Meer comfort in huis

Laat je huis ademen

 
beeld vtwonen Shutterstock / Jodie Johnson
Shutterstock / Jodie Johnson
 
Leestijd 2 minuten

Als het kouder wordt is het belangrijk om je huis goed te verluchten. We brengen er namelijk meer dan 80% van onze tijd door. Ventileer je woning regelmatig en haal die verse lucht naar binnen! (promotie)

Lees verder onder de advertentie

Vochtige lucht

Onze gezondheid en die van ons huis hangen voor een deel af van de circulatie van verse lucht. Wist je dat een doorsnee gezin zo'n 10 à 20 liter per vocht per dag aanmaakt door te koken, te wassen en te douchen? Dat vocht blijft in de lucht hangen en zet zich vast op onze muren. Gevolg? Kans op schimmelvorming en slechtere luchtkwaliteit. En dat wil je uiteraard vermijden.

Tips tegen vocht in huis

Heb je geen ingewerkt ventilatiesysteem om je huis te verluchten? Volg dan deze tips!

  • Aan het koken? Zet niet enkel je dampkap tijdens het koken aan maar ook een tijdje erna.

  • Droog na het douchen of baden de muren, douchedeuren of hang het gordijn open. Zo verwijder je overtollige condensatie.

  • Een was vers uit de wasmachine hang je bij voorkeur buiten. Geen extra vocht in huis!

  • 's Nachts is het moment waarop we het meeste zweten. Je slaapkamers mogen dus gerust extra verlucht worden.

  • Verluchten kan het best in een huis waarbij er geen grote temperatuurwissels zijn. Want temperatuur en vochtigheidsgraad hangen nauw samen. Wanneer ze constant zijn, heeft dit een gunstig effect op zowel je huis als je gezondheid. Een slimme thermostaat zoals boxx is hierbij een grote hulp. Extra voordeel? Je bespaart ook op je energiefactuur.

  • Door je ramen langs beide kanten even open te zetten, zorg je voor een luchtstroom die vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen haalt. Die drogere lucht is makkelijker op te warmen. Het openzetten van je ramen heeft dus geen negatieve invloed op je energiefactuur!

  • Een slimme luchtkwaliteitsmeter in huis halen, kan helpen. Dit toestel meet niet alleen, maar helpt je met praktische adviezen om de luchtkwaliteit in huis daadwerkelijk te verbeteren.

Lees verder onder de advertentie

Vraag raad aan een specialist

Om die o zo belangrijke verse lucht automatisch aan te voeren, kun je een ingewerkt ventilatiesysteem voorzien. En om de juiste keuze te maken, kan een Home Doctor je helpen. Dit is een energie- en woningspecialist die je woning van kop tot teen bekijkt en alle verbeterpunten op gebied van energie opspoort. Daarnaast krijg je kostenbesparende voorstellen en advies op maat: over hoe je je huis het best isoleert, tot welk ventilatiesysteem het meest geschikt is in jouw geval. Zo bespaar je geld, tijd en zorg je voor meer comfort in huis.

beeld vtwonen Shutterstock / Yulia Grigoryeva
Shutterstock / Yulia Grigoryeva

Een helpende plant

Door te verluchten haal je frisse, gezonde lucht in huis. Ook planten kunnen hierbij een handje helpen. Sommige planten zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer en zuurstof, maar zijn ook luchtzuiverend. Planten zoals de krulvaren, lepelplant of rubberplant zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een win-win, toch? Eentje in elke kamer graag!

Lees verder onder de advertentie

Bron: in samenwerking met ENGIE Electrabel