Hout proper maken: dit zijn de beste manieren

beeld vtwonen Beeld

Hout zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in huis en is in elke interieurstijl een fijne toevoeging. Sommige houtsoorten zijn nogal veeleisend als het gaat om schoonmaken en onderhoud. De beste manieren om dat juist aan te pakken? Hout goed schoonmaken en onderhouden doe je zó.

Lees verder onder de advertentie

Waarom hout proper maken?

Hout is gevoelig voor kringen en andere vlekken, omdat het vocht en vet makkelijk absorbeert. Je kunt niet zomaar met een willekeurig middel poetsen, omdat dit de vlekken kan verergeren. Hoe je wel te werk gaat, vertellen we hieronder.

Schoonmaakazijn

Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het proper maken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een schotelvod of spons (nooit met de schuurkant boenen) in het water en knijp het goed uit. Neem het houten oppervlak af en zorg dat je niet te veel water achterlaat. Voeg een klein beetje olijfolie toe om hardnekkige vlekken uit het hout te krijgen.

Groene zeep

Als je het hebt over hout proper maken móét groene zeep genoemd worden. De zeep is in verschillende soorten en substanties verkrijgbaar: zowel solide als vloeibaar. Gebruik je de vloeibare variant, doe dan een scheutje (hoeveelheid vind je op de verpakking) in een emmer warm water en sla er even goed doorheen met je handen zodat alle zeep oplost.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik je de solide variant, pak dan met je vingers een hoeveelheid zeep uit de verpakking en laat dit volledig oplossen in het water. Doop er een vaatdoek of spons in en neem het hout af. Wedden dat de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Fijne inspiratie

Geef je interieur warmte met houten meubels

Lees verder onder de advertentie

Soda

Ook soda werkt als een tierelier. Net als met de groene zeep, laat je ook de soda oplossen in een ruime hoeveelheid warm water. Dit kan even duren, maar het is belangrijk dat alle korrels volledig opgelost zijn. Ben je te snel? Dan kunnen de korrels krassen maken in het hout.

Nog een fijne tip: poets altijd mee in de richting van de nerf van het hout, om te voorkomen dat vuil dat zich daarin heeft genesteld krassen veroorzaakt.

Houden van hout:

Lees verder onder de advertentie

Meer handige schoonmaaktips

beeld vtwonen Beeld

schoonmaken Stralend schoonmaken: zonnepanelen poetsen in 4 stappen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

schoonmaken De keuken schoonmaken? 5x de beste tips uit 2022

beeld vtwonen Beeld

schoonmaken Zonnescherm schoonmaken? Met deze stappen verdwijnt elke vlek

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

volg de cursus slim indelen van Fietje

Bron: Foto: vtwonen 6-2017 | Styling Liza Wassenaar en Leonie Mooren | Fotograaf Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie