MEER ZIEN
Bekijk hier alle video's van Project Familiehuis
Even voorstellen
Reineke Bakker wil het gezamenlijke vakantiehuis van haar familie, waar veel herinneringen liggen, omtoveren tot duurzaam familiehuis waar ze van elkaar en het eilandleven kunnen genieten. Maar welke materialen ze moeten gebruiken, hoe ze het huis praktisch indelen en welke keuken ze het best kunnen kiezen, weten ze niet.
Tanja Saarberg is manager formule bij vtwonen, waar zij verantwoordelijk is voor het ontwerpen en produceren van de vtwonen collecties. Gedurende het hele proces heeft zij Reineke geholpen en begeleid in alle verbouw- en interieurvragen.
Bij Claas en Willem Frankena van Frankena Bouw is duurzaam bouwen er met de paplepel ingegoten. Vanaf het moment dat ze de bouwtekening van de architect krijgen, zijn ze bij het hele project betrokken.
1. Begin je met een inrichtingsplan of met een licht- en elektraplan?
'Als je de kans hebt om eerst een inrichtingsplan te maken, zal ik dat altijd adviseren', zegt Tanja. Als je weet waar belangrijke meubels als een bank en fauteuils, de eettafel en het bed komen, kun je daar veel beter een verlichtingsplan op aanpassen. 'Maar ook elektra. Denk aan genoeg stopcontacten op plekken waar je kookt, werkt of televisie kijkt en waar vloer- en tafellampen komen.' Goede keuzes voor stroompunten en kabels kun je dus pas maken als je weet hoe en waar er in huis geleefd wordt.
“Start met een inrichtingsplan en pas daar het lichtplan op aan”
Tanja Saarberg
2. Hoe kies je meubels passend bij het huis en de ruimte die je hebt?
Dat het familiehuis op Vlieland veel ruimte biedt, betekent niet dat er niet goed moet worden nagedacht over de juiste meubels. Want naast de hoeveelheid ruimte, houd je in een goed meubelplan ook rekening met hoe én met hoeveel het huis wordt gebruikt. 'In het vakantiehuis ben je de ene keer met zijn vieren en kun je een andere keer zo met twaalf man aan tafel zitten.' In beide gevallen wil je dat de inrichting praktisch, maar ook knus en gezellig is. 'Daar hebben we rekening mee gehouden.'
Modulaire banken bieden flexibiliteit in mogelijke opstellingen. Hiermee creëer je makkelijk verschillende gezellige zithoeken en zit je niet aan één indeling vast. Zo kunnen we in deze grote vierkante ruimte alle kanten op.
Door te kiezen voor twee kleinere eettafels in plaats van één grote behoud je niet alleen meer loopruimte, maar ben je ook hier flexibel in een andere opstelling. En wanneer je wel met een kleiner gezelschap eet, creëer je aan één tafel alsnog een gezellige setting.
Een ovale eettafel is niet alleen de trend van nu, maar is in een huis met veel doorloop ook een praktische keuze: geen blauwe heupen van die hoekige tafelpunten.
Poefs zijn echte must-haves in een modulair interieur. Zo gebruik je ze bij de bank als voetenbank of extra zitruimte, maar schuif je ze ook net zo makkelijk bij de eettafel voor extra eters.
Bij de eettafels staat aan de muurkant een eetkamerbank en aan de andere kant staan stoelen. Zo ben je flexibel in het draaien van de tafels. Door de bank aan de muurkant te plaatsen, behoud je zichtlijnen en lichtinval.
De elementenbank is een perfect alternatief voor de vaste hoekbank. 'Zeker in een smalle woonkamer kun je beter kiezen voor een losse elementen of een bank met een poef in plaats van een bank met vaste chaise longue', tipt Tanja. Zo houd je zichtlijnen open, waardoor een kleine of smalle kamer ruimtelijker oogt.
“Met modulaire banken kun je alle kanten op”
Tanja Saarberg
3. Waaruit bestaat een goed lichtplan?
Een compleet lichtplan bestaat uit drie onderdelen:
Basisverlichting De lampen die je als eerst aanzet als je thuiskomt, is de basisverlichting. Dit verlicht het grootste deel van de woonkamer en de eettafel, maar ook de hal en keuken.
Praktische verlichting Het extra licht dat je nodig hebt tijdens bijvoorbeeld het lezen of koken, is de praktische verlichting. Denk aan een vloerlamp in de leeshoek of ledspots boven het aanrecht.
