Kleur

UV-factor: deze materialen kunnen verkleuren door de zon

beeld vtwonen
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Textiel

Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de dikte van de stof, de kleur (felle en donkere kleuren verbleken eerder) en het gebruikte kleurpigment. Als je wilt weten of een stof gevoelig is voor verkleuring, dan kun je vragen naar de lichtechtheid.

Lichtechtheid

De lichtechtheid van een stof wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot en met 8, waarbij de 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Tip: om gordijnen te beschermen tegen verkleuring, kun je ze voeren.

LEES OOK
Fake it 'till you make it: zo lijkt een ruimte groter

Lees verder onder de advertentie

Leer verkleurt niet alleen in de zon

Leer verkleurt niet alleen in de zon, maar als het meubel is gemaakt van gedekverfd leer, dan kunnen er ook barstjes in de laklaag ontstaan. Zet leer dan ook niet in direct zonlicht of sluit de gordijnen als de zon er op staat.

Hout

Op den duur zal hout altijd verkleuren in de zon. De mate van verkleuring hangt af van de hoeveelheid zonlicht en de afwerking van het hout. Met geschilderd en gebeitst hout heb je hier veel minder last van dan met andere afwerkingen. Dit geldt zowel voor meubels als voor vloeren. Voor houten vloeren bestaan verschillende producten die de verkleuring kunnen vertragen, zoals blekende beits of lak en olie waaraan wit kleurpigment is toegevoegd. Ook kun je een vloer aanschaffen of zelf behandelen met uv-beschermende olie.

Lees ook

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

binnenkijken 4x woonidee: warm interieur met blauwtinten

beeld vtwonen

styling Cottagecore is dé nieuwe (prachtige!) interieurtrend

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

binnenkijken Binnenkijken in een jaren 40 huis: van kleine tot ruime woning

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

verf en behang De beste tips om te verven