1. Uitruimen
Haal alles, maar dan ook echt alles uit de kast en bekijk welke producten over de datum zijn. Ook producten die je al jaren niet meer gebruikt hebt kunnen weg. Zo heb je meer overzicht van wat je allemaal hebt.
2. Maak een selectie
Denk goed na over welke producten in de keuken horen en welke misschien beter op een andere plek kunnen staan. Die toiletreiniger hoort natuurlijk in de badkamer of het toilet, dus kan verhuizen naar die ruimtes. Vaatwastabletten en schuursponsjes horen wél in het gootsteenkastje, en kun je straks dan ook gewoon weer terugzetten. Maar die waxinelichtjes en wasmiddelen kunnen prima in een andere voorraadkast opgeborgen worden.
LEES OOK
Orde in de keukenchaos? Tips van dé organizer van de sterren
3. Schoonmaken
Als je alles hebt uitgezocht en gecategoriseerd, kun je de kast van binnen (en buiten) schoonmaken. Haal een vochtige doek met schoonmaakmiddel over de bodem en wanden heen en droog ze met een microvezel doek. Je kunt er ook voor kiezen een voering op de bodem neer te leggen: denk aan een lademat, een opbergrek of opbergbakken. Zo blijft het kastje langer schoon.
4. Indelen
Wil je dat alles niet alleen schoon blijft, maar dat het in de kast ook overzichtelijk is? Dan zijn organizers je beste vriend. Deze kun je labelen met de categorie waar de producten bij horen. Heb je sponzen en doekjes in overvloed? Stop deze in een aparte opbergbak. Denk ook goed na over welke producten je het vaakst nodig hebt. Plaats deze spullen voor in de kast, en wat je niet snel gebruikt achterin. Ook kun je gebruikmaken van ronddraaiende plateau's, verhogers en voorraadbussen, zodat je bij alle producten kunt komen zonder dat je de hele kast weer leeg moet halen. Vergeet niet eerst de binnenkant van de kast op te meten, zodat je weet wat er allemaal in past. Denk ook aan de ruimte die de afvoer van de wasbak nodig heeft, of de eventuele ingebouwde prullenbak.