Sfeerverlichting Verlichting die je niet per se nodig hebt, maar het interieur wél gezelliger maakt, is sfeerverlichting. Dit kun je met een goed afgestemd lichtplan met allerlei lampen creëren.
Waar in veel huizen alleen een lichtplan voor de keuken en woonkamer wordt gemaakt, is het slim om de verlichting voor iedere ruimte in huis uit te denken. Zo is een goed verlichte werkplek een pre voor productiviteit en creëer je een knusse sfeer met een lichtplan voor de slaapkamer.
LEES OOK
In 4 stappen naar een sfeervol lichtplan voor de woonkamer
4. Waar let je op bij het kiezen van spots?
'In het familiehuis hebben we op alle verdiepingen gekozen voor inbouwspots als basisverlichting, aangevuld met functionele verlichting boven het aanrecht en onder andere vloer- en hanglampen voor extra sfeer.' Omdat je voor inbouwspots gaten in het plafond moet zagen, is het belangrijk om vooraf goede keuzes te maken.
Inbouwspots worden ín het plafond geïnstalleerd en gaan zo op in het geheel. De focus ligt hiermee op wat je verlicht en niet op de verlichting zelf. Opbouwspots installeer je tegen het plafond en zijn in hun geheel zichtbaar. Zo zijn ze praktisch en decoratief.
Sommige opbouwspots zijn niet alleen kantelbaar, maar ook in hun geheel draaibaai. Zo verlichten ze makkelijk een andere wand of hoek. Met inbouwspots is die flexibiliteit beperkter.
Hoe ver een spot kan schijnen, is afhankelijk van de lichtbundel. Dit wordt aangegeven van 8° tot 60°. Volgens expert Lamp en Licht kies je bij basisverlichting voor een lichtbundel van minimaal 35°. Kies bij sfeerverlichting en accenten als een subtiele spot op een kunstwerk juist voor kleine lichtbundels.
Als je spots als basisverlichting gebruikt, wordt er één spot per drie vierkante meter aangeraden.
LEES OOK
Zo maak je de beste verdeling voor spotjes in de woonkamer
Houd voor basisverlichting één spot per drie vierkante meter aan
Woonidee
Spots kunnen dienen als basis- en functionele verlichting, maar ook als sfeerverlichting. Door te kiezen voor dimbare lampen en de schijnrichting te veranderen van de open ruimte naar een hoek, creëer je in een handomdraai een warme, gezellige sfeer.
5. Wat zijn de handigste plekken voor stroompunten in huis?
Bij elektra geldt, misschien wel meer dan bij licht, dat het ontzettend belangrijk is dat de basisinrichting en de plek van de belangrijkste meubels zijn bepaald. Visualiseer hoe je het huis gebruikt en bepaal of en hoeveel stroompunten je daarbij nodig hebt.
Als je regelmatig aan de eettafel werkt, wil je daar minimaal twee stopcontacten hebben voor een laptop en telefoon. Deze kunnen in de wand, maar ook in een ingebouwde eettafelbank.
Bedenk welke en hoeveel keukenapparaten je dagelijks gebruikt én of apparaten een vaste plek op het aanrecht krijgen. Denk ook aan stopcontacten in of aan de zijkant van het kookeiland.
Bepaal in de slaapkamer waar het bed en nachtkasten komen. Hier wil je een stopcontact voor een nachtlamp en wekker, maar ook voor de lader van een telefoon of e-reader.
Ondanks dat wifi je ver brengt, wil je op sommige plekken toch een vaste kabel voor televisie en internet. Bepaal vroeg waar de televisie komt. Dat geldt ook voor het bureau op een werkkamer.
Als het lichtplan is bepaald, weet je waar losse lampen als vloer- en tafellampen komen. Vergeet niet dat die lampen ook een stopcontact nodig hebben. Die wil je het liefst laag bij de grond of op hoogte van een bijzettafel of sidetable.
LEES OOK
Een fijne thuiswerkplek begint bij een goed lichtplan
Woonidee
Kies voor een stopcontact met USB-ingang. De op- of inbouw is net zo groot als een regulier stopcontact met één of twee ingangen, maar biedt toch een extra oplaadmogelijkheid voor een telefoon of ander klein apparaat.
Stay tuned
Het einde is in zicht. In de laatste video van de serie 'Project Familiehuis: bouwen op Vlieland' nemen we je mee in het eindresultaat. Wat viel er mee en wat viel er tegen? En is het geworden zoals Reineke en haar familie gehoopt hadden? We onthullen het volgende week.
BEKIJK OOK
Basiscursus: iedereen een vtwonen droomhuis