Dichte pioenrozen? Zo gaan ze open

Pioenrozen staan bekend om de knoppen die tot prachtig rozen uitbloeien. Tenminste, dat is de bedoeling. Sommige pioenrozen laten lang op zich wachten en lijken voor eeuwig dicht te blijven. Met déze tip krijg je de ongeopende pioenrozen alsnog open, en heb je binnen no time een bosje schoonheid op tafel.

Pioenrozen stylen in mini vaas

Dichte knoppen door een suikerlaagje

Voor wie bij dichte knoppen gelijk moppert op de bloemist: wees blij dat je met dichte knoppen naar huis bent gestuurd. Des te langer gaan de rozen namelijk mee, zodra ze eenmaal bij jou op tafel staan. Bovendien zitten die knoppen niet voor niets dicht; het komt door een klein suikerlaagje. Dat maken de pioenrozen zelf aan, waardoor de blaadjes dichtgeplakt blijven. De oplossing is dan ook simpel: spoel de rozen voorzichtig af met lauwwarm water. Wel met de knoppen naar beneden, want je wil het water niet direct de bloembladeren in laten lopen. Het suikerlaagje spoelt zo langzaam weg, waardoor de pioenrozen open kunnen gaan.

Voldoende ruimte

Wanneer de knoppen eenmaal opengaan, wil je natuurlijk wel dat ze zo lang mogelijk in volle glorie blijven staan. Dan is voldoende ruimte essentieel. Pioenrozen kunnen een diameter van 15-18 centimeter hebben, en elke roos heeft zo’n vijf uur zonlicht per dag nodig. Zeg er dus vooral niet te veel in een vaas als je zo lang mogelijk van de rozen wilt genieten. Gaan de knoppen nog steeds niet open? Check dan ook hoeveel ruimte de stelen hebben, in plaats van je alleen op de knoppen te focussen. Pioenrozen zijn namelijk niet zo dol op te veel blad in de vaas, dus die kun je er met een gerust hart afhalen. Ook handig: de stelen eerst schuin afsnijden (en níét knippen). Voilà, voor je ’t weet staan de rozen op hun paasbest.

LEES OOK
Size does matter: grote vazen

Suiker als voeding

We hadden het al even over het suikerlaagje bij pioenrozen. Wat blijkt? Ze worden ook gelukkig van een beetje suiker in de vaas, zweren de bloemisten. Het water blijft er langer schoon van, en daardoor blijven je pioenrozen weer langer mooi. Het water kun je het best elke dag verversen, maar wanneer je daar geen tijd voor hebt, schijnt eens per drie dagen ook prima te zijn. Ervan uitgaande dat de pioenrozen in een vaas niet veel langer dan zes dagen mooi staan, is dat helemaal niet zo’n karwei.

nog meer: Planten