Gordijnen wassen? Zo blijven ze mooi

De gordijnen afhalen en wassen is gelukkig geen dagelijkse noodzaak. De handigste aanpak van deze klus staat je waarschijnlijk niet helder voor de geest. Hoe je het aanpakt is trouwens ook afhankelijk van de gordijnsoort en het materiaal. Met deze tips hangen de gordijnen na een wasbeurt weer als nieuw voor het raam.

vtwonen gordijnen collectie | gordijnen wassen

Hoe vaak was je gordijnen?

Voel je niet schuldig als je de gordijnen nog nooit gewassen hebt. Hoe minder je dit doet, des te beter het is voor de stof. Eens per jaar zou prima moeten zijn bij normaal gebruik in een goed geventileerd huis. Kies voor jezelf een vast moment in het jaar: na de feestdagen met alle bijbehorende bak- en gourmetluchten of tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo weet je precies wanneer het weer tijd is.

1. Hangend uitkloppen

Klop de gordijnen goed uit voordat je ze in de wasmachine stopt. Terwijl ze nog hangen geef je ze met een handdoek of mattenklopper een paar flinke meppen. Zo verdwijnen de meeste losse stofdeeltjes.

2. Waslabel checken

Check of je ergens op de gordijnen een waslabel kunt ontdekken. Zie je geen label? Kijk nog even op de aankoopbon of je extra informatie vindt. Of vraag het na bij de winkel waar de gordijnen zijn gekocht.

  • Zie je op het label een symbool van een wastobbe met een maximum aantal graden en een streep eronder? Dan kunnen de gordijnen in de wasmachine, op de aangegeven temperatuur. Staat er een dikke streep door het wassymbool, breng de gordijnen dan naar de stomerij.
  • Een symbool van een strijkijzer geeft aan dat je de gordijnen mag strijken. Eén stip betekent lauw strijken, twee stippen warm en drie stippen heet.
  • Geen label gevonden en ontbreekt andere info ook? Dan kun je aanhouden dat de meeste vitrages en inbetweens van polyester zijn gemaakt en gewoon in de wasmachine kunnen op een laag programma. Met overgordijnen is het een ander verhaal: was deze altijd op koud of lauw als je twijfelt. Anders hangen de gordijnen na afloop ineens halverwege de ramen…

3. Afhalen

Haal de gordijnen met beleid van de rails af. Hangen ze aan gordijnhaken? Bundel deze dan bij elkaar voor het wassen. Dit kun je doen met een washandje of kussensloop met een touw of elastiek eromheen. Een panty kun je ook gebruiken, als de stof maar waterdoorlatend is. Zo kunnen de haken niet in de gordijnstof verwikkeld raken tijdens het wassen.

4. Wassen

Kies voor een fijn, vloeibaar wasmiddel en doe er vooral niet te veel van in de wasmachine. Zo blijven de gordijnen langer mooi (dit geldt trouwens ook voor veel kleding!) Vul de wasmachine maar tot een derde, zodat de gordijnen alle ruimte hebben en het aantal kreuken verminderd wordt. Gebruik het liefst een antikreukprogramma.

5. Drogen

Is het wasprogramma afgelopen? Laat de gordijnen niet te lang in de trommel zitten en sla ze meteen goed uit. Daarna hang je de gordijnen weer op en laat je ze zo opdrogen. Gooi de ramen of deuren open als het even kan. Door de zwaartekracht zullen de meeste kreuken vanzelf uit de stof verdwijnen. Kun je het toch niet laten om de gordijnen te strijken? Leg een theedoek op de kwetsbare stof en strijk de gordijnen met de doek ertussen.

nog meer: schoonmaken