5 manieren om het slaapkamerraam te verduisteren

Word jij ‘s ochtends zelden écht uitgerust wakker en moeten er vervolgens heel wat koppen koffie worden gedronken om op gang te komen? Neem dan je slaapkamerraam eens onder de loep: is het wel donker genoeg in de kamer? Duisternis is namelijk onmisbaar voor een goede nachtrust. Maak korte metten met de lichtshow in jouw slaapkamer. Zet de nachtlamp uit, verstop die telefoon en blindeer de ramen hermetisch, zodat jij, en alleen jij, bepaalt wanneer het tijd is om zonnestralen binnen te laten.

gordijnen slaapkamer

Waarom het raam verduisteren?

Voor een goede nachtrust is het essentieel dat het donker is in de slaapkamer. Complete duisternis stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de slaap. Al wanneer het begint te schemeren krijgt jouw lichaam een signaal dat het tijd is om te rusten. Als er dan toch licht de slaapkamer binnenkomt, verstoort dit de biologische klok met als gevolg dat je minder goed en minder lang zult slapen en dus ook minder uitgerust de dag doorkomt. 

LEES OOK
Kleine slaapkamer indelen? Benut elke meter en creëer een droomplek

Opties voor raamverduistering

Bereiken zonnestralen jou voordat de wekker zijn werk heeft gedaan? Dan is het tijd om maatregelen te treffen. We hebben de verschillende manieren om een raam te verduisteren voor je op een rijtje gezet.

  • Verduisterende gordijnen zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen en kunnen in de meeste woonwinkels op maat worden gemaakt. De stof naar keuze wordt aan de buitenkant gevoerd met een speciale coating die geen licht doorlaat. Er zijn black-out gordijnen die honderd procent verduisteren en er zijn dim out-gordijnen, waarbij er nog twintig procent licht doorheen schijnt. Een nadeel van gordijnen als raamverduistering is dat er aan de zijkanten en langs de gordijnrails soms alsnog lichtstrepen te zien zijn.
  • Verduisterende vouwgordijnen of rolgordijnen zijn ook voorzien van een coating en ook hierbij geldt dat de stof 100 procent verduisterend kan zijn, of nog net wat licht kan doorlaten. Let daar dus goed op bij de aanschaf. Een vouw- of rolgordijn kan bevestigd worden in het kozijn (dit noem je ‘in de dag’) of óp het kozijn (‘op de dag’). Bij montage in de dag kan de maatvoering iets afwijken van de maat van het raam. Bij montage op de dag heb je het minst last van lichtkieren.
  • Een budget oplossing voor zonwering is raamfolie. Folie is er in een verduisterende variant die al te koop is voor 20 euro per meter. Voorkom luchtbellen en plak de folie strak op het raam, met deze tips voor het aanbrengen. Een nadeel van deze methode is dat je ’s ochtends niet het licht binnen kunt laten.
  • Rolluiken houden niet alleen het licht buiten, ze dempen ook geluid, bieden verkoeling op warme dagen en vormen een extra beveiliging tegen inbraak. De meer decoratieve klapluiken, zoals veel gezien in Mediterrane gebieden, hebben dezelfde praktische voordelen én geven ook nog een heel charmante uitstraling aan de gevel van het huis.

Afwijkende vorm ramen verduisteren

Heb jij thuis een raam met een andere vorm? Een aanwinst! Dat soort unieke elementen geven een huis karakter. Om afwijkende ramen volledig te verduisteren is het mogelijk wel nodig iets op maat te laten maken. Dit kan onder andere met shutters, lamellen en jaloezieën. Een kleinere beurs? Bevestig een verduisterend gordijn op de dag (dus op het kozijn) of rondom het raam en zorg voor voldoende overlap of beplak het raam met verduisterende raamfolie op maat.

Voor dakramen zijn verduisterende rolgordijnen met zijgeleiding geschikt. Zo ben je er zeker van dat je langs de kozijnen geen lichtstrepen meer zult zien. Deze zijn te matchen met verschillende merken van dakramen.

groene gordijnen
Muurverf Elkhorn, prijs op aanvraag (bauwerkcolour.com). Houten juniorbed Crisis, onbehandeld  (pietheineek.nl). Houten kapstok van Iris Hantverk, 67×7,5 cm(arket.com), geschilderd in de kleur Peppery Black No. 71 (vestingh.nl). Vloerkleed Hojet bruin, 170×240 cm (ikea.nl). Beddengoed Junior Bedding van Studio Feder in kleur Moss Green, organisch katoen, 100×140 cm, hoed Old Habits Die Hard, houten handgemaakt visspel, bowling set van Wooden Story (zoenvoorgust.com). Knuffel slang van Ferm Living, knuffel muis van Maileg, knuffel gans large van Senger Naturwelt, teddybeer (op koffers) van Ferm Living  (storeofdaydreams.com). Houten speelgoedcamera Fanny & Alexander  (elenfhant.nl). Houten lijst met ooievaarskaart  (keizerin.nl). Hanglamp mand Ilala palm  (couleurlocale.eu). Papier-maché dierenkoppen gemaakt door Babette Hofstede, prijs op aanvraag (babetteswereld.com). Rotan wall basket Emilou in kleur Dark Brown  (merilou.nl). Lantaarn onderdeel van Explorer set  (zarahome.com). Linnen gordijn in donker kakigroen, set van 2 (hm.com). Houten vorkheftruck van Goki (lanoeka.com). Oude leren koffers(burbri.nl). Stoel Malawi Kids Chair van People of the Sun  (archive-store.nl). Overig privébezit.

Slaap is cruciaal voor kinderen en goed slapende kinderen zijn op hun beurt weer de droom van

elke ouder.

De kinderkamer verduisteren

Slaap is cruciaal voor kinderen en goed slapende kinderen zijn op hun beurt weer de droom van elke ouder. Maak die droom werkelijkheid door ook de ramen in de kinderkamers donker te maken wanneer het bedtijd is. Let op: bij vouw- en rolgordijnen zitten loshangende koorden en kettingen waarin kinderen verstrikt kunnen raken. Hang de trekkoorden daarom altijd buiten bereik van kinderen en zorg voor een breakaway-systeem, waarbij het koord breekt in geval van verstrikking. Hier vind je oneindig veel kinderkamer inspiratie.

Wat verduistert het beste?

Raamdecoratie is de aankleding van een interieur. Als de kleur goed gekozen is, kan het een inrichting verbinden en een omlijsting vormen voor de kamer. Voor de best verduisterde ramen kies je voor black-out gordijnen of black-out vouwgordijnen. Een rolgordijn is even functioneel, maar doet minder voor de aankleding. Met een combi van een blinderend rolgordijn en een decoratief overgordijn creëer je ook een warme uitstraling en heb je controle over de hoeveelheid daglicht die jouw slaapvertrek bereikt. Zo ben je zeker van een goede nachtrust.

nog meer: raamdecoratie