaakmiddelen? Kies dan voor milieuvriendelijke producten en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Of nog beter: maak natuurlijke schoonmaakmiddelen zelf! Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd daarnaast ook chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar je heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer.
Zuinige apparaten
Schoonmaken doe je niet alleen met een schoonmaakmiddel en een poetsdoek. Tegenwoordig gebruik je natuurlijk ook een stofzuiger, wasmachine en misschien nog wel andere apparaten. Deze elektrische apparaten gebruiken energie, wat ook niet zo goed is voor het milieu. Let daarom bij het aanschaffen van een apparaat op het energielabel. Vanaf september 2014 zullen alle stofzuigers een energielabel hebben en kun je dus kiezen voor een energiezuinig exemplaar. Dat kan ook heel wat gaan schelen op je energierekening. Natuurlijk kun je ook proberen om iets minder vaak te stofzuigen en af en toe een bezem te pakken, of gewoon iets minder te kruimelen. Alle beetjes helpen!
Zuinig met water
Het spreekt misschien voor zich, maar toch doen veel mensen het niet. Zuinig omgaan met water is belangrijk. Ga je het aanrecht afnemen, laat dan niet constant de kraan lopen. Was ook liever af in een bak met water, dan onder een lopende kraan. Zo bespaar je als snel enkele liters. Probeer ook zo min mogelijk warm of heet water te gebruiken. Het opwarmen van water kost namelijk gas, een fossiele brandstof die het milieu belast. Lees ook eens deze tips over het besparen van water. En ook niet onbelangrijk: houd het water schoon! Spoel dus geen chemische middelen het riool in die daar niet horen. Ga daarnaast zuinig om met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Houd je gewoon aan de dosering die op de verpakking staat, dat is echt voldoende. Dat scheelt ook in de aanschaf van nieuwe reinigingsmiddelen en zorgt voor minder verpakkingsafval.
Houd je aan de dosering
Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Ga daarom zuinig om met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Houd je aan de dosering op de verpakking, dat is echt voldoende. Het scheelt ook in de aanschaf van nieuwe reinigingsmiddelen en zorgt voor minder verpakkingsafval.
Milieuvriendelijk wassen
Tijdens het wassen van kleding valt vaak nog veel te besparen. Het is het best om op een lage temperatuur te wassen: 30 of 40 graden. In de meeste gevallen is dit voldoende om alles goed schoon te krijgen. Kies daarnaast voor een wasmachine met energielabel A+++ en gebruik de droger minder. Vaak kan de was ook buiten goed drogen. Was niet vaker dan nodig: als je kleding muf ruikt, hang het buiten (als het droog is) dan even uit. Heb je een vlek op je kleding? Draai je was dan niet langer, maar smeer er wat natuurlijke ossengalzeep op.