Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

beeld vtwonen Beeld

Hoe glimmend en schoon ze het huis ook maken, al die chemische schoonmaakmiddelen zijn behoorlijk schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Daarom mag het best iets groener. Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen werken nét zo goed, maar zijn een betere keuze voor jezelf en de natuur. En je maakt ze gewoon zelf.

Lees verder onder de advertentie

Natuurlijke wondermiddelen

Om te kunnen switchen naar schoonmaken op natuurlijke basis zijn een paar ingrediënten onmisbaar:

  • azijn
  • soda (zuiveringszout)
  • marseillezeep
  • citroen
  • citroenzuur
  • tea tree olie

Allesreiniger

Azijn is de perfecte basis voor een allesreiniger. Azijn werkt antibacterieel, ontkalkt en laat een oppervlak weer glanzen. Meng 250 ml water, 250 ml azijn en het sap van een halve citroen in een fles en laat dit een aantal dagen staan. Probeer het mengsel wel eerst uit op een onopvallend plekje van het oppervlak, want niet alle materialen kunnen even goed tegen azijn.

Lees verder onder de advertentie

Een sopje van azijn en water is ook ideaal om ramen en spiegels streepvrij te krijgen. Boen het glas goed schoon en neem het daarna af met een natte lap, gevolgd door een droge doek.

Ontkalker

Citroenzuur is een heel effectief en natuurlijk middel om de badkamer, wasmachine of waterkoker mee te ontkalken. Het is wel heftig voor je huid, dus zorg dat je altijd handschoenen draagt. Voeg voor deze natuurlijke ontkalker twee eetlepels citroenzuur toe aan een liter water en giet het mengsel in een fles met spuitdop. Laat het even intrekken en neem het oppervlak af met een natte doek.

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de 10 meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Toiletreiniger

Ook het toilet is brandschoon te krijgen met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Gooi een kopje soda, een kopje azijn en een paar druppels tea tree olie in het toilet en laat het even inwerken. Schrob de pot schoon met de toiletborstel en spoel ‘m daarna door. Tea tree olie heeft een antibacteriële werking, maar heb je dit niet in huis, dan kun je ook citroen gebruiken.

Ontvetter

Voor de oven, pannen en afzuigkap heb je een goede ontvetter nodig en die is gelukkig makkelijk te maken met natuurlijke middelen. Doe hiervoor twee eetlepels soda, een beetje geraspte Marseillezeep en paar druppels citroenzuur in een fles met spuitdop en vul dit aan met heet water.

Lees verder onder de advertentie

Let’s clean…

Bron: beeld: vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans