Dit kun je doen tegen huisstofmijt

beeld vtwonen Beeld

Wist je dat er in een bed gemiddeld 10 miljoen huisstofmijten wonen? Bah! Nog zo’n feitje: 10% van je kussen bestaat na 2 jaar uit mijten en hun uitwerpselen. En vooral dat laatste is schadelijk en kan voor allergische reacties zorgen. Zo ga je de strijd aan met huisstofmijt.

Lees verder onder de advertentie

Huisstofmijtallergie

Een huisstofmijt leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Ze overleven het beste bij een temperatuur van 20 tot 30 ºC en in hoge luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent. Daarom voelen ze zich zo goed thuis in ons klimaat. Wanneer je allergisch bent, reageert je afweersysteem op uitwerpselen van de mijt die door de lucht dwarrelt. Je krijgt traanogen, niesbuien, een verstopte neus en raakt benauwd. Wanneer je denkt een allergie te hebben voor huisstofmijt, laat je dan via de huisarts hierop testen.

Hoe ziet zo’n mijt eruit?

Een mijt is een spinachtig beestje met 8 poten en maar 0,3 milimeter lang. Door dat kleine formaat is hij – gelukkig – nauwelijks met het blote oog te zien, maar dat maakt wel dat je daardoor dénkt dat er niets aan de hand is. Pas als je lichamelijke klachten krijgt gaan er alarmbellen rinkelen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Huisstofmijt bestrijden

Alle huismijten uit je leven bannen, dat gaat helaas niet. Maar we kunnen wel een poging wagen om de aantallen flink terug te dringen. Zo ga je te werk:

  • Het is een beetje een open deur, maar probeer je huis zo schoon mogelijk te houden en in het geval van een huisstofmijtallergie met name je slaapkamer. Ook al zie je het niet, stof is er altijd. Dus veel stofzuigen, ook onder je bed en neem ook de rest van je slaapkamer mee.
  • Mijten houden van een hoge luchtvochtigheid en nestelen zich graag op warme, vochtige plekken. Gooi daarom zo veel en zo vaak mogelijk je ramen open in de slaapkamer, ook in de winter, en zet je kachel nooit hoger dan 22 °C.
  • Huisstofmijt overleeft een wasbeurt op 60 °C niet. Was je beddengoed minimaal een keer per zes weken op 60 °C. Tussentijds volstaat een lagere temperatuur. Was niet alleen je hoeslaken en dekbedovertrek, maar alles wat er in en op je bed ligt. Mag een knuffel of kussentje niet in de wasmachine, dan kan een nachtje in de vriezer de oplossing zijn.
  • Probeer je was zoveel mogelijk in de droger of buiten te drogen. Vooral beddengoed zorgt door z’n volume voor een hogere luchtvochtigheid wanneer je het binnen droogt.
  • En last but not least: maak je bed niet op of wacht er in ieder geval zeker 2 uur mee voordat je het dekbed weer netjes terugslaat. Zo kan de warmte eruit en frisse lucht erin.

Shop het mooiste beddengoed:

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto: Shutterstock