Deze gordijnen houden het best de warmte binnen

Boxspring Lifestyle by vtwonen Cinnamon Small in stof Major Thyme vanaf € 1990,- (140×200 cm) met zwart frame en poot Track. Beeld vtwonen 12-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Danielle Verheul | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 12-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Danielle Verheul | fotografie Peggy Janssen

Wanneer het buiten kouder wordt, wil je de warmte binnen zo lang mogelijk vasthouden. Zeker nu de gasprijzen de pan uitrijzen. Er zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen. Eén daarvan is het ophangen van de juiste gordijnen, die houden de warmte namelijk binnen. Ook fijn als je nog enkel glas hebt! 

Lees verder onder de advertentie

Kunnen gordijnen isoleren?

Gordijnen kunnen zeker bijdragen aan het binnenhouden van de warmte in huis. Dat hangt wel af van het soort gordijn dat je kiest. Hang gordijnen nooit voor de verwarming, dit belemmert de warmtetoevoer en dat is niet wat je wilt. Je wilt de warmte binnenhouden, niet tegenhouden. Doe de gordijnen dicht als het donker begint te worden en houdt ze de hele nacht gesloten. Gordijnstof wordt namelijk warmer dan glas, waardoor het met gesloten gordijnen binnenshuis een stuk aangenamer aanvoelt. Daarnaast houd je ook een deel van de tocht tegen. Met de juiste gordijnen kun je dus heel wat besparen op de stookkosten. En misschien kan die verwarming dan zelfs wel een graadje of twee, drie lager…

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn toppers als het aankomt op het binnenhouden van warmte. Dankzij de dubbele stof en de kleine luchtkamers hebben ze een extra isolerende werking. Je pakt het helemaal goed aan door voor een plisségordijn met aluminium coating te kiezen. Dit zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde. Ook fijn: in de zomer houden deze gordijnen de warmte juist tegen.

Lees verder onder de advertentie

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen bevatten vaak een coating die naast een verduisterende werking ook een isolerende functie hebben. Verduisterende gordijnen heb je allerlei soorten en maten. Mocht je voor verduisterende rolgordijnen kiezen, zorg dan dat deze perfect aansluiten op het raam. Daar kun je voor zorgen door een rails aan weerszijden van het raam te plaatsen. Zo houd je de warmte extra goed binnenshuis.

LEES OOK
De beste raambekleding voor in de badkamer

Zwaargewicht

Zware gordijnen van een dikke stof zorgen bijna vanzelfsprekend voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Sommige gordijnen hebben zelfs een thermische coating die extra isolerend werkt. Je zou ook kunnen overwegen om zware gordijnen te plaatsen voor bijvoorbeeld de voordeur. Misschien wat ouderwets, maar het houdt wel de warmte binnen. Daarnaast geven zware gordijnen een extra chique look omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op hun plaats vallen.

Lees verder onder de advertentie

Rolluiken

Als je rolluiken hebt, kun je overwegen deze eerder te sluiten dan gebruikelijk. Of misschien überhaupt te plaatsen. Bij het invallen van de avond kun je de luiken het best zo snel mogelijk dichtdoen. Wanneer je de aluminium lamellen volledig afsluit, krijg je een soort buffer van lucht tussen het raam en het rolluik. Dit heeft een isolerende werking waardoor je dus eigenlijk de isolatiewaarde van het glas verhoogt.

Voor extra warmte binnen…

Bron: beeld: vtwonen 10-2021| Styling Emmy van Dantzig | fotografie Jansje Klazinga

Lees verder onder de advertentie