Te warm in huis? Zo bevestig je zonwerende raamfolie

We zijn blij als de zomer aanbreekt, maar op sommige dagen kan het in huis behoorlijk warm worden. Met zonwerende raamfolie zorg je dat het huis koelt wordt en blijft. Lees hier hoe je de raamfolie aanbrengt. En we verklappen alvast: heel moeilijk is het niet. 

blauw vloerkleed

De voordelen van zonwerende raamfolie

Het is een uitkomst tijdens warme dagen: zonwerende raamfolie.

 • Niet alleen houdt de folie zonlicht tegen, het zorgt ook voor warmtevermindering. En die verkoeling is precies wat je in de zomer af en toe kunt gebruiken. 
 • Over je planten hoef je je geen zorgen te maken. Ondanks dat de folie het meeste zonlicht tegenhoudt, krijgen je planten nog steeds voldoende daglicht.
 • Een ander voordeel van de folie is dat meubels niet verkleuren, wat vaak na een tijd wel gebeurt door direct zonlicht. Bovendien is de folie na de zomer weer gemakkelijk te verwijderen.  

Raamfolie aanbrengen, dit heb je nodig 

 • Zonwerende raamfolie 
 • Glasreiniger  
 • Doek  
 • Rolmaat  
 • Potlood  
 • Schaar  
 • Ramenwisser  

Wil je zelf raamfolie aanbrengen? Gebruik dan een kwalitatief hoogwaardige raamfolie, bijvoorbeeld van het merk Homewell. Deze folie is gemaakt van een hoge kwaliteit PVC waardoor het jarenlang meegaat. Met behulp van het stappenplan hieronder en deze video van Praxis kun je de folie makkelijk aanbrengen. 

Zo doe je het

 1. Maak het raam goed schoon met een doek en glasreiniger.  
 2. Maak het raam vochtig met water. 
 3. Verwijder een deel van de beschermlaag en duw de raamfolie voorzichtig tegen het raam. 
 4. Begin vanuit een hoek en ga langzaam verder. Door het water op het raam kun je de folie makkelijk verschuiven.
 5. Veeg het water en de luchtbellen weg met een ramenwisser. 
 6. Strijk de folie vast met een plastic pasje.
 7. Snijd de folie langs de randen af.  

LEES OOK
Deze meubels en stoffen verkleuren in de zon

Raamfolie verwijderen

Is de zomer voorbij en wil je de raamfolie verwijderen? Daar heb je een paar dingen voor nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt: een föhn, water, afwasmiddel en een spons. Door de warmte van de föhn kan de folie voorzichtig loskomen. Maar zorg wel dat je de föhn op afstand houdt, zodat de folie niet te heet wordt.

Trek aan het uiteinde van de folie en beweeg de föhn voorzichtig over de folie die nog vastzit. De lijmresten die over zijn kun je weghalen met stickerverwijderaar. Dit schoonmaakmiddel zal de lijm weghalen en is nog geurloos ook. Je kunt ook wasbenzine of terpentine gebruiken. Maar let wel op dat deze middelen vaak redelijk agressief zijn en een nare geur in huis kunnen verspreiden.

nog meer: raamdecoratie