Jaloezieën schoonmaken: dit is de beste manier

beeld vtwonen Beeld

Perfect als raamdecoratie, maar vaak een crime om schoon te maken: jaloezieën. Het lijken soms wel heuse stofmagneten! Jaloezieën schoonmaken is dan ook vaak geen pretje, omdat het veel tijd in beslag neemt. Maar op deze manier hoef je niet eerst langs een laag stof te kijken, voordat je naar buiten tuurt. 

Lees verder onder de advertentie

Klaar voor de start…

Om de een of andere reden verzamelt stof zich binnen no-time op jaloezieën. Met name als je een donkere kleur shutters hebt, kan dat stof een doorn in het oog zijn. Om te beginnen moet je de jaloezieën dus eerst goed stofvrij maken. Ga hiervoor aan de slag met een plumeau of microvezeldoekje.

Je kunt de shutters ook stofvrij maken met een stofzuiger. Dit gaat stukken sneller, maar kan wel minder zorgvuldig zijn. Zorg wel voor een goede opzetborstel.

Soppen maar

Wie regelmatig de mouwen opstroopt en jaloezieën afstoft, hoeft ze minder vaak schoon te maken met sop. Toch moet het zo nu en dan echt gebeuren.

Lees verder onder de advertentie

De grootste ergernis als het gaat om jaloezieën schoonmaken, zit ‘m vaak in het een voor een aanpakken van de latten. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen door een washand te gebruiken als schoonmaakdoekje. Doe de washand aan, doe hem even in het sop en je pakt tegelijkertijd de boven- én onderkant van de jaloezieën. Ideaal!

Nog makkelijker en sneller is natuurlijk om deze speciale tool te gebruiken om de jaloezieën blinkend schoon te krijgen. Wanneer je de raamdecoratie regelmatig schoonmaakt, zal het veel minder werk zijn tijdens je schoonmaakronde. Doe het in ieder geval maandelijks.

Welk schoonmaakmiddel?

De shutters kun je eenvoudig schoonmaken met een sopje bestaande uit water en allesreiniger. Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel, want daar worden de jaloezieën niet per se schoner van.

Lees verder onder de advertentie

Het is belangrijk om het schoonmaakmiddel niet direct op de jaloezieën te spuiten, maar eerst een sopje te maken of het op een schoonmaakdoekje aan te brengen. Het schoonmaakmiddel kan namelijk agressiever zijn dan je denkt en lelijke plekken achterlaten op de latten.

Jaloezieën drogen

Vervolgens is het belangrijk om de jaloezieën goed te laten drogen zonder lelijke opgedroogde druppels. Neem na het schoonmaken de jaloezieën af met een schone en droge doek. Zo zul je zien dat er geen ongewenste druppels op de latten blijven liggen.

Houten jaloezieën schoonmaken

Veel mensen zijn fan van houten jaloezieën, maar is er een speciale manier om de houten latjes schoon te maken? Niet per se. Het is alleen belangrijk dat je niet teveel water gebruikt. Daardoor kunnen de houten latten te vochtig worden, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Verder kun je met dezelfde methode te werk gaan.

Lees verder onder de advertentie

Bron: 2018-10, Sjoerd Eickmans,Kim van Rossenberg