Huis verkopen? Check deze do’s en don’ts voor de foto’s

beeld vtwonen Beeld

De kans dat een huis lang te koop staat in deze oververhitte markt is heel erg klein. Toch kunnen de verkoopfoto’s een verschil maken. Met aantrekkelijke foto’s verkoop je een huis vaak net wat sneller. En voor een betere prijs. Beelden zeggen nu eenmaal meer dan woorden. Waar moet je op letten als er foto’s van jouw te verkopen huis worden gemaakt?

Lees verder onder de advertentie

De bezem erdoor

Stap één voor het maken van de foto’s is natuurlijk een grote schoonmaak. Vuiligheid en rommel verkopen over het algemeen een stuk minder goed. Zorg er dus voor dat alles spic en span is. Met name op foto’s kunnen vingervlekken op spiegels en ramen zichtbaar worden. Of met de juiste lichtinval het stof op de vloer. Stofzuigen en lappen dus! Vergeet ook de badkamer en het toilet niet te laten blinken.

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Uit het vizier

Sommige dingen zie je nooit terug op goede verkoopfoto’s. Denk bijvoorbeeld aan vuilnisbakken (ook de kleine bij het toilet), volle wasmanden en wc-borstels. Maar ook spullen van huisdieren. Hoe schoon die ook zijn, mensen brengen het toch al snel in verband met nare luchtjes. En die gedachte wil je niet oproepen bij het showen van een huis. Haal dit soort dingen dus weg voordat de foto’s genomen worden. Denk ook aan grote familiefoto’s aan de muur of een collage op het kleinste kamertje. Deze gezellige kiekjes worden vaak onherkenbaar gemaakt voor de verkoop. En zo’n blurry vlek op een foto kan een doorn in het oog zijn.

Lees verder onder de advertentie

It’s all in the details

Een loze pan op het gasfornuis verkoopt niet, het gasfornuis zelf wel. Zeker als deze een goede kwaliteit heeft. Luxe spullen verkopen nou eenmaal beter dan goedkopere varianten. Door dit soort details laten mensen zich makkelijk beïnvloeden. Of dat nou bewust of onbewust is. Haal onnodige spullen dus weg en laat zien wat van extra waarde kan zijn in huis. Dat is dus niet een overvol doucherek, maar bijvoorbeeld wel een regendouche. Skip ook die oude wekkerradio op het nachtkastje, maar laat een mooie nachtlamp juist staan. Laat foto’s om de juiste details draaien. Het liefst details die luxe uitstralen.

LEES OOK
Dit zijn de meest gelikete interieurtrends van het afgelopen halfjaar

Ruimtelijkheid

Of het huis nu groot is of klein: een licht en ruimtelijk huis verkoopt sneller. Ben jij dol op alle accessoires die je in huis hebt staan? Om meer ruimtelijkheid te creëren kan het soms verstandig zijn om er een paar weg te halen. Nou moet het geen klinisch huis worden en mag er best wat persoonlijkheid doorschemeren. Maar een overvolle vakkenkast zorgt voor een chaotische indruk.

Lees verder onder de advertentie

Ook vloerkleden kunnen ervoor zorgen dat een ruimte minder groot lijkt en daarnaast is de vloer minder goed zichtbaar. Terwijl dat wel belangrijk is voor de verkoop. Idem voor badmatten in de badkamer of het toilet. Zware gordijnen kunnen een kamer bedompt maken. Haal die voor de foto’s dus eventueel weg. Zo kan de ruimte zich ook zoveel mogelijk vullen met daglicht en dat is weer fijn voor de foto’s.

Denk ook aan een aanrecht dat vol staat met bakbenodigdheden. Of een wastafel vol tandenborstels en tandpasta. Zorg ook dat de vensterbank luchtig is, zodat er geen licht of doorkijk wordt geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor bureaus in een werkkamer of nachtkastjes naast een bed.

LEES OOK
Dit effect heeft lichtinval op kleuren

Lees verder onder de advertentie

Warm welkom

Zoals je een hotelkamer beoordeelt op basis van de foto’s, doe je dat ook met het bekijken van een huis. Zou je hier de nacht willen doorbrengen, of toch niet? Zorg dus dat de verkoopfoto’s uitnodigend zijn. Een mooi boeket met bloemen op tafel doet al wonderen. Net als een hotelwaardig opgemaakt bed (mét aantrekkelijk beddengoed) en mooi opgerolde handdoeken in de badkamer. Vergeet niet dat een beetje huiselijkheid ook aanspreekt, dus een mooie koektrommel op tafel zou kunnen. De gehele tafel mooi opdekken is dan misschien wat te veel. De juiste balans is key.

Items voor een snelle verkoop…

Bron: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie