Je kleding tijdelijk opbergen? Zo blijft het ’t langste goed

beeld vtwonen Beeld

Vooral wanneer je weinig kastruimte hebt, wijk je misschien graag uit naar andere manieren om je kleding op te bergen. Wintertruien eruit, zomerjurkjes erin, of andersom. En dan is er nog die stapel kleding die je inmiddels niet meer draagt, maar tóch niet weg wilt doen. Gelukkig zijn er naast je kledingkast genoeg andere mogelijkheden om je kleren op te bergen. Wanneer je ook nog eens rekening houdt met deze tips, weet je zeker dat je ’t er zonder kleerscheuren vanaf brengt.

Lees verder onder de advertentie

Luchtvochtigheid

De atmosferische omstandigheden kunnen je kleding maken of kraken. Je wilt tenslotte voorkomen dat je kleding nare vochtvlekken krijgt en het een klamme bende wordt. Daarom kun je de kleding het best opbergen in een ruimte die niet warmer wordt dan 23°C, met een relatieve luchtvochtigheid van 55%. Je wintertruien tijdens de zomermaanden op je vliering leggen, lijkt dus geen goed idee. Qua luchtvochtigheid valt gelukkig veel te regelen. Met een luchtontvochtiger bijvoorbeeld.

LEES OOK
De ideale luchtvochtigheid in huis: zo leef je het gezondst

Ophangen

Ben je van plan om wat kleren in een andere kast op te bergen? Ideaal wanneer je een kast over hebt, al is het dan wel handig om je kleding te laten rusten op de planken. Wanneer je daarentegen gebruikmaakt van kledinghangers, kan je kleding flink vervormen. Je ziet de kledinghanger dan bijvoorbeeld uitgetekend staan in je trui. Gebruik je toch liever kledinghangers? Kies dan voor een variant die voldoende ondersteuning biedt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hang je jas op aan een stijlvolle kapstokhaak

Handige tools

Om je kleding te beschermen, kun je gebruikmaken van allerlei handige tools. Zo kun je bijvoorbeeld vacuümzakken nemen om vocht, schimmels en kleine beestjes te weren. Of speciale kledinghoezen, die je kleding beschermen tegen stof en fel licht. Nog zoiets: licht.

Fel licht

Je kleding kun je het beste op een donkere plek bewaren. Dan hoef je niet meteen aan de kelder te denken; kastdeuren doen al wonderen. Zolang er maar niet te veel zonlicht bij komt. Anders krijg je nare verkleuringen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5 praktische items voor op de overloop

Gestoomd

Ben je eerst langs de stomerij gegaan? Super. Al is het wel belangrijk om je kleding niet direct van de stomerij naar je opbergruimte te verhuizen. Je kleding zit dan namelijk vaak in plastic stomerijzakken, en daar blijft een hoop vocht en warmte in zitten. Je raadt het al: niet handig om ’t daar een lange tijd in te laten zitten.

Zonder motten

Motten zijn geen fan van de geur van laurier, cederhout en lavendel. Wij mensen meestal wél, dus dat belooft weer een fijne win-winsituatie. Door kleine geurzakjes te gebruiken, ruiken je kleren fijn en blijven de motten op afstand. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de bekende mottenballen. Mogelijkheden genoeg dus om de motten buiten de deur te houden.

Lees verder onder de advertentie

Voor je kleding…

Bron: productie & styling KIM VAN ROSSENBERG | uitvoering RICHARD VAN MEERVELD | fotografie SJOERD EICKMANS