Deze 3 dingen kun je beter niet schoonmaken met een microvezeldoek

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 – (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah – 9cm – 4,95 – (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm – 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl) Beeld

Het lijken de meest veelzijdige, multi-inzetbare poetsdoeken die er bestaan: microvezeldoekjes. Maar wist jij dat er ook best wat dingen zijn die je er beter níet mee kunt schoonmaken? Hoe handig de doekjes ook lijken, er zijn een aantal materialen die niet zo goed tegen een poetsbeurt met een microvezeldoek kunnen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

1. Hoogglans meubelen

Mooie, witte, glanzende keukenkastjes of juist donkere hoogglansmeubels kun je beter niet poetsen met een microvezeldoek. De doekjes ruwen namelijk bij gebruik telkens de kastjes iets op, waardoor op den duur de glanslaag van hoogglans kastjes beschadigd raakt en dof wordt.

Dat geldt in het bijzonder als de microvezeldoek niet meer zo nieuw is. In de vezels van zo’n doek blijven vuildeeltjes op den duur namelijk hangen en die beschadigen de glanslaag nóg meer. Veel fabrikanten zetten het om die reden ook in de verboden onderhoudsinstructies van hun hoogglans meubels.

LEES OOK
Hout schoonmaken: dit zijn de beste manieren

Lees verder onder de advertentie

2. Houten oppervlakken

Ook meubels van hout zijn niet gebaat bij een poetsbeurt met een microvezeldoek. Op dezelfde manier als zo’n doek de glanslaag van een hoogglans meubel kan beschadigen, doet ‘ie dat ook bij de beschermlaag die vaak over een houten oppervlak ligt. Die is belangrijk om het hout zo goed mogelijk intact te houden en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vocht niet in je meubel trekt. Als je die laag beschadigt met een microvezeldoek kan dat wel gebeuren en krijg je permanente vlekken in je houten meubels.

3. Spiegels (en brillen)

Handig toch, om even met een microvezeldoek het stof van een spiegel te vegen? Think again, want ook hier kan een microvezeldoek krasjes maken en daarmee het beeld dat de spiegel reflecteert aantasten. Gebruik voor het poetsen van een spiegel liever een zachte, katoenen doek. Dit geldt overigens ook voor brillenglas!

Vind jij het ook zonde om steeds dure schoonmaakmiddelen te kopen in de winkel? Goed nieuws! Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Libelle. Voor jouw dagelijkse updates over royalty, entertainment, reizen, koken, bijzondere interviews, aangrijpende verhalen, columns en nog veel meer.

Bron: tekst Libelle | Beeld Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti