10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Stofzuiger, zeegroene openhaard, oranje mand met houtblokken, bank, vloerkleed, stenen muur  Beeld vtwonen wvojh seizoen16 afl.5 makover | Fotografie: Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen wvojh seizoen16 afl.5 makover | Fotografie: Margriet Hoekstra

Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is meestal niet de favoriete hobby. Toch moet het soms gebeuren en heb jij waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je huis past. De kans is groot dat je alles op de automatische piloot doet en dan kun je nog weleens iets vergeten tijdens het schoonmaken.

Lees verder onder de advertentie

Radiator

Er hangen er vaak meerdere van in huis en toch wordt de radiator vaak overgeslagen in de schoonmaakronde. Hoe maak je de verwarming nou het beste schoon? Zorg er in ieder geval voor dat ie niet staat te loeien, want dat werkt niet zo prettig. Vaak volstaat een microvezeldoek met schoonmaakmiddel. Als je de binnenkant ook grondig wilt reinigen, dan kun je een radiatorborstel gebruiken. Meer tips over het stofvrij maken van de radiator.

Toiletborstel

Als we even in het rijtje borstels blijven: ook de toiletborstel wordt vaak overgeslagen in de schoonmaakbeurt. En als er iets vies is in huis… snel onder handen nemen dus. Spoel de borstel regelmatig uit met kokend heet water en een fris geurend schoonmaakmiddel.

Plafond

Stofzuigen doen we voornamelijk op de vloer, maar ook de ruimte boven je hoofd verdient soms wat aandacht. Stof nestelt zich ook in de hoeken bij het plafond. Verwijder de kop van je stofzuiger zodat alleen de stofzuigerslang overblijft en voilá: ook jij kunt het nu gewoon opzuigen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Schoonmaakfouten die (bijna) iedereen maakt

Lampen

Het valt vaak pas op zodra je er een keer iets aandachtiger naar kijkt: stof op de lampen. Een klusje dat vaker vergeten wordt tijdens het schoonmaken. Gelukkig zo opgelost met een stoffer. Vergeet niet ook de binnenkant van de lampenkap en de lamp zelf natuurlijk.

Onderkant van de keukenkastjes

De keuken wordt vaak grondig onder handen genomen. Toch wordt er een bepaald stuk vaak overgeslagen: de onderkant van de keukenkastjes. En die kunnen best smerig zijn. Met name de bovenkastjes naast het fornuis, want vetresten hechten zich hier maar al te graag.

Lees verder onder de advertentie

Vuilnisbak

We blijven even in de keuken en dan wel het meest vieze onderdeel ervan: de vuilnisbak. Deze is natuurlijk standaard al niet heel schoon, maar wat dacht je van de deksel en de buitenkant van de prullenbak? Gasten hoeven niet per se te zien wat je die avond ervoor gegeten hebt.

Rubbers

Als een koelkast of wasmachine smerig is, herken je dat vaak direct aan de geur. Even flink uitsoppen en klaar. Zou je denken. Maar ook in de rubbers van bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine hoopt zich veel vuil op. Niet vergeten dus!

Planten

Als plantenliefhebber kun je in je schoonmaakronde de planten echt niet vergeten. Stof dat zich op bladeren hecht, moet je het liefst zo snel mogelijk weghalen. Zo kunnen de planten beter zonlicht opnemen. Planten afstoffen is echt helemaal zo gek nog niet.

Lees verder onder de advertentie

Dekbed en kussens

Dat je een dekbedovertrek en kussenhoezen regelmatig een wasbeurt krijgen is wel zo fris, maar vergeet je niet ook af en toe het beddengoed zelf te wassen? Ook kussens kun je weer blinkend schoon krijgen. En wat is er fijner dan een fris bed?

LEES OOK
Beddengoed wassen: zo ga je te werk

Deuren

Deuren worden regelmatig vergeten als het om schoonmaken gaat. Toch verdienen ze echt meer aandacht. Zo is het verstandig om niet alleen de deurkruk schoon te maken, maar ook de delen erboven en eronder. In de haast worden die nog weleens overgeslagen en je wilt liever geen vieze handafdrukken op de deuren terugzien. Stof de deuren ook eens goed af. Met name de randen, nisjes of ramen in oude deuren worden nog weleens vergeten tijdens het schoonmaken.

Lees verder onder de advertentie

Handige hulpjes bij het schoonmaken shoppen…

Bron: beeld: styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra