Gezellig maar slim de winter in

Nu de dagen kouder worden en het langer donker is, brengen we graag meer tijd door in huis. Een brandend haardvuur, aangestoken kaarsjes en een warm kopje chocolademelk terwijl je in de zetel onder een dekentje ligt. Geef toe, dat is gezelligheid troef. Uit een recente enquête met 1190 Belgische deelnemers die in september gehouden werd, blijkt echter dat iets meer dan de helft bang is om te veel te verbruiken wanneer we het gezellig warm willen maken in huis. Hoe pakken we dit slim aan? (promotie)

gezellig slim electrabel

Een slim huis is de toekomst

Energiezuinige tips zijn natuurlijk niets nieuws onder de zon. Maar toch blijkt dat zo’n 34% van de deelnemers niet weten hoe ze hun energiefactuur omlaag moeten krijgen. 18% van de deelnemers heeft helemaal geen idee of hun huis al dan niet energiezuinig is. Meer dan de helft van de respondenten geeft wel aan permanent op de hoogte te willen zijn van hun energieverbruik. Daarnaast vinden we het belangrijk om te weten hoe je met verlichting sfeer creëert of aanwezigheid in huis simuleert. Smartproducten bieden hierop het antwoord. Ze dragen bij tot comfortabel wonen met het ultieme ’thuis’-gevoel.

Slimme thermostaten

Bijna 80% van de ondervraagden heeft interesse heeft in slimme thermostaten zoals boxx. Niet verwonderlijk als je ziet wat zo’n innovatie allemaal kan. Deze slimme apparaten brengen je energieverbruik en -kost gedetailleerd in kaart, je verwarmt op een efficiënte manier én je kan je temperatuur op afstand regelen via een app op je smartphone. Niet meer draaien aan radiatorknoppen of prutsen met de handmatige thermostaat én heerlijk opgewarmde ruimtes als je onverwacht vroeger van je werk thuiskomt. Na een tijdje leren slimme thermostaten zoals boxx je huis goed kennen op gebied van isolatie en grootte van je woning. Hij weet dus wanneer hij moet beginnen opwarmen om de gewenste temperatuur te hebben op het door jou gekozen tijdsstip.

Tips voor een dalende factuur

Er zijn gigantisch veel tips om je energiefactuur naar beneden te helpen. Denk bij verlichting maar aan oude hallogeenlampen vervangen door ledlampen of enkel verlichten waar en wanneer het nodig is. Maar eigenlijk moet je vooral rekening houden met de verwarming, die is namelijk de grootste energieverbruiker. Daarom is het beter om de radiatoren niet te bedekken en de temperatuur een graadje lager te zetten. Wedden dat je het niet zal merken wanneer je je thermostaat van 22 naar 21 graden schakelt? Probeer het zelf maar eens uit!

Hulp aan huis

Uit de enquête blijkt ook dat, mocht de verwarming in panne vallen, 1/4e van de deelnemers niet weet hoe ze snel een betrouwbare vakman kunnen vinden. Een dienst die hen daarbij kan helpen én hen ook extra tips kan geven, zou 56% van de ondervraagden wenselijk vinden. Gelukkig bestaat zo’n dienst al. Wil je nog verder gaan en kijken om je huis helemaal energiezuinig te maken. Maak dan een afspraak met de Home Doctor. Die adviseert je bij belangrijke investeringen, speurt energieproblemen op en brengt je ook in contact met de juiste bedrijven om je investeringen uit te voeren.

Bron: in samenwerking met ENGIE Electrabel

nog meer: Meer comfort in huis