Afvoer ontstoppen: 4 manieren om het putje weer door te laten stromen

Spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), Klein schaaltje (privé bezit), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), Bulk glas met pompje – 2,50 Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Een verstopte afvoer is vervelend. Niet alleen loopt de afvoer van de douche of gootsteen niet meer (goed) door waardoor een waterplas ontstaat, ook kan een verstopte afvoer een vervelende geur met zich meebrengen. De afvoer ontstoppen kun je door een professional laten doen, maar met deze vier tips lukt het waarschijnlijk prima zelf.

Lees verder onder de advertentie

Hoe raakt het afvoerputje verstopt?

Een afvoer kan op verschillende manieren verstopt raken. In de keuken wordt een verstopte afvoer vaak veroorzaakt door vuil en zeep uit de vaatwasser of etensresten die je door de gootsteen spoelt. In de badkamer zijn haren, zeepresten en vuil uit de wasmachine vaak de boosdoeners. Als deze resten zich ophopen, raakt de afvoerbuis verstopt. Spoel de leiding een paar keer per jaar door met kokend water om te voorkomen dat je de afvoer moet ontstoppen. Kokend water helpt om vet- en zeepresten deels te laten smelten, waardoor ze beter doorspoelen.

Hoe schoner de vaatwasser en de wasmachine zijn, hoe beter ze hun werk doen. Maar ook: hoe schoner ze zijn, hoe minder vuil- en etensresten ze de afvoerleidingen inpompen. Met deze tips voor het reinigen van de vaatwasser en deze tips voor het schoonmaken van de wasmachine houd jij de apparaten in optimale conditie.

4x zelf de afvoer ontstoppen

Stoomt het water niet meer door, dan is het tijd om te verstopping te verhelpen. Zelf de afvoer ontstoppen kan op verschillende manieren. Je kunt de leidingen ontstoppen met een mengsel van baking soda en azijn, met een plopper, met een chemische ontstopper en zelfs met een tuinslang. Lees onderstaande tips en kies de methode die bij jou past.

Lees verder onder de advertentie

Tip 1: de afvoer ontstoppen met baking soda en azijn

Baking soda en schoonmaakazijn: grote kans dat je deze handig middelen standaard in huis hebt. Een mengsel van baking soda en azijn is zeer geschikt voor het ontstoppen van de afvoerleidingen. Dit gaat zo:

 1. Doe een eetlepel baking soda in het afvoerputje.
 2. Giet er een flinke scheut schoonmaakazijn overheen.
 3. Laat het mengsel vijftien minuten intrekken.
 4. Spoel de afvoer door met kokend water.

Als het water goed doorloopt is de verstopping geholpen. Let wel op: baking soda en schoonmaakazijn reageren op elkaar en zullen bruisen. Bescherm je handen met handschoenen en je ogen met een (veiligheids)bril tegen spetters.

Lees verder onder de advertentie

Baking soda is een wondermiddel. Je kunt er namelijk verschillende spullen en oppervlaktes mee schoonmaken. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet met dit goedje kunt behandelen. Ontdek voor welke schoonmaakklussen je beter géén baking soda kunt gebruiken.

Tip 2: de afvoer ontstoppen met een plopper

Als het niet is gelukt om de afvoer te ontstoppen met baking soda en azijn is het tijd om de plopper, een rubberen ontstopper, erbij te pakken.

 1. Laat een laag water in de gootsteen, wasbak of douchebak lopen. Het is de bedoeling dat het rubberen gedeelte van de plopper onder water komt te staan.
 2. Zet de plopper recht boven het verstopte afvoerputje en zorg dat de plopper het putje volledig afsluit. Sluit de watertoevoer af zodat hier geen lucht door kan ontsnappen.
 3. Beweeg de plopper rustig heen en weer zodat hij vacuüm zuigt. Hierdoor komt er druk op de verstopping en op de plopper te staan.
 4. Trek de plopper van het putje af en kijk of het afvalwater wegstroomt.
 5. Zet vervolgens de kraan aan. Als het water doorloopt is de verstopping verholpen.
Lees verder onder de advertentie

Tip 3: de afvoer ontstoppen met een tuinslang

Hebben bovenstaande tips niet geholpen? Een hardnekkige verstopte afvoer ontstop je door de zwanenhals – ook wel sifon genoemd – te reinigen. Dit doe je door deze goed door te spoelen met een tuinslang.

 1. Pak een emmer, een oude handdoek en de tuinslang en trek een paar handschoenen aan.
 2. Plaats de emmer op de oude handdoek onder de zwanenhals en schroef deze los.
 3. Controleer de zwanenhals op verstoppingen en maak hem goed schoon. Sommige verstoppingen, bijvoorbeeld plukken haar, verwijder je met de hand uit de zwanenhals. Andere verstoppingen, zoals vet- of zeepresten, spoel je met heet water weg met de tuinslang.
 4. Lukt het niet lukt om de afvoer volledig te ontstoppen met de tuinslang, bijvoorbeeld omdat er hardnekkige resten aan de binnenkant blijven kleven? Laat de zwanenhals dan een kwartier weken in een emmer water met een theelepel baking soda. Spoel hem daarna af.
 5. Schroef de zwanenhals weer vast en controleer of de verstopping is verholpen door de kraan aan te zetten.

Tip 4: de afvoer ontstoppen met een chemische ontstopper

Soms zijn een huis-tuin-en-keukenmiddel, plopper en tuinslang niet voldoende om de leiding te ontstoppen. In dat geval is het aan te raden om een chemisch ontstoppingsmiddel voor de afvoer te gebruiken. Het gebruik van deze middelen verschilt. Lees de gebruiksaanwijzing goed door, bescherm handen en ogen met handschoenen en een (veiligheids)bril en volg altijd de instructies van de verpakking op. Gebruik nooit verschillende ontstoppers door elkaar, gebruik nooit meer ontstoppingsmiddel dan nodig en spoel het ontstoppingsmiddel na de aangegeven tijd weg.

Lees verder onder de advertentie

Let op: chemische ontstoppingsmiddelen zijn slecht voor het milieu. Ook zijn ze erg agressief waardoor ze schade aan de afvoer kunnen veroorzaken. Gebruik chemische ontstoppingsmiddelen daarom alleen als laatste redmiddel.

De afvoer laten ontstoppen

Lukt het écht niet om de afvoer zelf te ontstoppen? Schakel dan de hulp van een professional in. De kosten voor het laten ontstoppen van de afvoer lopen sterk uiteen. Gemiddeld betaal je € 60 tot € 90 per uur voor een loodgieter. Afhankelijk van de moeilijkheid van de klus is een loodgieter een half tot wel drie uur bezig met het ontstoppen van de leiding. Houd er rekening mee dat je naast arbeidsloon vaak ook voorrijkosten en materiaalkosten betaalt.

Heb je de afvoer ontstopt, maar kan eigenlijk de hele badkamer wel een goede poetsbeurt gebruiken? Of je nu veel tijd hebt of niet: met deze tips maak je de badkamer brandschoon.

Lees verder onder de advertentie

Voor een fris huis…

Bron: Beeld: Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti