Als nieuw! Zo verwijder je kalkaanslag op je favoriete glazen

Vitrinekast, kruk, glazen stolpen (Portrait). Glazen windlicht facet met goudkleurige randen, papieren bollenslinger (Nordal). Schragen (Van Mokum). Tafelblad (Combitex). Op tafel: schalen (Household Hardware). Draadmandje met glazen van Madam Stoltz (Deens). In de kast: gouden huisje, vazen met ribbels van Diesel (Nijhof). Astronaut, klokvaas (Van Mokum). Lamp van Madam Stoltz, marmeren snijplank van Madam Stoltz (Deens). Theepot, vazen-vaas (Pols Potten). Draadstalen mand (Portrait), linnen kleed, gehaakt hesje (H&M). Beeld

Iedereen heeft zo zijn favoriete glazen. Of dit nu simpele longdrinkglazen, chique champagneglazen, of mooie wijnglazen zijn, je favoriete glazen zijn logischerwijs vaak in gebruik. Hierdoor zullen ze ook vaker in de vaatwasser belanden. Hoogstwaarschijnlijk zorgt dit er uiteindelijk voor dat deze glazen op een gegeven moment voorzien zijn van een witte waas. Oftewel: kalkaanslag. Kalkaanslag verwijderen is gelukkig makkelijker dan je denkt. Wij leren je dé truc!

Lees verder onder de advertentie

Het antwoord: zuur

Kalkaanslag op glazen lijkt moeilijk weg te krijgen. Je stopt de glazen immers in de vaatwasser om ze schoon te krijgen en in plaats van er blinkend uit te komen, zijn ze opeens voorzien van een wit laagje. Nou is het makkelijk op te lossen, alleen niet met vaatwastabletten of afwasmiddel… Maar met zuur! In veel schoonmaakmiddelen zit op de een of andere manier zuur verwerkt (samen met nog een heleboel andere dingen, zoals geurstoffen), terwijl je ook gewoon natuurazijn kunt kopen bij de supermarkt. Dan ben je waarschijnlijk in totaal nog geen euro kwijt.

Aan de slag: zo kun je die kalkaanslag verwijderen

Dan nu: de kalkaanslag verwijderen. Hoe ga je te werk? Giet een flinke scheut azijn in de glazen (tot waar de kalkaanslag te zien is) en laat dit een nachtje intrekken. Tussendoor even roeren kan, maar is geen must. De volgende ochtend spoel je de glazen goed af, zodat al het zuur helemaal weg is. Je zult meteen zien: de witte waas is verdwenen als sneeuw voor de zon! Zo simpel is het eigenlijk.

Tijd voor wijn

Niet dat dit heel veel werk was, maar toch: nu deze klus geklaard is, is het weer tijd om te genieten van je favoriete glazen alsof je ze net nieuw hebt. Trek een mooie fles wijn uit de kast (of iets anders waar je zin in hebt natuurlijk) en plof ermee op de bank.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Vlekvrij afdrogen en poleren doe je zo

Mooie glazen om jaren plezier van te hebben

Bron: beeld vtwonen 07-2016 | fotografie Tjitske van Leeuwen | styling Marianne Luning

Lees verder onder de advertentie