Het Noorse Six Senses Svart wordt het eerste energiepositieve hotel ter wereld

beeld vtwonen Beeld

Een hotel dat zelfvoorzienend is, zich inzet voor duurzaamheid en wordt omringd door gletsjers: hoe mooi kun je het hebben? Het Six Senses Svart hotel opent haar deuren in 2024, is gevestigd in het o zo prachtige Noorwegen en wordt ook nog eens het eerste energiepositieve hotel ter wereld. Een titel om trots op te zijn.

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam hotel

Van Fiji en Israel tot Brazilië en Portugal: Six Senses vind je in meer dan 17 landen en heeft 26 luxe resorts, spa’s en vijfsterrenhotels verspreid over heel de wereld. In 2024 mogen ze ook Noorwegen aan hun lijst toevoegen. Six Senses is opgericht in 1995 en houdt zich bezig met innovatieve ontwikkelingen, persoonlijk welzijn, gemeenschap en duurzaamheid om de gezondheid van onze planeet te bevorderen.

Zo maken ze hun eigen drinkwater om de transporteffecten en het gebruik van plastic flessen te verminderen en is elk resort voorzien van een biologische (moes)tuin.

Overvloeien in het landschap

Alle hotels en resorts van Six Senses zijn zo ontworpen dat ze overvloeien in het natuurlijke landschap. Bijzonder aan hun designs is dat ieder gebouw lokale en culturele designelementen bevat. Zo is ieder gebouw uniek. Six Senses Svart combineert futuristisch design en technologische innovatie met aardse, organische materialen die zo min mogelijk energie verbruiken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Plastic fantastic: deze meubels zijn gemaakt van plastic flesjes

’s Werelds eerste energiepositieve hotel

Six Senses Svart mag zich vanaf 2024 het eerste energiepositieve hotel ter wereld noemen. Dit houdt in dat er meer energie wordt geproduceerd dan nodig is. De naam Svart betekent in het Oud-Noors zwart en blauw en verwijst naar het natuurlijke erfgoed van de oude Svartisen-gletsjer. Het hotel beweert 85 procent minder energie te verbruiken dan een normaal hotel. Het dak van Svart is volledig bekleed met zonnepanelen en door de ronde vorm van het gebouw wordt de maximale hoeveelheid zonlicht opgevangen. Verder staat het hotel op palen boven de grond om de impact op het land en de zeebodem te minimaliseren.

Futuristisch design

Het design van het hotel is gebaseerd op de ‘fiskehjell’; een driehoekige houten constructie voor het drogen van vis en de ‘rorbu’; een vissershut aan de kust. De ronde vorm van het hotel zorgt voor een panoramisch uitzicht en creëert meer privacy voor gasten op de hotelkamers. In de winter kunnen gasten vanuit hun raam genieten van het adembenemende noorderlicht. Het hotel beschikt over 94 kamers en voor de duurzame interieurs is gebruik gemaakt van organische materialen en kunstwerken.

Lees verder onder de advertentie

Ook wordt iedere kamer uitgerust met Svart Touch: een contactloze technologie die zich aanpast aan de gemoedstoestand en gezondheid van de gasten. Hoe tof?! Het hotel zal ook zelfvoorzienend zijn, met een eigen afval-en waterbeheer én gaat samenwerken met duurzame visserij-en landbouwactiviteiten.

LEES OOK
Off the grid: overnachten weg van de massa

Bron: Beeld: Six Senses Svart

Lees verder onder de advertentie