Met wat extra liefde blijft jouw houten snijplank veel langer mooi

Keuken op maat, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Eikenhouten tafel Turned, 75x70,5 cm (Øxh) vanaf € 608,- (bolia.com). Stoel € 539,-, kruk € 395,-, stapel servies links op aanrecht vanaf € 25,95 (householdhardware.nl). Snijplank € 104,95, papier-maché schalen € 45,- (nordal.eu). Minerale muurverf Fresco in Coffee Cream, per 2,5 liter € 129,94 (pure-original.com). Servies op tafel en rechts op aanrecht, prijs op aanvraag (marjokedeheer.com). Vaas € 44,95 (hkliving.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 04-2023 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 04-2023 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Een houten snijplank is net zo hygiënisch als een gewone snijplank en stukken mooier bovendien. Mits je ‘m goed onderhoudt en schoonmaakt na gebruik natuurlijk. Dat de vaatwasser een no go is wist je misschien al, maar hoe je dan wel jouw houten snijplanken moet schoonmaken? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Een houten snijplank 'werkt’

Hout is een natuurproduct en daardoor prachtig getekend. En hout ‘werkt’, hiermee bedoelen we dat het, afhankelijk van vochtigheid en temperatuur, uitzet en krimpt. Het kan daarom zijn dat er scheuren en kieren in de snijplank ontstaan waarin vuil achterblijft. Goed nieuws: dit kun je voorkomen door de plank goed te onderhouden en schoon te maken.

Schoonmaken na gebruik

Nadat je de houten snijplank hebt gebruikt, kun je deze het beste afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of doek. Het is verstandig om afwasmiddel te gebruiken na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis. Het is vooral belangrijk om de plank daarna goed af te drogen, want als je de plank vochtig wegzet gaat het hout juist werken. Bang dat de plank kromtrekt? Dit kun je voorkomen door de nerf van het hout verticaal neer te zetten.

Houten snijplank onderhouden met citroen

Bij regelmatig gebruik is het slim om de houten snijplank iedere twee tot vier maanden te onderhouden en een beetje in de watten te leggen. Grondig schoonmaken doe je met citroen, zout en een geur- en smaakloze olie. Heb je geen citroenen in huis, maar wil je de snijplank wel schoonmaken? Gebruik dan witte azijn.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag:

 1. Snijd een citroen in tweeën.
 2. Knijp een deel van de citroen in je hand uit en laat het sap door je vingers lopen.
 3. Verdeel het citroensap over de hele plank met keukenpapier of schone vaatdoek.
 4. Strooi vervolgens een paar eetlepels zout over de plank en wrijf dit goed in. Dit kan met de hand of met keukenpapier.
 5. Laat dit een kwartier intrekken.
 6. Spoel het zout eraf met water en een afwasborstel.
 7. Droog de plank met keukenpapier of een schone theedoek.
 8. Besprenkel de snijplank met een geur- en smaakloze olie zoals druivenpitolie.
 9. Verdeel alle olie over de plank met keukenpapier (vergeet de zijkanten niet).

De laatste twee stappen kun je ook toepassen na het dagelijks schoonmaken van de plank.

Lees verder onder de advertentie
Tafel met ijzeren pootjes, geschilderd in kleur 86DI64 van D’Imago Combitex & Even Anders. Kruk Zara Home. Vloerkleed, theedoek bruin/rood met witte strepen L'etiole Store. Okergele glazen, snijplanken, bruine kan, schaal Jolandelijk. Roze wijnglazen Salon Melrose round, roze glazen kan Salon Melrose S, gele theedoek wafel Lemon, theedoeken met bloemen van Bungalow, geel Lily Masala en groen Nisha Ivy Scandi Living. Beige theedoek met bruine strepen Libeco. Beeld vtwonen 05-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee
Beeld vtwonen 05-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee

Grondig schoonmaken met soda

Naast citroen en azijn kun je ook gebruik maken van soda om een houten snijplank schoon te maken. Het heeft een ontvettende werking en verwijdert nare geurtjes. We raden aan om dit ook eens in de twee tot vier maanden te doen.

 1. Los een kleine schep soda op in een teiltje met warm water.
 2. Gebruik een afwasborstel om de plank goed te schrobben met het sodawater.
 3. Spoel de plank af met warm water
 4. Droog de plank met keukenpapier of een schone theedoek.
 5. Besprenkel de snijplank met een geur- en smaakloze olie zoals lijnzaadolie.
 6. Verdeel alle olie over de plank met keukenpapier (vergeet de zijkanten niet).
Lees verder onder de advertentie

Houten snijplanken niet in de vaatwasser

We herhalen het nog maar eens: houten snijplanken worden niet blij van de vaatwasser. De plank wordt heel nat en heet, vervolgens koelt hij heel snel weer af. Precies: dáár gaat de plank dus van scheuren.

Een nieuwe plank shoppen...