Online planten bestellen: zo voorkom je teleurstelling

beeld vtwonen Beeld

Ben je net van plan om wat nieuws toe te voegen aan je plantencollectie, zijn alle winkels dicht. Ben je toch echt toe aan nieuwe planten in huis? Dan ben zijn er gelukkig nog altijd de webshops. Alhoewel dat wel wat risico’s met zich meebrengt. Met deze tips voorkom je teleurstelling bij het online bestellen van planten.

Lees verder onder de advertentie

Het transport

De meeste planten worden gewoon met de post bezorgd als je deze online besteld. De nieuwe plant komt in een kartonnen doos, en dat neemt best wat risico’s met zich mee. Zo wil je natuurlijk dat ze voldoende water krijgen tijdens het transport, en dat de postbode dit pakket behandelt alsof er porselein in zit. De betere webshops met tuinplanten laten het niet over aan de postbode, maar leveren de planten zelf. Met eigen bestelbussen, door een bezorger met groenkennis. Check voor het online bestellen dus altijd even hoe de plant bezorgd wordt. Is dat met eigen vervoer? Dan is de kans groter dat de plant goed bij jou terecht komt.

LEES OOK
Wanneer is het tijd om de planten te verpotten?

Levertijd bij online planten bestellen

Is de verwachte levertijd net iets langer dan je had ingeschat? Goed teken. Dat wijst er namelijk op dat je plant niet van de onderste plank van het magazijn wordt getrokken, maar dat ‘ie waarschijnlijk rechtstreeks van de kweker komt. En natuurlijk duurt de levering van specifieke soorten, of de écht grote kamerplanten, iets langer dan een orchidee. Online planten bestellen is tenslotte iets heel anders dan even langsfietsen bij je favoriete winkel.

Lees verder onder de advertentie

Niet te snel oordelen

In tuincentra zien de planten er eigenlijk altijd goed uit. Dat heeft natuurlijk een oorzaak. Wanneer de planten rechtstreeks van de kweker komen, staan ze vaak lang niet zo mooi in bloei. Meestal is de plant nog klein, of in elk geval nog niet helemaal tot z’n recht gekomen. De truck van tuincentra is dat ze de planten tot die tijd in het magazijn laten staan.

Staat er bij jou dus ook ineens een plant in de gang die niet helemaal aan je verwachtingen voldoet? Dan zou het zomaar eens kunnen dat z’n beste tijd nog moet komen, en dat is dan alleen maar in jouw voordeel. Houd tijdens het online planten bestellen dus vooral rekening met het seizoen: planten die buiten het seizoen vallen, kunnen op het eerste gezicht best tegenvallen. Maar de echte plantenliefhebber weet daar natuurlijk wel raad mee.

LEES OOK
Dit vertellen de bladeren over de gezondheid van de plant

Lees verder onder de advertentie

Online planten bestellen? Bestel meteen de mooiste bloempotten mee.

Voor je planten …

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, aflevering Schagen | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie