Mamma mia! Pizzasteen schoonmaken voor een extra krokante korst

Bamboe ligbedden van Exotan, 201x132x70 cm (vtwonen.nl). Erboven een handgemaakte patchwork linnen banier van Chivasso, stofnummer CH3059, kleurnummers 022, 031, 060, 061, 072 (jab.de). Metalen bankje van Hay, 45x42x120 cm (hxdxb)  mokken van Serax,  emaillen bak van Hay, theepot van HKliving, gestreepte plaid en bruin gemêleerde plaid, allebei van Marco Polo (vtwonen.nl). Rode bijzettafel (urbannatureculture.com). Stof op ligbedden; rechts peachroze Fortezza van Designers Guild, 290 cm (b),  links gestreept linnen Endless Summer van Barbara Osorio, 150 cm (b), per meter, linnen gestreept kussen van stof Tribal van Barbara Osorio, stof 150 cm (b), per meter, kussen met cirkels Zafora Ochre van William Yeoward  (wva.nl). Linnen kussens (bungalow.dk). Kussens met kwasten, geruite kussenhoes van  Madam Stoltz (deens.nl). Planten en potten privébezit. Beeld vtwonen 07-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 07-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Sjoerd Eickmans

Pizza’s smaken nergens zo lekker als bij de Italiaan. Dit komt omdat de meeste pizzeria’s in traditionele houtgestookte steenovens bakken. Deze oven zorgt voor knapperige pizza’s die razendsnel klaar zijn. Dit resultaat kun je thuis nabootsen met een pizzasteen. Na gebruik moet je de pizzasteen goed schoonmaken. Zo gebruik je de pizzasteen en maak je ‘m achteraf weer schoon.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een pizzasteen?

Een pizzasteen is een hittebestendige steen die je in de oven kunt leggen. Bij het gebruik van een pizzasteen wordt de hitte van de oven gelijkmatig over de steen verdeeld. En wanneer je de pizza op de hete steen legt, trekt de steen al het vocht uit het deeg. Hierdoor ontstaat een heerlijke krokante bodem. Ben je dol op pizza, dan is het de moeite waard om een goede steen te kopen. Een zelfgebakken pizza smaakt uiteindelijk toch een stuk lekkerder dan een diepvriespizza.

Pizza’s bakken met een pizzasteen

Een pizzasteen moet altijd voorverwarmd worden. Strooi bloem over de steen en leg de steen op een rooster in het midden van de oven. Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur en laat de steen langzaam warm worden. Breng geen olie op de steen aan. Door vet kan de steen gaan roken als je er eten op bakt. Wanneer de oven voorverwarmd is, leg je de pizza op de steen. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af. Check de pizza regelmatig, zodat hij niet verbrandt. De beste manier om de pizza van de steen te halen is met een pizzaschep. Het gebruik van een mes of pizzasnijder kan de steen namelijk beschadigen. Laat de steen eerst afkoelen voordat je ‘m uit de oven haalt. Spoel de hete steen nooit af onder een koude kraan. Door het temperatuurverschil zal de steen gaan barsten. Let op: de pizzasteen kan ontzettend heet worden. Wees dus altijd heel voorzichtig met de steen!

Pizzasteen gebruiken op de BBQ

Pizzastenen kunnen in ovens, maar ook op de barbecue gebruikt worden. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg daarom dat de temperatuur van de pizzasteen op de barbecue tussen de 250 en 350 graden Celsius is. Leg vervolgens de pizzasteen met een pizzaschep op de grill. Zodra de pizzasteen is opgewarmd, leg je de pizza erop. Sluit de klep om ook hitte aan de bovenkant van de pizza te creëren. Bak de pizza 3 tot 5 minuten tot de randen van de bodem bruin kleuren, het deeg gaar is en de kaas gesmolten is. Haal de pizza met de pizzaschep van de barbecue.

Lees verder onder de advertentie
tuinhaard pizza oven Beeld tuinhaard pizza oven
Beeld tuinhaard pizza oven

Hoe reinig je een pizzasteen?

Het reinigen van een pizzasteen is net zo eenvoudig als het gebruik ervan. Een pizzasteen vereist weinig onderhoud en schoonmaak. Het beste is om de afgekoelde pizzasteen na gebruik schoon te vegen met een doek of aangebrande stukken er voorzichtig af te schrapen. Laat de steen 24 uur drogen voordat je ‘m opnieuw gebruikt. Hij mag pas weer verwarmd worden wanneer hij volledig droog is. De meeste pizzastenen zijn gemaakt van poreus materiaal, zoals steen, gietijzer of keramiek. Als je de pizzasteen schoonmaakt met koud water, komt de steen onder spanning te staan en kan hij barsten. Ook absorberen pizzastenen water en zeep, waardoor de volgende pizza naar zeepsop kan smaken.

Naarmate je de pizzasteen gebruikt zal deze donkerder worden en kunnen er wat vlekken ontstaan. Dit is volkomen normaal en heeft geen invloed op de smaak van de pizza’s. De vlekken zijn ook niet onhygiënisch. De hoge temperaturen in de oven doodt ziektekiemen en andere ziekteverwekkers.

Lees verder onder de advertentie

Pizzasteen schoonmaken: do’s en don’ts

Hieronder nog even alle do’s en don’ts om de pizzasteen op de juiste manier te reinigen en te onderhouden:

Do: laat de pizzasteen afkoelen voordat je ‘m schoonmaakt.

Don’t: gebruik geen water en zeep voor het schoonmaken van de pizzasteen. Plaats de steen ook nooit in de afwasmachine.

Do: veeg de pizzasteen schoon met een droge doek.

Don’t: gebruik liever geen metalen keukengerei, daarvan kan de steen beschadigen.

Pizzasteen schoonbranden

Is het niet gelukt om de laatste aangekoekte etensresten te verwijderen? Dan kun je de pizzasteen schoonbranden. Verwarm de oven op 260 graden Celsius en zet de pizzasteen er een uur in. Als de steen heet is, is het makkelijker om de etensresten eraf te schrapen. Doe dit wel terwijl de steen in de oven ligt. Gebruik ovenhandschoenen om te voorkomen dat je je handen brandt. Maak daarna ook meteen de oven schoon. Lees hier hoe je de oven op de beste manier reinigt.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt de pizzasteen dus in de oven gebruiken, maar in de zomer is het ook erg gezellig om buiten pizza’s te bakken. Wil je een pizza in de tuin bakken? Volg dan dit stappenplan om zelf een tuinhaard en pizzaoven ineen te maken.