7x dit kun je in de keuken beter én vaker schoonmaken dan je misschien doet

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

De keuken schoonmaken is misschien niet de leukste taak, maar het hoeft ook echt niet de moeilijkste te zijn. Maak je de volgende onderdelen geregeld schoon, dan heb je eigenlijk altijd en in no time weer een frisse keuken. En ra ra, wat is het meest onhygiënische object in de keuken?

Lees verder onder de advertentie

De gootsteen schoonmaken

Vaak spoelen we de gootsteen een beetje schoon. Om de glans in de gootsteen te krijgen, is het belangrijk dat je deze vaker en grondiger schoonmaakt. Je keuken lijkt dan niet alleen schoner, maar ís het ook daadwerkelijk. De gootsteen is namelijk een broeiplaats voor bacteriën.

Zet de gootsteen een uur lang in de week met water en een scheutje allesreiniger of schoonmaakazijn. Als het na een uur is ingetrokken, kun je de gootsteen leeg laten lopen en vervolgens opblinken met een vloeibaar schuurmiddel.

De kraan in de keuken schoonmaken

Naast vaatdoeken, toetsenborden en afstandsbedieningen, zijn kranen de meest onhygiënische objecten in huis. Die worden door veel vingers vol bacteriën aangeraakt en mag je daarom eigenlijk wel elke dag schoonmaken. Neem de kraan af met een doek met heet water en een beetje allesreiniger. Even poetsen en je hebt een blinkende kraan waar je blij van wordt. Wil je het nog grondiger doen? Met een tandenborstel kun je makkelijk alle kleine vuilranden rond de kraan wegschrobben.

Lees verder onder de advertentie

De handgrepen van de keukenkastjes schoonmaken

Ook handgrepen in de keuken krijgen veel te maken met veel bacteriën en viezigheid, die je met het blote oog misschien niet ziet. Die mogen gerust dagelijks afgenomen worden. Dat geldt overigens ook voor de handgrepen van keukenapparatuur, zoals een waterkoker. De keukenkastjes zelf kunnen wat minder vaak schoongemaakt worden, met een stevig sopje met afwasmiddel of allesreiniger.

Keuken Ikea, keukenblad van beton gegoten door aannemer. Hanglamp Loods 5. Grote vaas kringloopwinkel. Houten snijplanken HKliving. Tegels Marokkaanse zelliges in Pearl white via Household Hardware. Vuilnisbak Dotshop. Beeld vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans

Het aanrecht schoonmaken

Je morst, kruimelt en zet de vuile vaat erop. Het aanrecht maak je daarom waarschijnlijk al regelmatig schoon, maar wellicht een beetje met de Franse slag. Voor een grondige schoonmaak is het aan te raden om álles van het aanrecht af te halen. Tot en met de magnetron, waterkoker en kleine keukenspullen die overal en nergens liggen aan toe. Maak het keukenblad volledig vrij om goed te kunnen boenen.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik een schone vaatdoek of spons. Kies vervolgens voor een mengsel van water en soda of afwasmiddel. Hiermee haal je de vetvlekken van het oppervlak en ziet het er weer fris en schoon uit. Let wel op: kies bij een granieten of natuurstenen oppervlak voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik dus geen schoonmaakazijn en verdun allesreinigers.

LEES OOK
Het gasfornuis snel en streeploos schoonmaken doe je zo

Het fornuis schoonmaken

Veeg je de kookplaten van het fornuis na elke kookbeurt schoon? Lekker bezig. Wanneer er toch oude of moeilijke vlekken achterblijven, dan kun je soda, afwasmiddel of een ontvettende allesreiniger gebruiken. Let wel op dat je bij een keramische plaat of inductiekookplaat geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt. Daarvan kun je krassen op de kookplaat krijgen.

Lees verder onder de advertentie

De afzuigkap schoonmaken

Eens in de zoveel tijd moet het filter van de afzuigkap vervangen worden. Neem vervolgens de afzuigkap af met een sopje van heet water en afwasmiddel. Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Die kun je eventueel schoonmaken met olie. Wrijf met een stuk keukenpapier en een drupje olijf- of zonnebloemolie over de kap. Wrijf het daarna extra goed uit met een schoon stuk keukenpapier, anders trek je juist meer stof aan. Bekijk ook dit uitgebreide stappenplan voor het grondig schoonmaken van de afzuigkap.

De keukenvloer dweilen

Ook op de vloer mors en kruimel je een hoop. Maak je het niet schoon, dan verspreid je het op den duur door het hele huis via je zolen. Als het even kan, regelmatig dweilen dus. Kies het liefst voor een microvezeldweil en gebruik voor de keukenvloer wél heet water. Is de vloer erg vettig of plakkerig? Dan kun je ook ontvettend schoonmaakmiddel in de strijd gooien. Let erop dat je de hoeken en onderkanten van de kasten meeneemt.

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws. Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.be.

Lees verder onder de advertentie

Shop schoonmaakhulpjes voor in de keuken

Bron: tekst Libelle