Houd je hoofd koel: de airco onderhouden doe je zo
Puffend en zwetend de zomer doorkomen is verleden tijd met airconditioning. Je wilt goed voor je airco zorgen, zodat ie op de heetste momenten voor verlichting kan zorgen. Gelukkig is een airco onderhoudsarm, maar het is verstandig om hem minimaal één keer per jaar grondig te checken.
Airco onderhoud in de lente
De Nederlandse zomers kunnen flink benauwd zijn, waardoor een airco in steeds meer huizen te vinden is. In de lente, net voordat de temperaturen stijgen, is het verstandig om de airco een onderhoudsbeurt te geven. De airco is in de wintermaanden waarschijnlijk niet gebruikt (behalve wanneer je de airco ook gebruikt als verwarming), waardoor stof en bacteriën zich hebben opgehoopt in de filters. Als je dit niet schoonmaakt, komt alle viezigheid in je huis terecht.
LEES OOK
De voordelen & nadelen van airco in huis
Voorkom ziektes en een hoge energierekening
Die viezigheid in het apparaat kan voor allergische reacties en andere gezondheidsproblemen zorgen. Bovendien neemt de werking van de airco af als deze niet goed is onderhouden. Uiteindelijk zorgt dat voor een hoger energieverbruik.
Is onderhoud verplicht?
Het basisonderhoud van een airco is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. In sommige gevallen is een inspectie van de airco wél verplicht. Deze zogenaamde EPBD-keuring is verplicht vanaf een nominaal vermogen van 70 kW.
Basisonderhoud van een airco
Maar hoe pak je een onderhoudsbeurt aan? Want niet iedere airco is hetzelfde, dus elke airco heeft een andere onderhoudsroutine. Check dit dus altijd goed bij de fabrikant van je airco voordat je vol enthousiasme aan de slag gaat.
De meeste vaste airco’s zijn split airco's. Deze bestaan uit een binnen- en buitenunit. Dit maakt het schoonmaken van dit type airco een behoorlijke klus. Veel mensen laten het daarom aan een professional over. Vooral wanneer de buitenunit op een lastig te bereiken plek staat, kan het schoonmaken een lastig en gevaarlijk karwei zijn. De gemiddelde prijs een onderhoudsbeurt van een airco is € 150,-. Wil je toch zelf aan de slag? Zorg er dan voor dat je de volgende onderhoudswerkzaamheden uitvoert:
Binnenunit:
- Maak de omkasting van binnen en buiten schoon met ontvetter.
- Haal de filters los en maak ze stofvrij met de stofzuiger. Wapper ze vervolgens goed uit. Blijft er veel stof uit dwarrelen? Maak de filters dan schoon met warm water.
- Reinig en controleer de compressor en de ventilatoren.
- Controleer alle elektrische aansluitingen en kabels. Er mag niks beschadigd zijn.
Buitenunit:
- Maak de omkasting van binnen en buiten schoon met ontvetter. Stof de unit goed af.
- Zorg dat de afvoerslang goed schoon is, zodat de lucht vrijuit naar buiten kan.
Airco bijvullen
Ben je klaar met het schoonmaken van de airco? Dan ben je er nog niet helemaal. Af en toe moet het koelmiddel worden bijgevuld. Dit spul verdampt na een tijdje, waardoor de airco niet meer goed functioneert. Om dit te voorkomen vul je het koelmiddel gemiddeld genomen één keer in de twee jaar bij. Dit doe je niet zelf, maar besteed je uit aan een installateur.