Deze onverwachte dingen kunnen keukenleidingen verstoppen

Niets zo vervelend als verstopte keukenleidingen, en toch kan het de beste overkomen. Zelfs als je altijd oppast met wat je door de gootsteen spoelt. Maar wist je dat déze onverwachte dingen zomaar eens de oorzaak kunnen zijn?

vtwonen special tiny houses |

Kleine geluksmomentjes in de keuken

Een blinkend schoon aanrecht hoort toch wel in het rijtje thuis van een van de fijnste aanzichten. Al helemaal in de ochtend, als je uitgeslapen en wel geniet van het eerst kopje koffie, is het aanblik van een schone keuken zonder vieze pannen en potten een directe blijmaker. Wanneer je gootsteen echter verstopt is, kunnen beide geluksmomentjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Oorzaken verstopte keukenleidingen

Hoe kan het dat keukenleidingen bij het minst of geringste verstopt raken – zelfs als je voorzichtig én netjes bent? We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij.

Vet

Het meeste eten dat je bereidt bevat vet. Da’s niks geks, maar dat vet kan wel een van de boosdoeners zijn. Dit vet komt namelijk in de leidingen terecht en kan bij koude temperaturen stollen. Het resultaat? Alle opgehoopte restjes vet kunnen mettertijd voor een fikse verstopping zorgen. Het beste is dus om de ergste vetresten eerst van je vieze borden en pannen af te halen met een stuk keukenpapier, voor je ze afspoelt in de gootsteen.

LEES OOK
Deze verzorgingsproducten kunnen het doucheputje verstoppen

Gootsteenontstopper

Dit klinkt tegenstrijdig, en toch is dit een veel voorkomende oorzaak van verstopte keukenleidingen. Ontstoppingskorrels gebruik je juist om de leidingen te óntstoppen, maar vaak wordt er te veel en te vaak gebruik van gemaakt. In dat geval kunnen de korrels gaan kristalliseren aan de binnenkant van de leidingen, waardoor ze een averechtse uitwerking hebben.

Zeep

In de keuken maak je veel gebruik van zeep. Om je handen te wassen, maar ook bijvoorbeeld afwasmiddel en schoonmaakmiddel. Dit is prima, maar zorg ervoor dat je niet té veel van de producten gebruikt. Overmatig zeep kan zich namelijk ophopen en ook voor verstopping zorgen.

Haar

Terwijl je eerder zou denken dat haren in het doucheputje voor verstopping zorgen, kunnen ze ook de keukenleidingen verstoppen. Vooral als je huisdieren hebt en dus vaak sopjes door de gootsteen spoelt waar katten- of hondenharen inzitten. Zijn de sopjes heel vies? Spoel ze dan liever door het toilet, om zo verstopping in de keuken te voorkomen.

Bevroren keukenleidingen

Wanneer het koud is buiten, verwarmt de kachel je huis. Maar de leidingen? Díe blijven koud, en kunnen met een beetje pech bevriezen. Gelukkig is het wel snel op te lossen, door wat kokend water door de gootsteen te gieten. Herhaal dit proces enkele keren en het water loopt als het goed is weer prima weg.

Verzakking

Als je echt pech hebt, heb je te maken met een verzakking van een rioolbuis. Dit kan ontstaan door gronddruk en trillingen, waardoor het riool bij de voorgevel afscheurt. De buizen komen dan schuin tegenover elkaar te liggen, de blubber loopt de kruipruimte in en kan daardoor verstopt raken. In dat geval is hulp inschakelen de beste optie.

nog meer: schoonmaken