Aangekoekte ovenschaal? Zo maak je hem weer blinkend schoon

beeld vtwonen Beeld

De keukenprinsen en -prinsessen onder ons herkennen het als geen ander: na het koken van een heerlijk maaltijd komt altijd de afwas. Minder leuk, maar het hoort erbij. Een afwasmachine biedt uitkomst, maar ook daar krijg je niet altijd de echt hardnekkige vlekken of viezigheid mee vanaf. Hoe kun je bijvoorbeeld een aangekoekte ovenschaal schoonmaken zodat hij écht weer blinkt?

Lees verder onder de advertentie

Simpel maar doeltreffend

Een makkelijke manier om een aangekoekte ovenschaal goed schoon te maken is door middel van groene zeep. Dit kun je gewoon online bestellen! Doe een beetje van dit soort zeep op een keukenpapiertje en smeer de ovenschaal in. Laat dit een tijd staan. Pak nu een schuurspons en begin te schuren. Spoel de ovenschaal tussentijds af met heet water. Zijn al de aangekoekte resten weg? Spoel de ovenschaal dan nog een laatste keer af met warm water.

Grof geschut

Lukt het niet met groene zeep? Geen zorgen. Dan is er altijd nog soda. Ook dit bestel je gewoon online. Zo pak je het aan: je kookt eerst water in de waterkoker. Meng het gekookte water met een schep soda. Giet dit vervolgens in de ovenschaal en laat het even staan. Alle aangekoekte resten zullen losweken, waarna je ze weer met behulp van een spons helemaal weg kunt halen.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Lees verder onder de advertentie

Nog niet schoon?

Krijg je de ovenschaal na deze trucjes toch nog steeds niet helemaal schoon? Nog steeds geen reden tot paniek. Dan ga je namelijk gewoon over op de ultieme krachtpatser: ammoniak. Wedden dat de klus dan zo geklaard is? Tip: bewaar dit echter wel voor als de vorige opties echt niet werken, want ammoniak is erg sterk en dus niet het beste voor je gezondheid (en het milieu).

LEES OOK
Zo krijg je de gootsteen echt goed schoon

Shop keukengerei…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen shopboekje 11-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek